Hyppää sisältöön

Irlanti lasten kanssa – tässä hauskat ideat koko perheen lomalle

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 28.07.2017
Irlannin vihreä saari kannattaa kiertää päästä päähän. Tässä kolme ideaa lapsiperheen lomalle.

1. Koko perheen kaupunkikokemukset Dublinissa

Dublin on kaupunki, jossa on helppo keksiä tekemistä koko perheen lomalle. Kannattaa siis karistaa ennakkoluulot pelkistä pubikaduista ja yöelämästä ja ottaa kaikki irti Irlannin hienosta pääkaupungista. Samassa yhteydessä voi karistaa myös ennakko-oletukset siitä, että Irlannissa sataisi aina. On totta, että sateita tulee enemmän kuin monessa muussa Euroopan kolkassa, mutta kesäisin ne ovat usein nopeita kuuroja, jotka ovat ohi yhtä nopeasti kuin alkoivatkin.

Dublinissa on isoja puistoja, joissa lapsiperheet on huomioitu erinomaisesti ja joissa matkailijakin voi viettää ulkoilmapäivää viihtyisästi. Suosituin puistoista on Grafton Streetin päässä sijaitseva St Stephen’s Green, joka pitää sisällään lampia, ulkoilmataidetta, lasten leikkipaikkoja ja kauniita paviljonkeja. Vieressä on myös Stephens Green -ostoskeskus, jonka tarjonnan voi katsastaa samalla retkellä tai vaikkapa toisen vanhemmista jäädessä hetkeksi lasten kanssa puistoon. Toinen hyvä puistovaihtoehto Dublinissa on Merrion Squaren puisto.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hieman isommat lapset kannattaa viedä Dublinia-museoon tutustumaan Irlannin kiehtovaan viikinkihistoriaan. Näyttely on hienosti rakennettu ja jo paikan sijainti linnamaisessa keskiaikaisessa rakennuksessa johdattaa tunnelmaan. Jos perheen lapsia, tai miksei aikuisiakin, on yhtään purrut Harry Potter -kärpänen, kannattaa vilkaista sisään Dublinin yliopiston Trinity Collegen näyttävään kirjastoon ja sen Book of Kells -näyttelyyn. Kirjaston korkeat salit ovat kattoon saakka täynnä tummapuisia kirjahyllyjä ja miljöö on kuin todeksi tullut Tylypahka, vain sillä erotuksella, että Trinity Collegen kirjastoa ei ole rakennettu elokuvaa varten.

>> Lue lisää matkavinkkejä Dubliniin

Tourism Ireland / Chris HillGiant's Causeway
Giant’s Causewayn kerrotaan olevan jättiläisen rakentama polku kohti Skotlantia.

2. Irlannin kaunis maaseutu sopii autolomailijalle

Irlanti on kuin luotu autolomailuun. Pienellä saarella etäisyydet ovat lyhyitä ja liikkuminen vuokra-autolla sujuu helposti heti, kun vasemmanpuoleinen liikenne on hallussa. Lyhyenkin autoloman aikana ehtii nähdä paljon. Lapsiperheen autolomalla kannattaa varata reilusti aikaa spontaaniin pysähtelyyn hienojen maisemien äärelle tai vaikkapa ihan vain vastaan tulevien lampaiden tervehtimiseen.

Hienoja luontokohteita autolomailijalle ovat esimerkiksi Aransaaret, Cliffs of Moher ja pohjoisen Giant’s Causeway jättiläistarinoineen. Moottoritiet ja maantiet ovat Irlannissa pääosin hyväkuntoisia, mutta vuoristossa ja maaseudulla vastaan voi tulla kapeita ja kuoppaisia seutujakin. Majapaikkoja on pienissäkin kylissä, joissa tyypillisesti yövytään Bed and breakfast -paikoissa. Kesän vilkkaimpina kuukausina kesäkuusta elokuuhun majoitus kannattaa varata ennakkoon, jotta yöpaikka on varmuudella tiedossa lasten nukkumaanmenoaikaan, mutta hiljaisemmalla kaudella on yleensä kohtuullisen helppoa löytää majoitus ilman ennakkovaraustakin.

>> Lue lisää autonvuokrauksesta Irlannissa
>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto lomallesi

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Malahiden linna, Irlanti
Malahiden linnassa kuluu helposti puolikas päivä tai vaikka kokonainenkin. Läheinen Malahiden kylä on myös näkemisen arvoinen.

3. Lapset rakastavat linnaseikkailuja

Irlannin maaseudulla liikkuessa vastaan tulee linna jos toinenkin. Osa niistä on autiona, osa edelleen asuttuna, osa jotakin tältä väliltä. Monet linnoista ovat auki yleisölle ja joidenkin yhteydessä toimii museo, kahvila tai ravintola. Komeita paikkoja ovat muun muassa Malahide Castle, Trim Castle, Blarney Castle, Kilkenny Castle ja Bunratty Castle.

Dublinin pohjoispuolella sijaitseva Malahide Castle on hyvä esimerkki linnasta, joka tarjoaa tekemistä vaikka koko päiväksi. Linnakierroksen ja näyttelyiden lisäksi täällä on mahdollista viettää aikaa päärakennusta ympäröivässä kasvitieteellisessä puutarhassa ja lapsiperheitä varten rakennetulla leikkialueella. Malahiden rannikkokylä ravintoloineen, kahviloineen ja putiikkeineen on vain noin kymmenen minuutin kävelymatkan päässä.

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Tourism Ireland / Brian Morrison, Chris Hill

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaksikerrosbussit ja Big Ben -kello Lontoossa

Ryanair aloittaa lennot Rovaniemeltä – kolme kohdetta ensi talvelle

Älä jätä näitä nähtävyyksiä väliin Dublinissa! Kaupungin yhdeksän parasta kohdetta

Causeway Coastal -tie, Irlanti

Road trip Pohjois-Irlannissa: kuvankaunis Causeway Coastal

Italia

Vuoden 2018 googletetuimmat matkakohteet – 5 paikkaa, jotka kiinnostivat eniten

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja