Hyppää sisältöön

Pietari on metropoli aivan naapurissa

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 10.07.2012
Muutaman tunnin junamatka tai helppo viisumivapaa risteily - Pietari on maailmanluokan metropoli aivan suomalaisten ulottuvilla.

Pietari on vaurastunut

Etelän turistirannat ja Keski-Euroopan kaupungit ovat suomalaisten suosikkilomakohteita, mutta nyt myös Venäjän Pietari nostaa päätään ja alkaa olla matkailijoiden tietoisuudessa meillä Suomessakin. Eikä ihme, sillä Helsingistä pääsee Pietariin junalla alle neljässä tunnissa ja helposti myös risteillen ilman viisumia.

– Pietari on vaurastunut ja tullut maailmanluokan metropoliksi. Pietarissa riittää nähtävää, hyviä ravintoloita ja upeaa kulttuurielämää, sanoo toiminnanjohtaja Merja Volkov Pietarin Helsinki-keskuksesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Eurooppalainen idän metropoli

Pietari on siistiytynyt viime vuosina, keskustan historiallisia rakennuksia on korjattu ja julkisivuja on entisöity. Kaupunki on eurooppalaistunut.

Nähtävyyksien puolesta Pietari on varsinainen runsaudensarvi: Eremitaasi, Iisakin kirkko, Pietari-Paavalin linnoitus ja Veren kirkko pitäisi ainakin nähdä. Kesällä lista on pidempi, sillä silloin ohjelmaan kannattaa mahduttaa kanavaristeily sekä kaupungin ulkopuolella sijaitsevat upeat palatsit.

Nähtävyyksien lisäksi Pietarin kulttuuritarjonta on monipuolinen: oopperaa, teatteria, balettia ja tietenkin vilkasta yöelämää. Pietarin yöelämä sykkii Neva-joen yli kulkevien nostosiltojen tahtiin – pidä huoli, että olet oikealla puolella oikeaan aikaan.

Tuliaisiksi piirakoita

Pietarissa vatsa ei pääse kurnimaan, siitä pitää huolen maittava ravintolatarjonta. Valinnanvaraa riittää niin venäläisistä ja etnisistä ravintoloista aina sushibaareihin ja piirakkapaikkoihin asti. Kaali- ja marjapiirakoita kannattaa ostaa tuliaisiksikin.

– Paikalliset torit ovat ehdottomasti parhaita tuliaisten ostopaikkoja, sieltä löytyvät myös parhaat venäläiset suolakurkut, Merja Volkov kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Shoppailusta pitävä on kaupungissa innoissaan. Paikalliset käsityöt ja kansainvälinen merkkitarjonta takaavat, että kaikille matkailijoille löytyy jotain.

– Kaupungista löytyy merkkivaatteita myyviä luksustavarataloja, mutta myös aitoja venäläisiä kauppoja, joista voi ostaa vaikka paikallisia käsitöitä, kuten pellavaa ja villasukkia, Volkov kertoo.

Englannilla pärjää

Pietarissa saa nykyään jo varsin mukavasti englanninkielistä palvelua, varsinkin keskustan hotelleissa ja ravintoloissa. Tietenkin muutama kohtelias sana on aina hyvä osata paikallisella kielellä: spasibo, izvinite, dobrii den, eli спасибо, извините, добрый день.

– Opettelemalla venäjäksi avainsanat kiitos, anteeksi ja päivää, pääsee jo aika pitkälle ja saa luotua mukavan alkukontaktin, sanoo Merja Volkov.

Turvallisuusasioissa Pietarissa pätevät täsmälleen samat säännöt kuin muissakin suurkaupungeissa. Taskuvarkaita kannattaa aina varoa ihmisvilinässä. Matkalippuja tai passia ei kannata pitää kaupungilla mukanaan, ellei se ole välttämätöntä.

– Kannattaa liikkua julkisilla kulkuneuvoilla ja ehdottomasti vain virallisilla takseilla, ja silloinkin kannattaa sopia hinta etukäteen. Yöllä ei tietenkään pidä liikkua yksin syrjäisillä kujilla, Merja Volkov neuvoo.

Teksti: VR
Kuva: SXC

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pietari, Venäjä

Tallinkin kesän 2020 uutuus: Silja Europa risteilee Pietariin

Viron Saatse Boot poikkeaa Venäjän puolelle

Pidä varasi Viron oudoimmassa paikassa – Venäjän puolelle poikkeavalla tiellä ei ole lupa pysähtyä hetkeksikään

Iisakinkirkko on helppo ja halpa nähtävyys Pietarissa – katso kuvat tornista

Tällainen on Helsingistä Pietariin risteilevä Princess Anastasia – katso kuvat ja hyppää laivan tunnelmaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja