Hyppää sisältöön

Tätä sinäkin olet ihmetellyt: miksi lentokoneruoka ei maistu juuri miltään?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 10.03.2017
Ruokatarjoilu on useimmille matkustajille lennon paras hetki siitäkin huolimatta, että koneissa tarjoiltu ruoka on makunsa puolesta usein pieni pettymys. Mauttomaan ruokaan on tieteellinen syy, sillä makuaisti heikkenee lennolla.

Aistit toimivat heikommin lentokoneessa

Lentokoneruoka on useimpien mielestä hyvin mautonta, eikä sitä voi aina laittaa nirsouden syyksi. Riippumatta siitä pääseekö nauttimaan ensimmäisen luokan kulinaarisista elämyksistä, onko mukana kotoa tuodut herkkueväät vai joutuuko tyytymään economy-luokan tarjoiluihin, on lentokoneessa syöty ruoka lähes poikkeuksetta mautonta.

Ilmiölle on tieteellinen selitys: makuaisti heikentyy korkeuden ja matalan ilmankosteuden yhteisvaikutuksesta jopa 30 prosenttia. Ei siis ole ihme, jos ruoka ei tunnu maistuvan lennolla juuri miltään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmankosteus on kymmenessä kilometrissä noin 12 prosentin luokkaa, mikä on vähemmän kuin monilla hiekka-aavikoilla. Lentokoneen kuiva ilma sekä matala ilmanpaine vähentävät makunystyröiden herkkyyttä suolaiseen ja makeaan noin 30 prosentilla.

Makunystyröiden lisäksi hajuaisti ei toimi lennolla tavalliseen tapaan, sillä erilaisia hajuja rekisteröivät hajureseptorit eivät toimi kunnolla. Arvioiden mukaan haju- ja makuaisti huononevat lennolla 20–50 prosenttia olosuhteista riippuen, mikä on verrattavissa kovaan nuhaan.

Makean ja suolaisen maistaminen heikkenee lennolla, mutta happamien ja karvaiden makujen maistamiseen lentämisellä ei ole vaikutusta. Jotkut mausteet, esimerkiksi kardemumma, sitruunaruoho ja curry maistuvat jopa tavallista paremmin lentokoneessa.

>> Lue myös: Tässä selitys matkailijoiden kummastelemaan asiaan: miksi länteen lentäminen kestää kauemmin kuin itään?

Teksti ja kuva: Inka Khanji

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentokoneen matkustamo

Pidätkö turvavyötä auki lennon aikana? Pysäyttävä muistutus siitä, miksi niin ei kannattaisi tehdä

Suorat lennot Egyptiin ja Marokkoon

Norwegian avaa kolme uutta reittiä Helsingistä – eksoottisia kohteita talveksi

Yölento

Mitä lentäjät näkevät yöllä ohjaamosta? Toisin kuin ehkä luulit, ajovalot eivät valaise reittiä

Käsimatkatavarat

Näin pakkaat oikein lennolle – mitä käsimatkatavaroissa saa kuljettaa?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja