hero taustakuva

Koe Islanti paikallisten tavoin: vieraile uimalassa ja rentoudu kuumissa lähteissä

Inka Khanji artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Islannin-matkalle kannattaa suunnitella ainakin yksi vierailu paikallisessa uimalassa.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 20.11.2018
facebook   whatsapp

Uimalat ovat Islannin vastine saunalle

Viileästä ilmastosta tunnettu Islanti on kohde, jonne matkustaessa kannattaa pakata mukaan toppatakki ja villapaita riippumatta siitä, mihin aikaan vuodesta tuuliselle saarelle suuntaa. Maaperästä nousevat geotermiset lähteet takaavat kuitenkin, että mukaan on syytä ottaa myös uima-asu.

Islannin tunnetuimpiin uimaloihin lukeutuu maitomaisesta vedestään tunnettu Blue Lagoon, mutta lähinnä matkailijoille suunnatun uimalan lisäksi kuumien lähteiden lämmöstä pääsee nauttimaan ympäri Islantia, huomattavasti suosittua matkakohdetta edullisemmin.

Julkisia uima-altaita on maassa noin 170, eli lähes jokaisessa kaupungissa ja kylässä. Perinteisen uimahallin sijaan kyseessä on tavallisesti ulkoilmauimala, missä altaat lämpenevät tyypillisesti geotermisen lähteen avulla. Uimaloissa voi olla myös esimerkiksi sauna, höyryhuone ja kylmäallas. Koot vaihtelevat yhden laguunin uimalasta usean altaan kompleksiin.

Inka KhanjiIslannin uimalat
Fontana Laugarvatn tarjoaa useita uima-altaita sekä muun muassa saunan.

Uimaloilla on suuri merkitys islantilaisessa kulttuurissa: ne ovat paikkoja, mihin paikalliset kerääntyvät töiden jälkeen viettämään aikaa ja nauttimaan kuuman veden ja kylmän ilman rentouttavasta yhdistelmästä. Viileä ilmasto ja kova tuuli tekevät maaperästä pulppuavasta lämpimästä vedestä erityisen miellyttävän tuntuista.

Reykjavikissa uimalakulttuuriin voi tutustua esimerkiksi kaupungin vanhimmalla julkisella uima-altaalla Sundhöllissä. Muita hyviä vaihtoehtoja Islannin-kävijälle ovat esimerkiksi noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista sijaitseva Secret Lagoon, Laugarvatn fontana tai Myvatn nature baths.

>> Lue lisää vinkkejä Islantiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.