hero taustakuva

Olisitko arvannut, että kaikkien tuntemien satujen idylli löytyykin Virosta? Tässä yksi syy matkustaa Haapsaluun

Shutterstock artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Mielenkiintoinen fakta saa matkailijan näkemään Haapsalun uusin silmin.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 24.04.2019
facebook   whatsapp

Satujen Haapsalu sopii kesälomakohteeksi Virossa

Keväällä ja kesällä Viron-matkailijoiden katse suuntautuu usein Tallinnaa pidemmälle. Kylpyläkaupunki Pärnun vähemmän tunnettu kilpailija Haapsalu sijaitsee Viron länsirannikolla noin 100 kilometrin päässä Tallinnasta.

Haapsaluun liittyy hauska tarina, joka kiehtoo ainakin nostalgikkoja ja ihanaa kesäidylliä etsiviä matkailijoita. Käsi ylös, joka on joskus toivonut voivansa sukeltaa Astrid Lindgrenin rakastettujen satujen maailmaan?

Lindgrenin kirjojen kuvittajana tunnetuksi tullut Ilon Wikland asui lapsuusvuosinaan isovanhempiensa luona Haapsalussa. Virossa syntynyt Wikland lähetettiin vasta teini-ikäisenä pakolaisena Ruotsiin. Wiklandin kerrotaan asuneen 1930-luvulla keltaisessa puutalossa Linda- ja Rüütli-nimisten katujen kulmassa.

Pidetään selvänä, että juuri Haapsalussa vietetyt lapsuusvuodet ovat vaikuttaneet Wiklandin tyyliin. Haapsalun viihtyisien puutalojen uskotaan luikerrelleen omina versioinaan myös Lindgrenin satuihin ja luoneen sen ihanan idyllin, jonka lukijat tuntevat.

Wiklandin kädenjälki näkyy monissa tutuissa klassikoissa kuten Melukylän lapset, Veljeni Leijonamieli, Ronja Ryövärintytär sekä Katto-Kassinen. Vaikka Peppi Pitkätossun Huvikumpu yhdistetään usein Haapsaluun, ei tässä kuitenkaan ole yhteyttä. Wikland ei kuvittanut Peppi-kirjoja.

Haapsalun merkittävästä vaikutuksesta Wiklandin töihin kertoo myös se, että kuvittaja on Viron matkailutoimisto Visit Estonian mukaan lahjoittanut 800 alkuperäispiirrostaan Haapsalun kaupungille. Myös matkailijat voivat nähdä piirustukset paikallisessa galleriassa.

Kunnianosoituksena Wiklandille Haapsaluun on perustettu puuhakeskus, joka kantaa nimeä Ilonin Ihmemaa. Lapset voivat muun muassa askarrella, leikkiä ja katsoa elokuvia viihtyisässä puutalossa ja sen pihapiirissä.

Asuintalojen lisäksi Haapsalusta löytyy myös monia julkisia tiloja komeissa puutaloissa. Esimerkiksi Haapsalun rautatieasema ja meren rannalla sijaitseva kesäravintola Kuursaal kuuluvat jokaisen matkailijan pakollisiin käyntikohteisiin.

Pärnun tapaan myös Haapsalulla on pitkät kylpyläperinteet. Kun kaupungin ensimmäinen kylpylä avattiin vuonna 1825, houkutteli se erityisesti venäläistä yläluokkaa. Haapsalussa toimii edelleen monia terveyskylpylöitä, jotka tunnetaan perinteisistä mutahoidoista. Kesällä matkailijoita houkuttelevat Haapsalun rannat.

Lue myös: Tiesitkö jo näistä Viron jännittävistä paikoista? Kolme erikoista kohdetta

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.