Hyppää sisältöön

Toteuta haaveet ja näe musikaali Lontoossa – lue helpot vinkit matkalle

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 19.09.2023
Lontoo on yksi maailman tunnetuimpia teatterikaupunkeja, jossa lomaan kannattaa mahduttaa ainakin yksi show tai musikaali.

Lontoon maailmankuulut musikaalit

Lontoo on New Yorkin ohella maailman kuuluisimpia teatterikaupunkeja, jossa pyörivät niin klassikot kuin uudet tuotannotkin. Lontoon teatterimaailma on keskittynyt West Endin alueelle, joka tunnetaan myös lempinimellä Theatreland.

Monet teatterin ja lavataiteen ystävät reissaavat Lontooseen pelkästään nauttimaan show-tunnelmasta: teattereiden lavalla voi saman viikon aikana nähdä vanhat tutut klassikot Oopperan kummituksesta Kurjat-musikaaliin sekä uusimmat ja puhutuimmat esitykset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lontoon teattereissa pyörii kerrallaan kymmeniä eri musikaaleja, joten pieni tutkimustyö ennen reissua kannattaa sopivan esityksen löytämiseksi. Siinä missä osa musikaaleista pyörii taukoamatta vuosikausia, esitetään toisia vain rajoitetun ajan.

Monien suosittujen artistien musiikki on taipunut musikaaliksi Lontoon lavoilla – näistä tunnetuin lienee kestosuosikki Mamma Mia!, joka perustuu Abban hitteihin.

Tanssia ja musiikkia sisältävät elokuvat Dreamgirls ja School of Rock ovat niin ikään valloittaneet myös musikaaleina. Yksi viimeisen vuosikymmenen suurimpia hittejä on ollut Ihmemaa Oz -tarinalle pohjaa luova Wicked.

Kenelle musikaali sopii?

Musikaali Lontoossa on hauska elämys myös sellaiselle matkailijalle, joka ei normaalisti juuri teatterin penkkiä kuluta. Upeat puitteet, maailmanluokan show ja mukaansatempaava musiikki viihdyttävät kaikenikäisiä – kunhan sopivan esityksen valitsee huolella.

Englannin kieli saattaa mietityttää sellaisia matkailijoita, joiden kielitaito on heikko. Sen ei kuitenkaan kannata estää teatterissa poikkeamista, jos on tykästynyt musikaaleihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sama pätee lapsiin: teatterista innostuneet tenavat jaksavat istua vauhdikkaan esityksen läpi todennäköisesti myös Lontoossa, vaikka englannin kieli olisikin vielä vieras. Värit, tanssi, musiikki ja upeat lavasteet pitävät mielenkiinnon yllä. Lapsille sopiva musikaali on esimerkiksi pitkään pyörinyt Disney-tarina Leijonakuningas.

Liput musikaalia varten

Musikaalilipuilla on laaja hintahaitari näytösten ajankohdasta ja istuinpaikoista riippuen. Suoraan teatterista tai verkosta tilaamalla lippujen hinnat vaihtelevat noin 20–100 punnan eli noin 23–112 euron välillä. Tarjouslippuja voi löytää jopa puoleen hintaan.

Edullisimmat liput löytyvät viime hetken matineanäytöksiin tai saman illan show’hun. Tämä taktiikka sopii erityisesti matkailijalle, joka reissaa pienessä porukassa ja jolla ei ole tarkkoja rajoituksia musikaalin suhteen. Viime hetken lippuja voi tiedustella Leicester Squaren TKTS-lipputoimistosta tai suoraan musikaaliteatterin lippukassalta.

Kaksi henkilöä voi olettaa löytävänsä lippuja johonkin näytökseen, mutta isojen seurueiden on parasta suorittaa varaukset etukäteen. Jos mielessäsi on tietty musikaali tai teatteriesitys, jonka ehdottomasti haluat nähdä, kannattaa liput varata ennakkoon heti matkavarauksen jälkeen pettymysten välttämiseksi. Erityisesti uudet hittituotannot pyörivät täysille katsomoille.

Omatoimimatkojen lisäksi Lontooseen voi lähteä musikaalimatkalle myös matkanjärjestäjien kautta. Suomessa palvelua tarjoavat muutamat kaupunkimatkoihin erikoistuneet matkatoimistot.

Shutterstock/William BartonMusikaali Lontoossa
Musikaalilipun voi saada edullisesti teatterista vielä samana päivänä, mutta viime hetken lippuja myydään myös kioskeissa ympäri kaupunkia.

Tällaista on lontoolaisessa teatterissa

Hulppeista puitteistaan huolimatta lontoolaisteattereiden pukukoodi on nykyään rento. Iltaa varten voi tietysti laittautua enemmänkin, mutta katsomossa näkyy takuulla myös farkkuja ja t-paitoja – karkkipusseista ja muista eväistä puhumattakaan.

Teattereiden kupeessa sijaitsee lukemattomia ravintoloita, jotka tarjoavat ennen näytöstä syötävää Pre-Theatre Dinner -illallista teatterikävijöille. Aikaisen ajankohdan ansiosta teatterimenut ovat usein hintaluokaltaan varsin edullisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos ajatus illallisesta kelloon tuijottaen ahdistaa, voi illalliselle siirtyä vasta teatterin jälkeen. Monet ravintolat ottavat myöhäisiä pöytävarauksia, jotka sopivat teatterikävijälle. Tarkista etukäteen musikaalin arvioitu kesto. Musikaaleissa on yleensä yksi väliaika, jolloin teatterissa voi nauttia kahvia, pikkusuolaista tai alkoholijuomia.

Älä unohda näitä

Musikaalien lisäksi Lontoossa voi poiketa katsomassa myös näytelmiä, oopperaa, balettia tai vaikkapa stand up -komiikkaa. Kaikki taiteen lajit ovat kaupungissa isosti esillä, ja konserttikalenteriin kuuluu tietysti jatkuvasti kansainvälisiä supertähtiä. Kesäkuukausina lomailija voi hankkia kulttuuriannoksensa viihtyisässä Regent’s Park Open Air Theatre -kesäteatterissa.

Hyvällä tuurilla teatterilavoilta saattaa bongata myös Britannian näyttelijöiden ykköskaartia tai maailmantähtiä – esimerkiksi Jude Law ja Cate Blanchett ovat esiintyneet Lontoon lavoilla.

Monet turistit valitsevat ohjelmanumerokseen Agatha Christien Mouse Trap -näytelmän eli Hiirenloukun, joka on kaikkein pisimpään Lontoossa pyörinyt teatteriesitys. Ensimmäisen kerran jännitysnäytelmää esitettiin West Endissä jo vuonna 1952.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Lontoo, Iso-Britannia

Lontoon parhaat nähtävyydet – 25 vinkkiä, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Lontoo, Iso-Britannia

Lasten kanssa Lontooseen – 7 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

Sky Garden, Lontoo

Onko tässä Lontoon paras näköalapaikka? Näe upeat maisemat ilmaiseksi!

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja