Hyppää sisältöön

Irlannin sykähdyttävimmät luontokohteet – viisi vihreän saaren aarretta

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 23.08.2017
Huikean kauniit luontokohteet ovat Irlannin parasta antia. Esittelyssä viisi paikkaa, jotka jokaisen Irlannin-kävijän on nähtävä.

Matkoja kohteeseen Dublin

Valmismatkat alk. 339 € Näytä matkat

1. Aransaarilla pääset Atlantin tuulien syleilyyn

Galwayn kreivikuntaan kuuluvat Aransaaret eli Inis Mór, Inis Meáin ja Inis Óirr sijaitsevat Irlannin länsirannikolla Atlantin tuulien armoilla. Saarilla on vain reilu tuhat vakituista asukasta, paljon kiveä ja kalliota, eikä juuri ruohoa ja matalia pensaita kummempaa kasvillisuutta.

Aransaaret ovat vahvasti iirinkielistä aluetta ja esimerkiksi kaikki kyltit ovat täällä iiriksi. Laivat saarille lähtevät mantereelta Doolinista ja Rossaveelista. Helpoin tukikohta Aransaarten valloitukseen on Galwayn kaupunki, josta voi myös varata lauttalipun yhteydessä myös kuljetuksen satamaan. Lisätietoa Aransaarten liikenneyhteyksistä löydät Aranislands-sivustolta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Inish Mór on Aransaarten suurin saari. Sen tärkein asutuskeskus Kilronan on saarten “pääkaupunki”, eli noin kolmensadan asukkaan kylä. Talvikauden ajan Kilronan uinuu hiljaisena, mutta vuodenajan vaihtuessa turistit ja kesävieraat herättävät sen hetkeksi vilkkaampaan elämään. Inis Mórin tunnetuin nähtävyys on Dun Aengusin linnoitus ja sen viereiset kalliot. Paikalta on hieno näköala koko saarelle.

Pienemmät saaret Inis Meáin ja Inis Óirr ovat yhtä lailla näkemisen arvoisia jos aikaa suinkin riittää. Inis Meáin on yhdeksän neliökilometrin kokoinen ja Inis Oirrin pinta-ala on vain viitisen neliökilometriä. Suurimmat nähtävyydet siellä ovat vanha linnoitus O’Brien Fort sekä MV Plasseyn hylky, joka on peräisin vuodelta 1960. Laivan miehistö saatiin pelastettua, mutta laiva tuhoutui ja jäi makaamaan hylkynä Inis Oirrin rannalle ja on siellä edelleenkin.

Aransaaret tunnetaan kauniista ja lämpimistä villapaidoistaan. Ne neulottiin perinteisesti jokaista omistajaa varten uniikeiksi, jotta merenkäynnissä hukkuneet kalastajat voitaisiin tunnistaa paidan perusteella. Laadukas villapaita on ikimuistoinen tuliainen Aransaarilta – tosin nykyisin monet saarilla myydyistä paidoista valmistetaan tosiasiassa toisaalla.

Tourism Ireland / Chris HillGiant's Causeway
Giant’s Causewayn 40 000 basalttipylvästä muodostavat epätodellisen maiseman. Tarinan mukaan ne ovat osa jättiläisen reittiä Skotlantiin.

2. Giant’s Causeway vie jättiläisten jalanjäljille

Irlannin pohjoisimmalla rannikolla sijaitseva Giant’s Causeway on hämmästyttävä luonnonmuodostelma, jonka on vaikea uskoa syntyneen ilman ihmisen kosketusta. Geometrisen kulmikkaiksi hioutuneet kivipilarit nousevat maasta muodostaen loputtomasti mäkiä, portaita ja pieniä saaria. Kaikkiaan pilareita on huimat 40 000 kappaletta. Tarinan mukaan nämä erikoiset basalttipylväät ne ovat peräisin Finn McCool -nimisen jättiläisen rakentamasta Skotlantiin vievästä tiestä. Tieteellisempi versio on, että ne ovat muodostuneet tulivuorenpurkauksessa 50–60 miljoonaa vuotta sitten.

Giant’s Causeway kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin ja kävijöitä paikalla on jopa puoli miljoonaa joka vuosi. Giant’s Causewayta kannattaa ajaa katsomaan kauempaakin. Lähistöllä on myös muita kiinnostavia kohteita, kuten Bushmillsin viskitehdas. Pohjois-Irlannin kaunis rannikkotie Causeway Coastal on kokonaisuudessaan hieno reitti ajettavaksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Ring of Kerry on Irlannin kuuluisin maisemareitti

Irlannin tunnetuin maisemareitti Ring of Kerry sijaitsee maan lounaisosassa Iveraghin niemimaalla. 179-kilometrisen reitin ehtii hyvin ajaa läpi yhden päivän aikana, mutta jos tahdot yöpyä matkan varrella, löytyy nähtävää kyllä useammallekin päivälle. Ring of Kerryn varrelle osuu niin monta upeaa maisemapaikkaa, että vain pahin kaatosade voi laimentaa tämän autokierroksen viehätystä. Reitin voi kulkea myös polkupyörällä tai miksei patikoidenkin jos aikaa riittää.

Hyvä tukikohta Ring of Kerryn tutkimiseen on esimerkiksi Killarneyn kaupunki, jossa on hyvät majoitusmahdollisuudet. Matkan varrella kannattaa pysähtyä esimerkiksi Ladies View -näköalapaikalla, Rossin linnassa, Kerry Bog Villagen kotiseutumuseossa sekä viehättävässä Watervillessä, jonka rantakadulla seisoo Charlie Chaplinin patsas. Kuuluisa näyttelijä vietti täällä kesiä ja jätti jälkensä pikkukaupungin muistiin. Watervillen rantakatu on viihtyisä paikka katsella merimaisemia ja pysähtyä kahville tai lounaalle.

Tourism Irelan / Chris HillSlea Head
Slea Headin maisemareitin kiertämiseen kannattaa varata reilusti aikaa. Tie on kapea ja näköalat hienot. Autoilijoita kehotetaan valitsemaan kulkusuunta myötäpäivään, jotta vastaantulijoita olisi mahdollisimman vähän.

4. Dinglen niemimaan pienissä kylissä voit kokea rannikkoidylliä

Dinglen niemimaa sijaitsee aivan Ring of Kerryn pohjoispuolella. Täällä voit nauttia hienon merellisestä irlantilaistunnelmasta, johon kuuluu pieniä kyliä kalastajaveneineen, kauniita maisemia ja paljon lampaita sekä tietenkin raikasta meri-ilmaa, satoi tai paistoi. Ring on Kerry ja Dinglen niemimaan kierros on helppo yhdistää toisiinsa ja kiertää seudut vaikkapa peräkkäisinä päivinä.

Dinglen niemimaan kiinnostavia käyntikohteita ovat esimerkiksi Inch Beach, Slea Head Drive sekä tietenkin Dinglen kaupunki ja sen kuuluisa pubi Dick Mack’s. Hienoja maisemia tarjoaa myös Conor Passin maisemareitti, joka nousee kapeaa tietä ylös vuoristoon. Tie on tuulinen ja huonolla säällä haastava – mutta näköalat sen arvoiset.

5. Wicklow-vuorilla voi vierailla helposti Dublinista

Dublinin eteläpuolella sijaitseva Wicklow Mountains National Park on helppo päiväretkikohde pääkaupungissa lomailevalle. Voit joko osallistua järjestetylle retkelle tai suunnistaa paikalle omin toimin vuokra-autolla. Wicklow-vuorten kansallispuiston maisemat ovat hienot: nummia, järviä, pieniä kyliä, paljon lampaita täälläkin. Patikointireittejä on runsaasti ja voit valita niistä helposti omaan makuusi ja tasoosi sopivan.

Näkemisen arvoisia paikkoja ovat esimerkiksi Glendaloughin luostarin rauniot ja Lough Tay eli usein myös Guinness-järveksi nimitetty pieni ja tummavetinen järvi vuorten sylissä. Se on saanut Irlannin tunnetuimpaan olueen viittaavan nimen tuoppia muistuttavan muotonsa ja guinnessmaisten väriensä ansiosta. Järven yhtä rantaa reunustaa vaalea hiekkaranta, joka ylempää katsottuna rajaa tummaa vettä kuin Guinness-tuopin päälle muodostuva vaahtokerros.

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Istockphoto ja Visit Ireland / Chris Hill

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaksikerrosbussit ja Big Ben -kello Lontoossa

Ryanair aloittaa lennot Rovaniemeltä – kolme kohdetta ensi talvelle

Älä jätä näitä nähtävyyksiä väliin Dublinissa! Kaupungin yhdeksän parasta kohdetta

Causeway Coastal -tie, Irlanti

Road trip Pohjois-Irlannissa: kuvankaunis Causeway Coastal

Italia

Vuoden 2018 googletetuimmat matkakohteet – 5 paikkaa, jotka kiinnostivat eniten

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja