Hyppää sisältöön

Kuinka lentokoneesta todella pitäisi poistua? Tarkista tästä, tunnetko 5 sääntöä vai käytkö muiden hermoille

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 19.09.2019
Osaatko sinä poistua lentokoneesta oikeaoppisesti? Lue viisi vinkkiä.

1. Pakkaa kevyesti ja kerää tavarasi ajoissa

Yksinkertaisin tapa helpottaa koneesta poistumista on pakata kevyesti ja noudattaa lentoyhtiön käsimatkatavaroille asettamia rajoituksia. Älä ole se matkustaja, joka vie kaiken tilan matkatavaroiden säilytyslokerossa ja ruuhkauttaa käytävän yrittäessään tasapainotella kantamustensa kanssa.

Koneesta poistumiseen kannattaa varautua jo ennen kuin pyörät laskeutuvat kiitoradalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Hyvä aika aloittaa matkatavaroiden järjestely on silloin, kun matkustamohenkilökunta kuuluttaa elektronisten laitteiden sulkemisesta laskeutumista varten, sanoo entinen lentoemäntä Abbie Unger.

Tarkista, että kaikki arvotavarasi ovat tallessa. Tyhjennä säilytystasku ja heitä pois roskat. Kun tavarasi ovat kasassa hyvissä ajoin, pienennät samalla riskiä unohtaa jotain koneeseen. Jos poistut koneesta ruuhkassa, on todennäköisempää, ettet huomaa jättäväsi jotain jälkeesi.

2. Odota turvavyövalon sammumista

Pitkän lennon jälkeen useimmat matkustajat ovat malttamattomia seisomaan ja pääsemään ulos koneesta. Odota kuitenkin aina turvavyövalon sammumista, sillä pahimmillaan ylös poukkoilevat matkustajat hidastavat prosessia. Lentokoneella ei ole lupa liikkua kentän alueella silloin, kun matkustajat seisovat koneessa. Hankaloitat sekä lentäjien että matkustamohenkilökunnan työtä, jos kone joudutaan pysäyttämään ja matkustajia joudutaan ohjeistamaan ylimääräisillä kuulutuksilla.

Lue myös: Oletko sortunut yleiseen lentomokaan? Tämän takia turvavyötä ei kannata avata etuajassa

3. Kiireisimmät ensin – huomioi jatkolennot

Jatkolennolle kiirehtivillä matkustajilla on yleensä oikeus poistua koneesta ensimmäisenä. Joskus matkustamohenkilökunta tekee kuulutuksen, jossa kehotetaan muita matkustajia odottamaan kunnes kiireisimmät ovat päässeet ulos. Kunnioita aina sääntöä ja odota rauhassa, jos itselläsi ei ole aikataulua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos sinulla on jatkolento lyhyellä vaihtoajalla, kerro asiasta matkustamohenkilökunnalle jo lennon aikana. Saatat saada luvan vaihtaa paikkaa lähemmäs uloskäyntiä tai poistua koneesta ensimmäisten joukossa.

Lue myös: Varasitko välilaskullisen lennon? 5 vinkkiä, joiden avulla selviät jatkolennolle

4. Siirry käytävälle omalla vuorollasi

Kun kuulet “ding”-äänen ja turvavyövalo sammuu, olet käytännössä vapaa siirtymään pois koneesta. Kaikkien matkustajien kannalta on kuitenkin helpointa noudattaa edes jonkinlaista järjestystä. Ihanteellisessa tilanteessa koneesta poistutaan rivi kerrallaan.

Joskus sujuvaa koneesta poistumista vaikeuttaa se, että matkustajien käsimatkatavarat saattavat olla eri rivillä kuin istumapaikka. Älä yritä kävellä taaksepäin vastavirtaan, vaan odota paikallasi tai pyydä apua muilta matkustajilta.

Nouse seisomaan omalla paikallasi ja ole valmiina siirtymään käytävälle heti, kun tila on tyhjä. Jos sinulla on paljon matkatavaroita järjesteltävänä, anna muiden poistua koneesta ensin äläkä ruuhkauta käytävää.

– Jos olet valmis olla vuorollasi, voit mennä. Jos et ole valmis, ei vielä ole oma vuorosi, kiteyttää Abbie Unger.

5. Muista käytöstavat

Lentomatkaan liittyy monia tilanteita, jotka koettelevat kärsivällisyyttä. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat. Jos sinulla ei ole kiirettä, odota rauhassa vuoroasi ja anna hätäisimpien mennä edeltä. Tarjoa apua, jos näet jonkun tarvitsevan sitä esimerkiksi matkatavaroiden tai pienten lasten kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muista myös kiittää lentokoneen ovella seisovaa matkustamohenkilökuntaa lennosta ja ota kuulokkeet pois korvista tilanteen ajaksi. Pitkän linjan lentoemäntä on kuvaillut työnsä ikävimmäksi osaksi tilannetta, jossa matkustajaa tervehditään hymyillen saamatta minkäänlaista reaktiota takaisin.

Lue myös: Teetkö sinäkin näin? Lentokentän lähtöportilla on helppo syyllistyä mokaan, joka kiristää muiden hermoja

Lähde: Traveller.com.au
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Pysäköinti Helsinki-Vantaalla

Näin jätät auton parkkiin Helsinki-Vantaalle – tiesitkö, että yksi hotelliyö voi tuoda ilmaisen pysäköinnin loman ajaksi?

Norjan Kirkkoniemi

Finnairilta uusi reitti kesäkaudelle 2025 – lisävuoroja useille reiteille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja