Hyppää sisältöön

Road trip Pohjois-Irlannissa: kuvankaunis Causeway Coastal

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 28.08.2019
Irlannin pohjoisrannikko tarjoaa kävijälle komeita maisemia, huimia luontokokemuksia ja maailman raikkainta ilmaa.

Varaa aikaa ja nauti maisemista

Belfastista Derryyn vievä Causeway Coastal -reitti kuljettaa matkaajan läpi Pohjois-Irlannin kauneimpien maisemien. Paras tapa tutustua reittiin on tietenkin autoilu. Vuokra-autot ovat Irlannissa yllättävän edullisia. Vasemmanpuoleinen liikenne vaatii pienen totuttelun, mutta liikenne on rauhallista eikä rattiin hyppäämistä tarvitse arastella.

Tehokas lomalainen ehtii nähdä kaiken tarvittavan parissa–kolmessa päivässä, mutta kiire on aina lomalaisen vihollinen: kun kerran on päässyt irlantilaisten leppoisan verkkaisaan rytmiin, ei enää teekään mieli katsella kelloon. Leppoisampaan kiertelytahtiin kannattaa varata neljästä viiteen päivään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Belfastista pohjoiseen

Causeway Coastalin ensimmäiset etapit vievät rannikkoa pitkin Belfastista pohjoiseen ohi Carrickfergusin ja Larnen, Glenarmin ja Cushendumin. Alkumatkan voi hyvin keskittyä maisemien katseluun pysähtelemättä kaikilla paikkakunnilla, sillä mielenkiintoisimmat kohteet alkavat vasta Ballycastlen seudulle saavuttaessa.

Carrick-a-Reden riippusilta vie mantereelta pienelle kalliosaarelle, joka ennen oli lohenkalastajien käytössä. Varsinkin tuulisella säällä riippusillan ylitys vaatii rohkeutta. Rautaiset hermot palkitaan – maisemat saarelta ovat mahtavat. Riippusilta on avoinna maaliskuusta lokakuuhun.

ShutterstockCauseway Coastal -tie, Irlanti
Carrick-a-Reden maisemat ovat pysähtymisen arvoiset.

Heti kymmenkunta kilometriä Carrick-a-Reden jälkeen seuraava pysähdyspaikka on Giant’s Causeway, yli 40 000 kivipylväästä koostuva luonnon muovaama kalliomuodostelma.

Kuusikulmaisiksi muovautuneiden pylväiden ei millään uskoisi olevan muuten kuin ihmisen kädestä syntyneitä, ja tarina kertookin jättiläisen hakanneen ne päästäkseen meren yli Skotlantiin. Giant’s Causeway kuuluu Unescon maailmanperintölistalle.

Maailman vanhin viskitislaamo ja aavelinnan rauniot

Bushmillsin viskitislaamo ylpeilee olevansa maailman vanhimman viskilisenssin omistaja, ja Old Bushmills onkin tuottanut viskiä jo 1600-luvulta lähtien. Tehtaaseen pääsee tutustumaan opastetulla kierroksella, joka päättyy tietenkin maistiaisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bushmills on jokaisen viskiharrastajan unelmakohde, sillä aidot tuoksut ja käynti tuhansien tynnyreiden varastohallissa jäävät varmasti mieleen.

ShutterstockCauseway Coastal -tie, Irlanti
Giant’s Causeway on koko reitin näyttävimpiä pysähdyspaikkoja.

Hieman Bushmillsista länteen sijaitsevat Dunlucen linnan rauniot uhmaavat meren voimaa aivan kallionkielekkeellä keikkuen. Linna hylättiin jo 1640-luvulla sen keittiön murruttua myrskyn voimasta suoraan mereen vieden monta ihmishenkeä mukanaan. Rauniot jylhyydessään ovat ehdottomasti pysähtymisen arvoiset.

Derry toipuu kiistavuosista

Bushmillsin ja Dunlucen jälkeen matka jatkuu Portstewartin, Portrushin ja Limavadyn kautta Derryyn – tai Londonderryyn, kuten kaupungin virallinen brittiläinen nimi kuuluu. Derryn lähihistoria kuuluu Pohjois-Irlannin rajuimpiin, kaupunki oli pitkään lojalistien ja republikaanien konfliktin polttopisteenä. Nyt Derryssä eletään uutta aikaa ja viehättävä pikkukaupunki toipuu vähitellen kiistavuosista.

Derryn kaunis keskusta muureineen ja kaupungin perinteiset irkkupubit ovat Causeway Coastalin viimeinen etappi. Luontokohteiden jälkeen matkalaista ilahduttavat myös Foylesiden ja Richmondin suuret ostoskeskukset ja maailman vanhimmaksi tavarataloksi itseään tituleeraava Austin’s.

Näkemistä riittää, mutta parhaat kohteet ovat ehdottomasti reitin varrelle sijoittuvat luonnonpaikat, joissa kannattaa pysähtyä.

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Älä jätä näitä nähtävyyksiä väliin Dublinissa! Kaupungin yhdeksän parasta kohdetta

Italia

Vuoden 2018 googletetuimmat matkakohteet – 5 paikkaa, jotka kiinnostivat eniten

Carrickfinn Beach

Maailman kaunein kiitorata sijaitsee Star Warsin kuvauspaikalla – lentokentällä ei voisi olla enää hienompia maisemia

Irish Coffee keksittiin Irlannissa, mutta se levisi maailmalle San Franciscosta

Tilaatko sinäkin aina tämän baarissa? Harva tietää, missä kaikkien tuntema Irish Coffee keksittiin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja