Tätä sinäkin olet ihmetellyt: miksi lentokoneruoka ei maistu juuri miltään?
Aistit toimivat heikommin lentokoneessa
Lentokoneruoka on useimpien mielestä hyvin mautonta, eikä sitä voi aina laittaa nirsouden syyksi. Riippumatta siitä pääseekö nauttimaan ensimmäisen luokan kulinaarisista elämyksistä, onko mukana kotoa tuodut herkkueväät vai joutuuko tyytymään economy-luokan tarjoiluihin, on lentokoneessa syöty ruoka lähes poikkeuksetta mautonta.
Ilmiölle on tieteellinen selitys: makuaisti heikentyy korkeuden ja matalan ilmankosteuden yhteisvaikutuksesta jopa 30 prosenttia. Ei siis ole ihme, jos ruoka ei tunnu maistuvan lennolla juuri miltään.
Ilmankosteus on kymmenessä kilometrissä noin 12 prosentin luokkaa, mikä on vähemmän kuin monilla hiekka-aavikoilla. Lentokoneen kuiva ilma sekä matala ilmanpaine vähentävät makunystyröiden herkkyyttä suolaiseen ja makeaan noin 30 prosentilla.
Makunystyröiden lisäksi hajuaisti ei toimi lennolla tavalliseen tapaan, sillä erilaisia hajuja rekisteröivät hajureseptorit eivät toimi kunnolla. Arvioiden mukaan haju- ja makuaisti huononevat lennolla 20–50 prosenttia olosuhteista riippuen, mikä on verrattavissa kovaan nuhaan.
Makean ja suolaisen maistaminen heikkenee lennolla, mutta happamien ja karvaiden makujen maistamiseen lentämisellä ei ole vaikutusta. Jotkut mausteet, esimerkiksi kardemumma, sitruunaruoho ja curry maistuvat jopa tavallista paremmin lentokoneessa.
Teksti ja kuva: Inka Khanji
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää