Hyppää sisältöön

Teetkö sinäkin näin? Lentokentän lähtöportilla on helppo syyllistyä mokaan, joka kiristää muiden hermoja

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 23.04.2019
Tarkista, että tunnet oikean tavan nousta lentokoneeseen.

Lähtöportin ruuhkauttajat ärsyttävät

Lentomatkan raivostuttavimmat tavat ovat hyvin tiedossa. Selkänojan laskeminen alas ilman varoituksen sanaa tai matkatavarahihnan peittäminen sen vieressä päivystämällä tulevat monilla heti mieleen.

Hermot voivat kuitenkin olla koetuksella jo ennen kuin on ehditty edes nousta lentokoneeseen. Viimeisen vuosikymmenen aikana englannin kielessä on yleistynyt vähemmän mairitteleva termi gate lice – kirjaimellisesti “lähtöporttitäit”.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Termi viittaa matkustajatyyppiin, joka parveilee lähtöportilla jonossa jo ennen kuin koneeseennousu on edes alkanut tai heti ensimmäisten kuulutusten aikana. Jonotus leviää kulovalkean tavoin muiden havaitessa toisten jo asettuneen tiskin välittömään läheisyyteen.

Ongelmia ilmiö aiheuttaa siksi, että koneeseen on tarkoitus nousta tietyssä järjestyksessä. Kaikki eivät tätä edes tiedä, ja jos kuulutuksia ei seuraa tai kielimuurin takia ymmärrä, voi jonotus olla turhaa. Matkustaja saatetaan käännyttää portilta odottelemaan omaa vuoroaan.

Kun lähtöportilla on tiivis suma, on luvan kanssa ensimmäisenä koneeseen nousevien vaikea edes luovia tietään portille innokkaiden jonottajien ohi. Pahimmassa tapauksessa käytännöstä tietämättömät jonottajat vielä puolustelevat asemiaan.

Paikat lentokoneessa on määritelty jokaiselle etukäteen, mutta matkustajien kiire koneeseen selittyy usein rajallisella säilytystilalla käsimatkatavaroille. Viimeisten joukossa koneeseen nousevat eivät välttämättä enää löydä tilaa tavaroilleen oman istuinpaikkansa yläpuolelta.

Ruumaan kirjattujen matkalaukkujen maksullisuus on lisännyt entisestään käsimatkatavaroiden määrää. Talvikuukausina muhkeat talvitakit muodostavat omanlaisensa tilaongelman.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähtöportilla jonotus on yleistynyt myös halpalentoyhtiöiden uusien käytäntöjen myötä. Tietyt lentoyhtiöt ovat entistä hanakampia siirtämään käsimatkatavaroita ruumaan, ellei niistäkin ole maksanut matkustamokyydin takaavaa lisämaksua.

Miten lähtöportilla tulee toimia?

Tunnistitko itsesi kuvauksesta? Ei huolta – seuraavalla kerralla voit toimia oikeaoppisesti ja näin omalta osaltasi sujuvoittaa lennon kulkua. Lähtöportilla voi istua kaikessa rauhassa siihen saakka, kunnes virkailijat kuuluttavat koneeseennousun alkavan.

Ensimmäisenä koneeseen pyydetään astumaan business-luokan matkustajia ja pienten lasten kanssa matkustavia. Samaan ryhmään kuuluvat lennosta riippuen myös erilaisia premium-lippuja ostaneet matkustajat tai ne, jotka ovat maksaneet priority boarding -lisämaksun.

Kun ensimmäiset matkustajat ovat koneessa, aletaan sitä täyttää takaosasta päin. Tällöin etuosan matkustajat eivät ruuhkauta käytävää toisten pyrkiessä koneen perälle.

Kun seuraavan kerran odottelet lentoa lähtöportilla, kiinnitä huomiota lipustasi löytyvään englanninkieliseen sanapariin boarding group sekä sitä seuraavaan numeroon tai kirjaimeen. Se saattaa olla esimerkiksi 4 tai C.

Luku tai kirjain määrittää ryhmän, jonka joukossa nouset koneeseen. Kun lähtöportin virkailija kuuluttaa omaa ryhmääsi, on vuorosi siirtyä portille ja edelleen koneeseen.

Myös käyttäytymisasiantuntijalla on oma selitys jonotushimolle. Ihmisillä on luontainen menettämisen pelko, eikä toisten haluta hyötyvän jostain, minkä itsekin voisi saada.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Matkustaja, näin voit vaikuttaa lennon sujuvuuteen – lentoemännän vinkit

Lähde: The Sun
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suorat lennot Egyptiin ja Marokkoon

Norwegian avaa kolme uutta reittiä Helsingistä – eksoottisia kohteita talveksi

Yölento

Mitä lentäjät näkevät yöllä ohjaamosta? Toisin kuin ehkä luulit, ajovalot eivät valaise reittiä

Käsimatkatavarat

Näin pakkaat oikein lennolle – mitä käsimatkatavaroissa saa kuljettaa?

Lennot Kööpenhaminaan

SAS avaa uuden reitin Rovaniemeltä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja