Hyppää sisältöön

Lentoemännän uran karu varjopuoli: seksuaalinen häirintä on arkea matkailualan unelmatyössä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 15.05.2018
Tuoreen tutkimuksen mukaan lähes 70 prosenttia lentoemännistä paljastaa joutuneensa seksuaalisen häirinnän kohteeksi lennon aikana.

Yleinen asenne edesauttaa häirintää

Seksuaalinen häirintä on hyvin yleistä matkustamohenkilökunnan työssä, paljastaa tuore yhdysvaltalaistutkimus. Jopa 69 prosenttia lentoemännistä kertoo joutuneensa työtehtäviensä aikana seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Häirintä on ollut joko sanallista kommentointia tai fyysistä kähmimistä, läpsimistä tai kourimista.

Vastanneiden mukaan esimerkiksi lentoemäntien rintoja, takapuolta ja haaroja on kosketeltu sekä virkapuvun päältä että alta. Jotkut matkustajat ovat myös halanneet tai jopa suudelleet lentoemäntiä ilman lupaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksen teetti yhdysvaltalainen lentoemäntien yhdistys, Association of Flight Attendants-CWA eli AFA ja siinä haastateltiin 3 500 matkustamohenkilökunnan jäsentä 29 lentoyhtiöstä. Vastaajista 80 prosenttia oli naisia ja 20 miehiä.

– Aika jolloin lentoemännät valjastetaan lentoyhtiöiden markkinoinnissa objekteiksi, joiden vitsaillaan tarjoavan kahvia, teetä tai itseään, saa luvan olla pysyvästi ohi. Tämän alan on jo aika lopettaa seksistisen kulttuurin ylläpitäminen, AFA:n puheenjohtaja Sara Nelson sanoo.

Törkeä suhtautuminen voi heikentää lentoturvallisuutta

Matkustajat saattavat esimerkiksi pyytää lentoemäntiä toteuttamaan heidän seksuaaliset fantasiansa, tai lentoemänniltä saatetaan pyytää seksuaalisia palveluja. Suurin osa matkustamohenkilökunnasta vastaa tällaisiin kyselyihin vain jättämällä kyseisen matkustajan huomiotta loppulennon ajaksi.

Lennolla tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä ei kärsi ainoastaan matkustamohenkilökunta, vaan se voi kohdistua myös matkustajiin. Näissä tapauksissa matkustamohenkilökunnan on hankala puuttua tilanteisiin, sillä ammattikunnan yleinen vähättely ja häirintä vähentävät heidän auktoriteettiaan. Tämä voi vaikuttaa myös lennolla tapahtuviin hätätilanteisiin, missä lentoemännät ovat avainasemassa matkustajaturvallisuuden ylläpitämisessä.

Jopa 68 prosenttia vastaajista kokee, etteivät lentoyhtiöt ole juuri huomioineet työpaikkahäirintää edellisen vuoden aikana. Vain seitsemän prosenttia häirintää kokeneista lentoemännistä on raportoinut tapahtuneesta esimiehelleen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Tätä et tiennyt lentoemännistä! Kaikki nämä asiat kuuluvat matkustamohenkilökunnan koulutukseen

Lähde: Daily Mail
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentoemäntien tehtäviin kuuluu fyysisesti vahvojen matkustajien löytäminen

Lentoemännillä on hyvä syy silmäillä matkustajien vartaloita – sovitko sinä salaiseen koodiin ABP?

Viisi asiaa, joiden takia matkustaja voidaan poistaa lennolta

Lentoemäntä paljastaa 5 syytä, joiden takia matkustaja voidaan heittää ulos lennolta – yhteen et voi itse vaikuttaa

Alkoholijuomat lennolla

Lentoemännän 5 paljastusta: mitä alkoholia juovista matkustajista todella ajatellaan

Miksi lentoemännät inhoavat Coca Cola Lightia?

Lentoemäntä kertoo, minkä yllättävän juoman tarjoileminen on vastenmielisintä – tilaatko sinäkin aina tämän?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja