hero taustakuva

Joko tiesit? Nämä 13 asiaa tapahtuvat kaukolennolla niin salaa, että et edes huomaa

Shutterstock artikkelin kuva
Lennot
Oletko valmis kuulemaan, mitä pitkillä lennoilla tapahtuu kulissien takana?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 04.10.2019
facebook   whatsapp
Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

1. Salainen lepohuone, jota et näe

Pitkillä lennoilla matkustamohenkilökunnalla on aikaa myös levätä omalla vuorollaan. Matkustajat eivät tätä näe, mutta kaukolentoja liikennöivistä koneista löytyy salainen makuuhuone nokkaunia varten.

2. Koneessa voi matkustaa eksoottisia eläimiä

Lentokoneen ruumassa matkustava kissa tai koira ei todennäköisesti häkellytä ainakaan kokeneita matkustajia, mutta tiesitkö, että samassa koneessa voi piileskellä myös hieman eksoottisempi otus? Asiantuntija kertoo törmänneensä esimerkiksi ruumassa matkustavaan sarvikuonoon.

3. Yksi lento vaatii käsittämättömän määrän tavaraa

Pitkän lennon jälkeen koneessa joudutaan korvaamaan lukemattomia tuotteita uusilla seuraavia matkustajia varten. Esimerkiksi Qantasin A380-koneessa uusiksi vaihdetaan huimat 40 000 tuotetta ruokailuvälineistä laseihin ja tarjoiluvaunuihin.

4. Mattimyöhäinen matkustaja on kiusa kaikille

Kun matkustaja ei saavu ajoissa lähtöportille, joutuu lentokone usein odottelemaan turhaan ja viivästyttämään kaikkien aikatauluja. Mattimyöhäisiä hoputetaan paikalle useammallakin kuulutuksella, sillä myöhästyjien ruumaan kirjatut matkatavarat jouduttaisiin poistamaan koneesta ennen sen lähtöä.

5. Sinunkin lentokoneessasi on puutteita

Koneessa, jonka kyydissä lennät, on todennäköisesti jonkinlainen pikkuvika. Isommat tekniset viat toki korjataan aina, mutta lähes kaikissa koneissa on pieniä puutteita, jotka eivät uhkaa matkustusturvallisuutta.

6. Miljardi lentokoneateriaa vuodessa

Maailman lentokoneissa tarjoillaan vuoden aikana huimat miljardi lentokoneateriaa. Mutta tiesitkö, miksi lentokoneateriat eivät tunnu maistuvan juuri yhtään miltään? Havainnolle on olemassa tieteellinen selitys.

7. Lentoemännillä on salakieli

Matkustamohenkilökunnalla on salakieli, jota matkustajan ei ole tarkoitettukaan ymmärtävän. Arvaatko, mihin lentoemännät ja stuertit viittaavat esimerkiksi tiputanssilla?

8. Lentokonevessat siivotaan säännöllisesti

Lentokoneiden vessat ovat matkan aikana se pakollinen paha. Harva matkailija kuitenkaan tietää, että ne siivotaan yllättävänkin usein. Esimerkiksi Qantas-lentoyhtiö noudattaa siivousvuoroja puolen tunnin välein.

9. Ilmaiseksi business-luokkaan? Saattaa tapahtua

Ilmainen matkustusluokan korotus saattaa tuntua kaukaiselta fantasialta, mutta aina joskus näitäkin tapahtuu – useimmiten yksin matkustaville. Business-luokkaan saattaa päätyä esimerkiksi raskaana oleva nainen, häämatkalle lähtevä pariskunta tai tavallista pidempi matkustaja. Joskus onni voi potkaista vaikkapa viallisen istuimen tai viihdejärjestelmän takia.

10. Jättöpyörre lentokoneen perässä

Aivan kuten alukset luovat vesillä suuria aaltoja, jättävät lentokoneet myös jälkeensä ilmavirran, joka voi olla vaarallinen muille lentokoneille. Maailman suurin lentokone A380 jättää jälkeensä niin suuren jättöpyörteen, että se vaatii reilun kokoisen turvavälin muihin koneisiin.

11. Lentokone ohjaa itse itseään

Monarch-lentoyhtiön lentäjä vahvistaa, että suurin osa lennosta on automatisoitu. Laskeutuminen on kuitenkin yksi osa, joka vaatii aina ammattitaitoista lentäjää.

12. Jätökset pysyvät koneessa matkan ajan

Vastoin kaikkia urbaaneja legendoja, matkustajien jätöksiä ei pudoteta koneesta lentomatkan aikana – eikä se ole edes mahdollista. Jätteet imetään koneesta kuorma-auton tankkiin matkan päätteeksi.

13. Lennolla tulet helpommin kipeäksi

Tämän moni matkustaja on todennäköisesti kokenut käytännössä: samaan aikaan kun istut pahaa-aavistamattomana lentokoneessa, jylläävät pöpöt matkustamossa. Ahtaaseen tilaan tuntikaupalla suljetut matkustajat levittävät tauteja, joten esimerkiksi flunssaan sairastuminen on lentokoneessa yleistä. Kuiva ilma edesauttaa sairastumista.

Lähde: The Telegraph
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (10) Jätä kommentti

 1. omituinen otsikko.. siis nämä kaikki tapahtuvat KAUKOLENNOLLA? mm. tuo myohäinen matkustaja?


 2. ”Asiantuntija kertoo törmänneensä esimerkiksi ruumassa matkustavaan sarvikuonoon.”

  Mikä asiantuntija? Saavatko ”asiantuntijat” kiikkua ruumissa ja joka paikassa?


 3. Ensin business louncheen kentällä , sitten businessluokkaan koneeseen, missä upea Finnairin henkilökunta vastassa. En koskaan syö ennen lentoa, vaan koneessa, missä saa aivan upean aterian, ja todella hyvät ruokajuomat. On helppo olla ystävällinen henkilökunnalle, kun kaikki pelaa sujuvasti ilman ongelmia. Finskiin henkilökunta saa 10+ pistettä.
  Finnairia en vaihda mihinkään muuhun yhtiöön ellei ole pakko.
  I just love this airline.


  • Taidat aika vähän käyttää lentokonetta jos luulet että Finnair on paras. Ei edes 10 joukossa. Ja lentokone ei ole ravintola edes busines luokassa.


 4. Pikku korjaus tohon automatisoituun lentämiseen. Laskeutuminenki tietyillä koneilla ja tietyillä kentillä on mahdollista suorittaa automatisoidusti käyttäen ILS järjestelmää. Tosin juuri ennen kuin renkaat on maassa lentäjä kuitenkin ottaa koneen hallinnan.


 5. Pakko korjata kohtaa 10. eli siis koneet jättävät jälkeensä jättöpyörteitä, ei turbulenssia..turbulenssi on täysin vaaratonta :-) t. Lentoemäntä


 6. aina kannattaa jättää ruoka minimaliin,ennen pitkiä lentoja.
  älä juo kahvia ennen lentoa jos haluat nukkua.

  smart flyer


 7. Kannattaa olla kohtelias lentokenttätyöntekijöille ja kun asioit maahantuloviranomaisten kanssa (esim. Amerikkaan mentäessä), älä puhu joutavia, vastaa vain esitettyihin kysymyksiin lyhyesti. Ja koneessa älä jää kulkutielle seisomaan vaan istu paikallesi, koneessa on muitakin ihmisiä. Kun kone on laskeutunut ja ulosmenolupa annettu, kävele reippaasti koneesta ulos, ettet tuki tietä muilta.


 8. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.