hero taustakuva

Lentoemännän suorat sanat: tämä matkustajien yleinen unohdus tuntuu törkeältä tempulta

Istockphoto artikkelin kuva
Lennot
Tämä yksinkertainen asia voi saada sinut erottumaan joukosta positiivisella tavalla noustessasi lentokoneeseen.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 27.10.2017
facebook   whatsapp
Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Älä unohda hymyä ja tervehdystä, kun astut lentokoneeseen

Matkustamohenkilökuntaa saattavat ärsyttää monet asiat – kuten paljain jaloin matkustamossa liikkuminen tai liiallinen juopottelu – mutta erään yksinkertaisen käyttäytymissäännön unohtaminen tuntuu lentoemännistä ja stuerteista vieläkin törkeämmältä tempulta.

Käsi sydämelle – oletko sinäkin joskus väsyneenä tai tympääntyneenä astunut lentokoneeseen tai lähtenyt sieltä lattiaa tuijotellen? Siitäkin huolimatta, että koneen ovella on seissyt matkustamohenkilökunnan jäseniä tervehtimässä tai hyvästelemässä matkustajia?

FlyerTalk-sivustolle kolumnia kirjoittava lentoemäntä Amanda Pleva kertoo, ettei 14 vuoden uransa aikana ole vieläkään tottunut tilanteeseen, jossa matkustaja jättää vastaamatta tervehdykseen lentokoneen ovella.

– Tiedätkö, mikä on ikävin osa työtäni? Se ei ole oksennuksen siivoaminen tai vasten kasvojani huutavat kiukkuiset matkustajat. Se on se hetki, kun seison lentokoneen ovella tervehtimässä matkustajia, eikä tervehdykseeni vastata, kirjoittaa Pleva.

Pleva kuvailee tunnetta ”ihmisarvoa alentavaksi” matkustajan selkeästi nähdessä hänet, mutta jättämättä silti vastaamatta tervehdykseen – kuin tämä ei olisi ystävällisen hymyn tai nopean tervehdyksen arvoinen.

Lentoemäntä kirjoittaa, että ystävällisellä ja kohteliaalla käytöksellä edukseen erottuvat matkailijat jäävät varmasti matkustamohenkilökunnan mieleen. Siitä saattaa olla hyötyä esimerkiksi tilanteessa, jossa matkustajille tarjotaan parempia, tyhjilleen jääneitä paikkoja.

Vaihteleeko palvelu matkustusluokkien välillä?

Pleva kommentoi samalla Los Angeles Timesin julkaisemaa artikkelia kyselystä, jonka mukaan ykkösluokan ja business-luokan matkustajat saavat turistiluokan matkustajien mielestä parempaa palvelua. Lentoemännän mukaan kyse ei ole ainakaan siitä, että matkustamohenkilökunta arvottaisi matkustajia taloudellisen aseman mukaan.

Pleva kuitenkin huomauttaa, että hänen kritisoimansa kohteliaan tervehdyksen unohtavat matkustajat harvemmin ovat ykkösluokasta tai business-luokasta – eli matkustajien kannattaisi kiinnittää huomiota omiinkin käytöstapoihinsa.

Lentoemäntä arvelee business-luokan matkustajien paremman käytöksen johtuvan siitä, että he jo lähtökohtaisesti odottavat enemmän kanssakäymistä matkustamohenkilökunnan kanssa.

Turistiluokan matkustajia on huomattavasti suurempi määrä, joten matkustajat saattavat odottaa hukkuvansa massaan. Palvelu on nopeatempoisempaa, ja jutustelulle on vähemmän aikaa. Näin ollen omaan käytökseenkään ei välttämättä tule kiinnitettyä huomiota samalla tavalla.

Pleva muistuttaa, että matkustamohenkilökunnankin käytöksessä on välillä parantamisen varaa.

– En voi sanoa, etteikö olisi olemassa kamalia ja kärsimättömiä lentoemäntiä ja stuertteja – sellaiset ovat palvelleet minua lennolla ja olen työskennellyt sellaisten kanssa. Huonona päivänä olen valitettavasti itsekin saattanut olla sellainen, tunnustaa Pleva.

Lue myös: Matkailija, ei näin! Vältä nämä 7 mokaa ja pääset lentoemäntien suosioon

Lähde: News.com.au
Kuva: Istockphoto

Lue kommentit (20) Jätä kommentti

 1. Juuri kohdallani loppui lentoemännän pussista kahvisämpylät. Mutta onneksi lentoemäntä edes kysyi että ei se kai haittaa. Sanoin sen haittaavan kun tämä oli neljäs kerta putkeen kun näin kävi. No lentoemäntä toi ison sämpyläpussi minulle. Matkan väsymys ja paha tuuli oli kuin pois pyyhitty. Niin ja minä yritän aina hymyillä lentoemännille sekä koneeseen tullessa että sieltä lähtiessä.


 2. Lentokoneeseen, kun olen mennyt, useaankin kertaan, olisiko ollut Norwegian kyseessä, niin yritin katsoa henkilökuntaa, että olisin tervehtinyt, mutta he eivät edes katsoneet minua, katsoivat vaan ohitseni takanani tulevia matkustajia tai juttelivat keskenään. Todella törkeän kuvan lentokoneiden henkilökunnasta olen saanut monta kertaa.


 3. Tervehtiminen ja kittäminen kuuluu jo kotikasvatukseen.


 4. Olen matkustanut 20 vuotta säännöllisesti Kreikkaan ja useimmiten Finnairin koneilla.En voi muuta kun kehua heidän toimintaansa.Olen aina saanut ystävällistä palvelua,koneet ovat lentäneet ajallaan ja kaikki on toiminut.Kiitos siitä teille jotka teette tämän mahdolliseksi.Olen itsekin tehnyt asiakaspalvelutyötä ravintola-alalla ja arvostan suuresti työtänne,ei ole aina niin helppoa mitä luulisi.Kiitos teille,ihan jokaiselle?


 5. – ystäväni voi pahoin koneessa, kaipasi vain vettä, lentoemo kantoi vain viinaksia vieressä istuvalle humalaiselle miehelle, eikä ottanut meidän useita pyyntöjä huomioon, kuin pitkän ajan jälkeen, mutta hänellä oli aikaa noita viinalaseja tuoda, kun mies oli niin mairea, mahtoi saada lentoemo boonuksia rutkasti—–kumpi on tärkeämpää palvella raittiita matkustajia vaiko viinaksia ostavia, ja nehän niitä häiriöitä useinkin tuottaa—-ystäväni oli pyörtymisen partaalla ja sen näki kyllä lentoemokin


 6. Niin, kysehän ei ole mistään muusta, kuin käytöstapojen puutteesta ja itsekeskeisyydestä. Kyse on pienestä, ilmaisesta kohteliaisuudesta ja toisen huomioimisesta, jonka ei pitäisi olla ylivoimainen tehtävä kenellekkään. Nykyään ihmisistä tullut tärkeilijöitä, jotka pitävät palvelualojen henkilökuntaa palvelijoinaan ja kohtelevat heitä senmukaisesti.


  • Mutta kyseessähän nimenomaan on asiakaspalvelija. Siis palvelija, jolle maksetaan siitä, että hän palvelee asiakasta. Tälle palvelijalle on todennäköisesti sanottu, että sinun tehtävänäsi on nyt tervehtiä asiakasta ja siitä sinulle palkkaa maksetaan. Asiakkaalla puolestaan ei ole paljoa merkitystä onko tervehdys vilpitön vai tuleeko se vain koska siihen on käsketty. Todennäköisesti jälkimmäinen, kun todennäköisesti täysin ventovieraasta on kysymys. Mutta jos asiakkaalla ei halua tai jaksamista teeskennellä parasta kaveria tämän palvelijan kanssa ja palvelija siitä loukkaantuu, on tämä silloin kyllä valinnut kutsumusammattinsa väärin.


 7. JaHa, ja kaikkien pitäis olla näitä tekopirteitä jenkkejä, joskus on takana työpäivä ja sen jälkeen monen tunnin automatka kentälle ja edessä pitkä lento tai ne kaikki jo takana ja aina pitäisi jaksaa hymyillä ja ja vastata että kaikki on ihanasti kun itse on jo lopen uupunut ?


 8. Tervetuloa asiakaspalvelijat, ette ole koiria kummempia!! Tämän olen kokenut itse 23v. asiakaspalvvelijana toiminut
  sairaanhoitaja/vastaanottoavustaja!! Parhaassa tapauksessa asiakkaat raivoavat ja huutavat sinulle, kun eivät ole uskaltaneet lääkärille sitä tehdä! Itse kyllä hymyilen ja tervehdin, koska tiedän miltä tuntuu saada vastakaikua!!


 9. Tervehdin aina astuessani koneeseen, ja poikkeuksetta olen saanut vastakaikua. Matkustan vähintään 20 kertaa vuodessa lentokoneella. Lukemattomia eri yhtiöitä on tullut matkan varrella käytettyä. Ei ensimmäistäkään negatiivista kokemusta henkilökunnasta.


 10. Eli sosiaalisesti estynyt ihminen ei saisi matkustaa lentokoneessa? Meilläkin työpaikalla sosiaalinen ihminen otti asiakseen pakottaa ahdistuneen introvertin tervehtimään häntä. Ei onnistunut.
  Miksi tervehtimättä jättäminen on tulkittava ihmisarvoa alentavaksi teoksi? Oletteko te ajatustenlukijoita, kun tiedätte miksi joku ei tervehdi..?


 11. Pari viikkoa sitten astuin Norwegian koneeseen, vastassa oli ylimielisen näköist stuertit ,eivät katsoneet päinkään että olisin voinut tervehtiä.


 12. Hah, tää osui ja uppos. Viime lento Tap Portugal, lentoemot jutteli keskenään, eikä tervehtinyt ketään koneeseen tulijaa ?. Aika monella lentoyhtiöllä lentänyt ja tuntuu, että surkeeksi mennyt käyttäytyminen henkilökunnalla.


  • Samoja kokemuksia tästä yhtiöstä. Itse kyysyin yrmeältä lentoemännältä, että saako tänne koneeseen tulla ollenkaan?


 13. Itse asiakaspalvelijana koen joka päivä ylimielisyyttä kun tervehdykseen ei vastata. Moukkamaista käytöstä. Ehkä olen näkymätön, siltä välillä tuntuu..


 14. Putkipiika on asiakaspalvelija, ja ei voi vetää hernettä nenään joka asiasta.


 15. Onpa käynyt niinkin, että henkilökunta ei vaivaudu tervehtimään kun olen astunut koneeseen tai tervehtii ynseän/ylimielisen oloisesti.


 16. Ei tulisi mieleenikään olla tervehtimättä matkustamohenkilökuntaa koneeseen tullessani. Kiitän myös matkasta ja toivotan hyvää päivän jatkoa tai yötä sieltä poistuessani.

  Nimim.Juuri matkustanut.


 17. Niinpä! Suomalaiset ovat juuri tuollaisia. Tervehdin itse työpaikallani vastaantulevia ihmisiä, he kävelevät ohi, jopa katsovat suoraan kasvoihin. Vastaamatta mitään. 90 % ei ole mitään kotikasvatusta.


 18. Ei asiakaspalvelijan tule ottaa itseensä jos asiakas päättää olla tervehtimättä. En toki kiellä, etteikö tervehtomättä jättäminen olisi epäkohteliasta.

  Olen itsekin kaupan kassalla töissä ja tervehdykseen vastaamattomuus on melko tavallista jopa.


 19. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.