Hyppää sisältöön

2500 kilometriä rantatietä – maailman pisin maisematie löytyy Irlannista

Kirjoittajan oletuskuva
Anni Moilanen Päivitetty: 04.08.2014
Destination Unknown -matkablogia kirjoittava Satu Vänskä-Westgarth jakaa vinkkinsä pyöräreissulle Irlannin maisemiin.

Maisematie tarjoaa elämyksiä matkailijoille

Karuja, jyrkkiä rantakallioita, kilometreittäin hiekkarantaa, majakoita, kalastajakyliä ja tunnelmallisia pubeja. Historiaa, kulttuuria ja seikkailullisia elämyksiä – näitä tarjoaa uusi, maailman pisin yhtenäinen maisematie Wild Atlantic Way Irlannissa.

Pohjois-Irlannin rajalta Derrystä etelässä Kinsaleen, Corkin kaupungin läheisyydessä sijaitsevaan vilkkaaseen pikkukaupunkiin kulkeva 2500 kilometrin mittainen maisematie ei varsinaisesti ole uusi. Sen sijaan rantaviivaa mukailevat tieosuudet on vuonna 2012 alkaneen projektin tuloksena uudelleenviitoitettu yhtenäiseksi rantareitiksi palvelemaan sekä matkailijoita että paikallisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantatien varrelta on poimittu ja merkitty kiinnostavia kohteita luonnonnähtävyyksistä historiallisesti merkittäviin kohteisiin ja näitä Discovery Point -nimellä kulkevia kohteita löytyy reitin varrelta kokonaiset 159.

Reitin varrella runsaasti nähtävää ja tehtävää

Wild Atlantic Wayn valttina on monipuolisuus. Malin Head, Cliffs of Moher ja Loop Head lumoavat karulla kauneudellaan, kun taas Skellig Michael on herkkua historiannälkäisille. Seikkailua hakevat voivat kokeilla ratsastusta Westportin rannoilla, surffata Mullaghmoren aalloilla tai meloa Kinsalen luolissa.

Wild Atlantic Way
Wild Atlantic Way -reitin varrella voi ihastella Irlannin hurmaavaa luontoa.

Lapset nauttivat vierailuista Euroopan pohjoisimpaan suklaatehtaaseen Kerryn kreivikunnassa tai Fungie-delfiinin tapaamisesta Dinglessä. Vanhemmat puolestaan voivat rentoutua perinteisessä merileväkylvysssä Strandhillissä tai Enniscronessa.

West Claren maakunta on kuuluisa irlantilaisesta musiikista, mysteerisillä Blasketin saarilla voit tutustua Irlannin ensimmäisten tarinankertojien elämään 1900-luvun alkupuolella, ja erinomaista, tuoretta merellistä ruokaa löytyy koko matkan varrelta. Ja mikäpä voisi olla parempi päätös aktiiviselle päivälle – tai lomalle – kuin Euroopan viimeisen auringonlaskun, kuten paikalliset sitä kutsuvat, ihailu Durseyn saarelta. Saarelle vie Irlannin ainut köysirata ja paikallisia asukkaita saarelta löytyy kolmen perheen verran.

Reitin majoitusvaihtoehdot kuvastavat Wild Atlantic Wayn monipuolisuutta ja yöpymismahdollisuuksia on linnoista leirintäalueisiin ja kodikkaista aamupalamajoituspaikoista tyylikkäisiin hotelleihin. Matkan Wild Atlantic Waylle voi kätevästi yhdistää myös Pohjois-Irlannin Causeway Coast -maisematiehen, jonka varrella on kuvattu suosittua Game of Thrones – sarjaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koe myös länsirannikon Greenway ja Blueway

Jos haluaa hetkeksi poistua autoteiltä, on 42 kilometrin mittainen Great Western Greenway Westportin ja Achillin välillä ainoastaan pyöräilijöille ja jalankulkijoille tarkoitettu suosittu kulkureitti, joka seuraa vanhan, jo käytöstä poistetun rautatien reittiä. Auton voi jättää parkkiin aloituspisteeseen ja pyörävuokra takaisinkuljetuksineen onnistuu niin haluttaessa vain yhteen suuntaan.

Wild Atlantic Way
Wild Atlantic Way tarjoaa 2500 kilometrin verran jylhän kaunista maisemaa.

Blueway puolestaan vie matkailijat vesille, ja rantaviivaan voi tutustua turvallisesti joko yksin tai oppaan kanssa esimerkiksi meloen, snorklaten tai uiden.

Lähde Destination Unknown -blogin mukana pyörämatkalle Irlantiin

Destination Unknown -blogin Satu Vänskä-Westgarth tutkii Wild Atlantic Wayn rantaviivaa pyöräillen elo-syyskuussa 2014. Ride Wild 2014 -nimellä kulkeva Irlannin matkailun kanssa yhteistyössä toteutettu seikkailu kestää viisi viikkoa.

Ride Wild 2014 -tiimin matkaa voi seurata Destination Unknown -blogissa, blogin Facebook-sivuilla ja Instagramissa. Sosiaalisessa mediassa päivitykset löytyvät #RideWild2014 tunnisteella.

Lisätietoja: Irlannin matkailu – Wild Atlantic Way

Kuvat: Failte Ireland

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Älä jätä näitä nähtävyyksiä väliin Dublinissa! Kaupungin yhdeksän parasta kohdetta

Causeway Coastal -tie, Irlanti

Road trip Pohjois-Irlannissa: kuvankaunis Causeway Coastal

Italia

Vuoden 2018 googletetuimmat matkakohteet – 5 paikkaa, jotka kiinnostivat eniten

Carrickfinn Beach

Maailman kaunein kiitorata sijaitsee Star Warsin kuvauspaikalla – lentokentällä ei voisi olla enää hienompia maisemia

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja