Hyppää sisältöön

Helpoin moka, jonka voit tehdä ennen lentoa – koska kentälle oikein pitää mennä? Huomioi nämä 5 asiaa

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 28.01.2024
Lentokentällä on parempi olla liian aikaisin kuin liian myöhään. Mutta miten saapumisaika pitäisi arvioida?

Lentokentillä ja lentoyhtiöillä on omat ohjeensa

Koska lentokentälle oikein pitää saapua? Monille asia tuntuu itsestäänselvyydeltä, mutta se on yksi verkkohakujen polttavimpia matkailuaiheisia kysymyksiä.

Tunnetuin nyrkkisääntö lentokentälle saapumisesta on kaksi tuntia ennen lennon lähtöä. Silti moni matkailija luottaa ehtivänsä lennolle karauttamalla paikalle tuntia ennen kuin kone nousee ilmaan. Mikä oikein on totuus asiasta?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa suurin osa lentomatkoista alkaa Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Yleisen ohjeen mukaan lentokentälle kannattaa saapua vähintään kaksi tuntia ennen lennon lähtöaikaa. Finnair ohjeistaa saapumaan Yhdysvaltoihin suuntautuville lennoille kolme tuntia aiemmin.

ShutterstockJono lentokentällä
Pitkät jonot voivat yllättää lentokentällä koska tahansa.

Koulujen loma-aikoina ja juhlapyhinä Finavia neuvoo saapumaan kentälle tavallista aikaisemmin.

Lentokentällä voi varautua ruuhkiin erityisesti silloin, kun lento lähtee aamulla kello 6–9 sekä iltapäivällä tai alkuillasta kello 14–18 välisenä aikana. Pienille maakuntakentillekin on hyvä saapua vähintään tunti ennen lennon lähtöä.

Maailmalla kannattaa aina tutustua lentokentän tai lentoyhtiön omiin ohjeisiin. Jotkut lentokentät tai lentoyhtiöt kehottavat saapumaan kentälle kolme tai jopa neljä tuntia ennen lennon lähtöaikaa.

Eniten lentokentälle varattavaan aikaan vaikuttaa matkatavaroiden määrä ja lähtöselvityksen tekeminen. Jos matkustajalla on jo tarkastuskortti ja pelkät käsimatkatavarat, ei aikaa tarvitse varata lähtöselvitystiskille tai laukunjättöpisteelle jonotukseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Näin toimit lentokentällä – matkustajan opas ensimmäiselle lennolle

Valmistaudu huolella ja selviät lähdöstä nopeammin

Huolellisesti valmistautunut matkailija välttyy lentokentällä turhilta yllätyksiltä. Tee mahdollisuuksien mukaan lähtöselvitys jo etukäteen verkossa. Tutustu lentokentän ja lentoyhtiön ohjeistukseen kentälle saapumisesta ja siihen varattavasta ajasta.

Selvitä jo ennen kentälle lähtöä mistä terminaalista lento lähtee. Jos terminaalia ei ole merkitty lippuun tai varausvahvistukseen, voi sen tarkistaa helposti lentokentän verkkosivuilta.

Tarkista aina, kuinka paljon ennen lentoa lähtöselvitys suljetaan. Jos lähtöselvitystiski menee kiinni 45 minuuttia ennen lennon lähtöä, ei kentälle kannata tähdätä tuntia ennen koneen nousua. Jos jokin menee vikaan, on lennolta helppo myöhästyä.

ShutterstockAjoissa lentokentälle
Etukäteen tehty lähtöselvitys ja pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa matkustaminen nopeuttavat prosessia lentokentällä.

Isoilla lentokentillä kannattaa ottaa huomioon pitkät etäisyydet. Lähtöselvityksen ja turvatarkastuksen jälkeen siirtyminen omalle lähtöportille saattaa kestää jopa yli puoli tuntia.

Lentokentällä tarvittavaan aikaan vaikuttaa myös se, haluatko vain läpäistä nopeasti turvatarkastuksen ja suunnata suoraan portille vai kaipaatko aikaa ostosten tekoon tai ruokailuun ennen lentoa.

>> Lue myös: Näin pääset Helsinki-Vantaan lentokentälle – valitse itsellesi sopiva vaihtoehto

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä tapahtuu, jos kentälle saapuu myöhässä?

Jos saavut lentokentälle myöhässä, voit yrittää pyytää virkailijoilta luvan ohittaa jono lähtöselvityksessä tai turvatarkastuksessa. Tämän varaan ei kuitenkaan voi laskea mitään, sillä edessäsi saattaa seisoa muitakin kiireisiä lentomatkustajia.

Lentoyhtiöllä ei ole velvollisuutta tarjota myöhästyneelle matkustajalle uutta lentoa – varsinkaan jos asiakas on maksanut halvimman lipputyypin. Poikkeustilanteissa tapaukset arvioidaan erikseen.

Matkavakuutus korvaa lennolta myöhästymisen vain silloin, kun kyseessä on poikkeustilanne kuten sairastuminen tai auton hajoaminen matkalla lentokentälle.

Huomattavasti helpompaa on siis varata reilusti aikaa ennen lentoa. Jos huomaat saapuneesi lentokentälle aivan liian ajoissa, saa siellä yleensä ajan kulumaan kiertelemällä myymälöissä, poikkeamalla syömään tai drinkille tai tekemällä vaikka töitä läppärillä.

Lentomatkustajan muistilista: 5 asiaa, jotka kannattaa huomioida ennen lentoa

  • Pitääkö sinun varata aika matkatavaroiden jättämiseen lähtöselvitystiskille vai matkustatko pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa?
  • Kuinka iso lentokenttä on kyseessä? Kuinka kauan lähtöportille käveleminen kestää?
  • Kuinka todennäköisesti lentokentällä on ruuhkia? Matkustatko juhlapyhänä tai koulujen loma-aikana?
  • Pitääkö oman seurueesi matkantekoon varata enemmän aikaa? Onko seurueessa pieniä lapsia, vanhuksia tai liikuntarajoitteisia matkustajia?
  • Voiko prosessia nopeuttaa esimerkiksi tekemällä lähtöselvityksen etukäteen verkossa?

>> Lue myös: Ruuhka Helsinki-Vantaalla? Näiden vinkkien avulla pääset lähtöportille nopeasti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Passi

Unohditko passin kotiin? Näin saat uuden matkaa varten

Halpalentoyhtiöt

Kaikki halpalentoyhtiöt Suomessa – katso kattava reittilista

Ryanairin lennot Suomesta

Ryanair avaa uuden reitin Suomesta

Näin selviät pitkästä lennosta

Näin selviät pitkästä lennosta – 10 helppoa vinkkiä ennen kaukomatkaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja