Hyppää sisältöön

Lentoemännät paljastavat 5 asiaa, jotka ovat yllättäneet kiinnostavassa työssä eniten

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 05.09.2019
Matkustamohenkilökunta kertoo, millaiset asiat ovat yllättäneet työn aloittamisen jälkeen.

1. Monet matkustajat eivät tiedä lentämisestä juuri mitään

Kaikilla on lentoemäntien ja stuerttien työstä jonkinlaisia mielikuvia, mutta millaiset asiat ovat tulleet yllätyksenä matkustamohenkilökunnalle työn aloittamisen jälkeen? Business Insider haastatteli nimettömänä pysyneitä matkustamohenkilökunnan jäseniä, jotka työskentelevät amerikkalaisille lentoyhtiöille.

Lentoemännät ja stuertit viettävät lukemattomia tunteja ilmassa ja tietävät kaiken, mitä koneessa voi sattua. Ei siis ole ihme, että he välillä joutuvat muistuttamaan itseään siitä, millaiset asiat voivat ihmetyttää ensimmäistä kertaa lentäviä matkustajia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Delta Air Linesin lentoemäntä kertoo, että ensimmäistä kertaa matkustamon näkevät ihmiset saattavat kysyä esimerkiksi sitä, miten oman paikkarivin löytää koneessa.

Lue myös: Ensimmäistä kertaa lentokoneessa – opas ensimmäiselle lennolle

2. Uusien työtoverien kanssa on helppo ystävystyä

Toisin kuin useimmissa muissa ammateissa, matkustamohenkilökunnalla ei ole kiinteää työyhteisöä, jonka kanssa jaetaan päivät vuodesta toiseen. Tiimi vaihtuu jokaisella lennolla, joten uusiin ihmisiin tutustuminen on osa lähes jokaista työpäivää.

Yhteistyön on toimittava saumattomasti, vaikka kyseessä olisi ensikohtaaminen työtoverin kanssa.

– Useimpien työtovereideni kanssa tulen välittömästi hyvin toimeen. Olemme kaikki niin samanlaisia. Heti ensikohtaamisella voi tuntua, kuin olisitte tunteneet toisenne vuosikymmenen, kuvailee matkustamohenkilökunnan jäsen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Matkustajat voivat olla itsekkäitä – mutta öykkärit ovat harvinaisia

Delta Air Linesin matkustamohenkilökunnan jäsen myöntää, että matkustajat voisivat olla huomaavaisempia toisiaan kohtaan. Välillä ihmisten itsekkyys lyö miehistön ällikällä: kuten tilanteessa, jossa sairaalahoitoa vaativa matkustaja on saatava koneesta ulos mahdollisimman nopeasti, mutta muut yrittävät etuilla jatkoyhteyksiensä takia.

Toisaalta taas Envoy Airin matkustamohenkilökunnan jäsen kertoo yllättyneensä, miten vähän öykkäreitä lennoilla tulee vastaan. Uutisia lukemalla voisi kuvitella, että näitä olisi enemmänkin.

4. Julkkikset eivät aina vastaa odotuksia

Yksityislentoja tarjoavan Worldwide Jetsin matkustamohenkilökuntaan kuuluva lentoemäntä kertoo työskentelevänsä usein julkisuuden henkilöiden kanssa. Aina televisiosta tai lehdistä syntyneet mielikuvat eivät vastaa todellisuutta – joko hyvässä tai pahassa.

Julkkismatkustajista lentoemännän mieleen on jäänyt esimerkiksi vuonna 2016 menehtynyt Prince. Laulaja halusi lentoemännän mukaan pitää koneen lämpötilan korkeana, eikä sallinut kenenkään syödä lihaa matkustamossa.

5. Kotona asiat pysyvät ennallaan, vaikka työ vie muualle

Lentoemäntien ja stuerttien työ on vaativaa vuorotyötä, joka vaatii usein yöpymisiä poissa kotoa. Kaikkia vuorojaan ei luonnollisesti voi valita, joten kotona saattaa jäädä väliin tärkeitä juhlia, ystävien tapaamisia ja ihan vain tavallista arkea oman perheen kanssa.

– Muistan, että alussa pelkäsin menettäväni yhteyden perheeseen ja ystäviin. Olen kuitenkin saanut yllättyä siitä, miten vähän asiat muuttuvat ollessani poissa. Voimme aina jatkaa siitä, mihin viimeksi jäimme, kertoo American Airlinesin matkustamohenkilökunnan jäsen.

Lue myös: Näitä asioita et tiennyt lentoemännän työstä – matkustajien jatkuvaa tarkkailua ja yllättäviä taitoja

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Business Insider
Kuva: Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Halpalentoyhtiö Eurowings avaa uuden reitin Suomesta

Easyjetin lennot Suomesta

Halpalentoyhtiö Easyjet avaa kuusi uutta reittiä Suomesta

Miksi jet lag on pahempi itään matkustettaessa?

Oletko huomannut saman? Jet lag iskee pahemmin itään päin matkustettaessa – tässä syy

Passi

Unohditko passin kotiin? Näin saat uuden matkaa varten

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja