Hyppää sisältöön

Lontoo pintaa syvemmältä – viisi vinkkiä kaupunkilomailijalle

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 01.02.2013
Lontoota jo hieman nähnyt matkailija voi aloittaa syvemmän tutustumisen hyppäämällä kaupungin vietäväksi - mielenkiintoisia kohteita löytyy joka kolkasta. Näillä viidellä vinkillä pääset alkuun!

1. Vihreää löytyy muualtakin kuin Hyde Parkista

Eväsretkeilijälle ja muille puistojen ystäville Lontoo tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja. Ensikertalainen tyytyy usein keskeiseen Hyde Parkiin, mutta muitakin viehättäviä viheralueita metropolista löytyy. Esimerkiksi Wimbledon Common on ratsastajien paratiisi kuuluisan tennisturnauksen kotiseudulla. Metsäinen puisto on parhaimmillaan hengityksen höyrytessä ja vesilätäköitä väistellessä.

Thamesin etelärannalla sijaitseva Battersean autio voimala on monumentaalinen rakennus, jonka neljä savupiippua hallitsevat lounaisen Lontoon siluettia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Battersea Park Lontoossa sopii kuntoilijoille

Voimalan varjossa sijaitsee Battersea Park, joka kerää viikonloppuisin laumoittain kuntoilijoita nauttimaan Thamesin varren hölkkämaisemista. Väsynyt matkailija voi rentoutua lipumalla vuokrattavalla polkuveneellä puiston pienellä lammella.

2. Hyvää ruokaa Northcote Roadilla

Sohosta ja Piccadillysta voi olla vaikeaa löytää hinta-laatusuhteeltaan erinomaista ravintolaa, mutta lontoolaisten itsensä suosimalla Northcote Roadilla se on paljon helpompaa.

Jos haluat vielä ravintolaillallisen jälkeen jatkaa illanviettoa lähempänä keskustaa, pääsee läheiseltä Clapham Junctionin vilkkaalta risteysasemalta käden käänteessä niin Victorian kuin Waterloonkin asemille. Välttämätöntä se ei ole, sillä Claphamin alueen lukuisat baarit ja yökerhot palvelevat pikkutunneille saakka.

Hyvän ruoan ystävää houkuttelee myös ajatus alan harrastajien ylläpitämästä ravintolasta. Bonnington Cafe Vauxhallissa tarjoaa edullista kasvisruokaa, mutta paikan varsinainen juju on sen omistajapohjassa ja toimintaperiaatteissa. Ravintolaa pyörittää kommuuni, johon kuka tahansa voi hakeutua vierailevaksi kokiksi jos taitoa ja mielenkiintoa riittää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Pala maaseutua kaupunkifarmilla

Miksi et menisi seuraavalla suurkaupunkivierailullasi käymään maatilalla? Lontoossa on useita yleisölle auki olevia kaupunkimaatiloja, joissa voi kokea palasen maaseutua keskellä asvalttiviidakkoa ja nauttia samalla omintakeisesta ohjelmasta.

Esimerkiksi Spitalfieldsin markkina-alueen lähellä oleva maatila Spitalfields City Farm järjestää vuosittain kuuluisan Boat Race -soutukilpailun yhteydessä vuohien juoksukilpailun nimeltä Oxford & Cambridge Goat Race.

4. Legendojen jäljillä

Pohjois-Lontoon rauhassa vihreässä Highgaten kaupunginosassa sijaitsee yksi Lontoon suurimmista hautausmaista. Tavanomaisten aaveiden – joita englantilaisilla hautausmailla riittää – lisäksi Highgatessa huhutaan leijailevan yksi ihmiskunnan kuuluisimmista aaveista, joka tarun mukaan kierteli vapaana Euroopassa vielä 1800-luvulla.

Highgaten hautausmaa on mielenkiintoinen nähtävyys Lontoossa

Highgatessa Karl Marxin hauta kerää vieraita ympäri maailman, kun taas hänen toverinsa Friedrich Engelsin tuhkat on siroteltu mereen lähellä Brightonia sijaitsevalta rantakalliolta. Historian perässä kulkeva turisti voi siitä huolimatta kuvauttaa itsensä Engelsin kotitalon edustalla Pohjois-Lontoon Primrose Hillissä.

Lähistöllä sijaitsee legendaarinen Abbey Roadin studio, jota ympäröivään muuriin Beatles-fanit voivat käydä piirtämässä omat terveisensä. Lontoon kulttuuriväen suosimassa Hampsteadin kaupunginosassa asui puolestaan psykoanalyysin isä Sigmund Freud, jonka kuuluisaa sohvaa pääsee ihailemaan Freudin kotitaloon tehdyssä museossa.

5. Auto vai vene? Näinkin voi nähdä kaupunkia

Jos haluat kiertoajelulle, mutta et osaa päättää valitako kaksikerroksinen bussi vai Thamesia pitkin lipuva vesitaksi, on kompromissiratkaisu Duck Tours. Keltainen amfibiajoneuvo kiertelee keskeisimmät nähtävyydet Westminsterin läheisyydessä ja lopulta hurauttaa loiskahtaen jokeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kierrokset lähtevästi keskeiseltä paikalta London Eye -pyörän kupeesta. Varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin.

Teksti: Antti Halonen
Kuvat: Flickr / Stig Nygaard, Phillie Casablanca via Compfight, Ďuncan via Compfight

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Lontoo, Iso-Britannia

Lontoon parhaat nähtävyydet – 25 vinkkiä, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Lontoo, Iso-Britannia

Lasten kanssa Lontooseen – 7 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

Sky Garden, Lontoo

Onko tässä Lontoon paras näköalapaikka? Näe upeat maisemat ilmaiseksi!

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja