Hyppää sisältöön

Tiesitkö tämän Irlannista? Lue 10 hauskaa faktaa

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 17.03.2016
Maailman ensimmäinen tax free -myymälä, Bonon omistama hotelli ja vain punapäille suunnattu festivaali - tiesitkö tämän Irlannista?

1. Kansainvälinen kansallispäivä

Irlannin kansallispäivää eli Pyhän Patrikin päivää vietetään ympäri maailmaa. Mihin tahansa irlantilaispubiin käveletkin 17. maaliskuuta, on siellä todennäköisesti käynnissä hulvattomat juhlat.

Irlanti on jo pitkään järjestänyt Global Greening -nimisen kampanjan, joka muuttaa tunnetut nähtävyydet ympäri maailmaa vihreiksi Pyhän Patrikin päivänä. Vihreässä väriloistossa ovat kylpeneet muun muassa New Yorkin Empire State Building ja Pisan kalteva torni.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pyhän Patrikin päivä on virallinen juhlapyhä Irlannin lisäksi kahdessa maailmankolkassa: Kanadassa Newfoundlandin ja Labradorin alueella sekä ehkä hieman yllättäenkin Montserratin saarella Karibialla.

Maailman suurin Pyhän Patrikin paraati järjestetään puolestaan New Yorkissa.

2. Maailmalle levinneet irlantilaiset

Irlannissa on vajaat viisi miljoonaa asukasta, joiden joukossa on suuri määrä erityisesti puolalaisia ja englantilaisia.

Irlantilaisia on kuitenkin tiettävästi enemmän maan ulkopuolella kuin itse maassa. Suomen Dublinin-suurlähetystö kertoo, että joidenkin arvioiden mukaan irlantilaisia ja irlantilaissukujuuria omaavia ihmisiä on maailmalla jopa 70 miljoonaa. Siirtolaisia asuu eniten muissa englanninkielisissä maissa.

3. Maailman ensimmäinen tax free -myymälä

Irlannista löytyy maailman ensimmäinen tax free -myymälä. Verovapaa myynti aloitettiin Shannonin lentokentällä vuonna 1951 – ensin vain lentoyhtiöiden matkustamohenkilökunnalle ja lopulta myös tavallisille lentomatkustajille. Aluksi verovapaus koski ainoastaan alkoholia ja tupakkatuotteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Dublinissa voit yöpyä Bonon hotellissa

Irlannin maailmanlaajuisesti tunnetuin yhtye on pitkän uran tehnyt U2. Dublinissa lomailevat U2-fanit voivat täydentää kokemuksensa yöpymällä laulaja Bonon ja kitaristi The Edgen omistamassa hotellissa.

Jo 1852 avattu The Clarence -hotelli kunnostettiin entiseen loistoonsa 1990-luvulla, jolloin muusikot ostivat nuoruutensa bilepaikan yhteistyökumppanien kanssa.

Taiteilijoiden, muusikoiden ja kirjailijoiden suosima The Clarence on nykyään tyylikäs boutique-hotelli Liffey-joen varrella.

5. Fáilte! Tervetuloa Irlantiin

Englannin ohella Irlannissa käytetään iirin kieltä, johon matkailijakin törmää todennäköisesti esimerkiksi pubissa vieraillessaan. Craic on englanninkieliseen puheeseenkin hiipinyt iirinkielinen sana, jolla tarkoitetaan usein esimerkiksi hauskanpitoa ja hyvää menoa.

Irlantilaispubeja Dublinissa
Dublin tunnetaan monista irlantilaispubeistaan.

Perinteisessä irkkupubissa saatat törmätä myös toivotukseen sláinte eli kippis. Kirjaimellisesti sana tarkoittaa terveydeksi.

Iirin kieli on edelleen pakollinen oppiaine Irlannin peruskouluissa, mutta kieltä puhuu sujuvasti vain noin kymmenen prosenttia väestöstä.

6. Euroviisujen menestyjämaa

Irlanti on voittanut Euroviisut seitsemän kertaa – useammin kuin yksikään toinen maa. Varsinaista kulta-aikaa oli erityisesti 90-luku, jolloin Irlanti nappasi neljä voittoa. Viime vuosina onni on kuitenkin osoittanut hiipumisen merkkejä – voitot ovat nimittäin vuosilta 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 ja 1996.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Irlantiin voi lähteä surffauslomalle

Irlanti ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen surffauslomaa suunnitellessa, mutta tosi asiassa vihreältä saarelta löytyy maailmanluokan aaltoja – ainakin sisukkaimmille harrastajille.

Dollymount Beach vetää surffaajia
Irlanti sopii myös surffaajille.

Irlannin surffipääkaupunki on maan luoteisosassa sijaitseva Bundoran. Huippusurffaaja Kelly Slaterin kerrotaan kehuneen Irlantia “kylmäksi paratiisiksi”. Muista siis kunnon märkäpuku ennen kuin hyppäät aaltoihin!

8. Huhu kummitushotellista

Jos matkaa vihreällä saarella jatkaa aina Pohjois-Irlantiin saakka, kannattaa vierailla Ballygally Castle -nimisessä historiallisessa hotellissa, joka tunnetaan parhaiten kummitustarinoistaan.

Alueella liikkuu sitkeä huhu linnassa 400 vuotta sitten eläneen Lady Isabellan haamusta. Kummituksen väitetään liikkuvan edelleen hotellin käytävillä ja koputtelevan huoneiden ovia.

9. Guinness on Irlannin tunnetuin juoma

Irlannin tunnetuin juoma lienee stout-tyyppinen olut Guinness, jonka valmistukseen pääsee tutustumaan Dublinissa sijaitsevalla tehtaalla.

Guinness on huippusuosittu myös Irlannin ulkopuolella: olutta myydään yli 100 maassa ja valmistetaan lähes 50 maassa. Ympäri maailmaa olutta lasketaan 10 miljoonaa lasillista päivittäin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

10. Irlannista löytyy punapäiden festivaali

Yksi Irlannin erikoisimmista tapahtumista on vain punahiuksisille suunnattu Redhead Convention, joka järjestetään elokuisin Corkin Crosshavenissa. Tiesitkö, että 10 prosenttia irlantilaisista on punatukkaisia?

Tapahtumassa jaetaan palkintoja muun muassa punapäiden kuningattarelle ja kuninkaalle sekä parhaalle punatukkaiselle perheelle. Koko humoristinen ohjelma pyörii punaisen värin ja punaisten hiuksien ympärillä.

Teksti: Maria Hietala, Jenna Lehkonen
Kuvat: Fáilte Ireland / Rob Durston

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Älä jätä näitä nähtävyyksiä väliin Dublinissa! Kaupungin yhdeksän parasta kohdetta

Causeway Coastal -tie, Irlanti

Road trip Pohjois-Irlannissa: kuvankaunis Causeway Coastal

Italia

Vuoden 2018 googletetuimmat matkakohteet – 5 paikkaa, jotka kiinnostivat eniten

Carrickfinn Beach

Maailman kaunein kiitorata sijaitsee Star Warsin kuvauspaikalla – lentokentällä ei voisi olla enää hienompia maisemia

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja