Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tätä sinäkin olet ihmetellyt: miksi lentokoneruoka ei maistu juuri miltään?

Inka Khanji artikkelin kuva
Lennot
Ruokatarjoilu on useimmille matkustajille lennon paras hetki siitäkin huolimatta, että koneissa tarjoiltu ruoka on makunsa puolesta usein pieni pettymys. Mauttomaan ruokaan on tieteellinen syy, sillä makuaisti heikkenee lennolla.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 10.03.2017
facebook   whatsapp

Aistit toimivat heikommin lentokoneessa

Lentokoneruoka on useimpien mielestä hyvin mautonta, eikä sitä voi aina laittaa nirsouden syyksi. Riippumatta siitä pääseekö nauttimaan ensimmäisen luokan kulinaarisista elämyksistä, onko mukana kotoa tuodut herkkueväät vai joutuuko tyytymään economy-luokan tarjoiluihin, on lentokoneessa syöty ruoka lähes poikkeuksetta mautonta.

Ilmiölle on tieteellinen selitys: makuaisti heikentyy korkeuden ja matalan ilmankosteuden yhteisvaikutuksesta jopa 30 prosenttia. Ei siis ole ihme, jos ruoka ei tunnu maistuvan lennolla juuri miltään.

Ilmankosteus on kymmenessä kilometrissä noin 12 prosentin luokkaa, mikä on vähemmän kuin monilla hiekka-aavikoilla. Lentokoneen kuiva ilma sekä matala ilmanpaine vähentävät makunystyröiden herkkyyttä suolaiseen ja makeaan noin 30 prosentilla.

Makunystyröiden lisäksi hajuaisti ei toimi lennolla tavalliseen tapaan, sillä erilaisia hajuja rekisteröivät hajureseptorit eivät toimi kunnolla. Arvioiden mukaan haju- ja makuaisti huononevat lennolla 20–50 prosenttia olosuhteista riippuen, mikä on verrattavissa kovaan nuhaan.

Makean ja suolaisen maistaminen heikkenee lennolla, mutta happamien ja karvaiden makujen maistamiseen lentämisellä ei ole vaikutusta. Jotkut mausteet, esimerkiksi kardemumma, sitruunaruoho ja curry maistuvat jopa tavallista paremmin lentokoneessa.

>> Lue myös: Tässä selitys matkailijoiden kummastelemaan asiaan: miksi länteen lentäminen kestää kauemmin kuin itään?

Teksti ja kuva: Inka Khanji

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Ensimmäisillä kerroilla huomasin kulkuneuvon vähän viileeksi.
    No se sitten katsottuani alas. En sitten enään fundeerranut mokomaa asiaa. Muutehhan minä olisin pyörtä pökrännyt sinne ilmojen kulkuvälineeseen. Tulomatkalla kyllä täytyy sanoo että pökräsin mutta syy kait oli ilmanpaineen muutos koneen sisällä. Jonkinlainen sellainen se oli tai sen kaltainen.
    se ensimmäinen kokemus lentomatkustamisesta tapahtui 2005 yli kymmenen vuotta sitten. Siitä ensilennosta on todellakin tänä vuonna kulunut 12 vuotta. Että sillei. En edes ensin matkalle lähtevänä matkustajana teinnyt lentämisestä mitään. 12 Vuotta kulunut ja sinä aikana lentänyt lentokoneella Japaniin 2005, Yhdysvaltoihin 2009, Norjaan 2011, viimeisin paikka missä kävin lentäen on Ramsau Itävalta 2017. Nämä on todella upeita kokemuksia.
    Siinä todella kokee sen ahaa elämyksen aina kun kone kohoaa taivaalle. Aikun sais joku kerta vain Gluteenittoman Laktoosittoman piirakan palan seuraavalla lennolla kahvin kera.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.