Hyppää sisältöön

Lontoon tärkeimmät nähtävyydet Top 10 – älä missaa näitä paikkoja kaupunkilomalla

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 31.01.2023
Matkailijoiden rakastama Lontoo tarjoaa monia ikonisia paikkoja ja kohteita, joita ei yksinkertaisesti voi jättää väliin kaupunkilomalla. Koe ainakin nämä paikat!

1. Big Ben

Lontoon tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu ehdottomasti Ison-Britannian parlamenttitalon yhteydessä sijaitseva 96-metrinen Big Ben -kellotorni. Upea nähtävyys näkyy pitkälle Lontoon kaupunkikuvassa, ja sen voi bongata esimerkiksi Trafalgar Square -aukiolta tai Thames-joen rannalta.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Big Ben on Lontoon tunnetuimpia maamerkkejä.

Big Ben on nimi, jonka tietävät lähes kaikki. Harva kuitenkaan tietää, että kellotornin oikea nimi on ollut vuodesta 2012 lähtien kuningatar Elisabetin mukaan annettu Elisabeth Tower.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Buckinghamin palatsi

Ison-Britannian kuningattaren Lontoon-asunto, kaupungin ytimessä sijaitseva Buckinghamin palatsi on tuttu useimmille Lontoon-kävijöille. Puna-asuisten vahtien vakavat ilmeet ovat tallentuneet lukuisiin lomakuviin ja näyttävä vahdinvaihto on nähtävä ainakin kerran Lontoon-matkan aikana.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Buckinghamin palatsin edustalla tapahtuu usein, joten loman aikana voi hyvin päästä näkemään näyttävän paraatin.

Komea palatsi on ollut kuningasperheen käytössä vuodesta 1837 lähtien. Esimerkiksi prinssi Charles ja prinsessa Diana ottivat onnitteluja vastaan palatsin terassilla vihkimisensä jälkeen, ja palatsi onkin tullut sitä kautta tutuksi koko maailmalle.

Matkailijoilla on pääsy Buckinghamin palatsiin hyvin rajoitetusti, sillä ovet ovat avoinna ainoastaan elo–syyskuussa, jolloin kuningatar tekee vuotuisen Skotlannin-vierailunsa.

3. Trafalgar Square

Lontoon sydämessä sijaitseva Trafalgar Square -aukio on paikka, missä on runsaasti nähtävää. Tunnetut leijonapatsaat, taustalla kohoava Big Ben -kellotorni sekä näyttävä National Gallery -kansallisgalleria tekevät aukiosta suositun vierailukohteen. Kesäisin aukiolla järjestetään myös monenlaisia ilmaistapahtumia.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Trafalgar Square on Lontoon keskeisimpiä aukioita.

Museon portaiden edusta on monien katutaiteilijoiden esiintymisareena. Matkailijat pysähtyvät usein evästämään museon portaille, joten erilaisista, paikoitellen hyvin erikoisistakin, esityksistä nauttiminen on helppoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Piccadilly Circus

Kuuluisat valomainokset ja Lontoon liikennöidyimpien joukkoon kuuluva risteys ovat tehneet Piccadilly Circuksesta paikan, jossa lähes kaikki Lontoon-kävijät ovat vierailleet. Värikkäät valomainokset tuovat aukiolle muusta kaupungista poikkeavan tunnelman, mutta sopivat alueelle siitä huolimatta erinomaisesti.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Piccadilly Circus ja aukion jättimäiset valomainokset ovat ikonista Lontoota.

Piccadilly Circuksen sijainti on erinomainen, sillä sen lähistöllä sijaitsee paitsi musikaaliteattereiden täyttämä Leicester Squaren alue myös kaupungin parhaat shoppailukadut Oxford Street ja Regent Street.

5. Oxford Street

Vajaan kahden kilometrin mittainen ostoskatu Oxford Street on Lontoon paras paikka löytää ikimuistoiset tuliaiset ja viimeisimmän muodin uutuudet. Kadun varrelta löytyvät lähes kaikki kansainvälisten ketjujen liikkeet, minkä lisäksi Oxford Streetillä on myös monia lippulaivamyymälöitä.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Lontoon parhaat shoppailupaikat sijaitsevat Oxford Streetillä.

Kadun suurimmat tavaratalot Debenhams ja Marks & Spencer tarjoavat tutkimusmatkan peribrittiläisiin tuotemerkkeihin ja käyttötavaroihin, mutta Oxford Streetillä kannattaa vierailla myös muissa liikkeissä. Suomalaismatkailijan näkökulmasta kadulla vilisee merkkejä, joiden liikkeitä ei vielä kotimaassa näe. Vieraile ainakin River Islandilla, Primarkissa, Topshopissa ja Miss Selfridgellä.

6. Covent Garden

Tunnelmallinen Covent Garden on paitsi kiinnostava shoppailupaikka myös kohde, mistä löytyvät kaupungin lahjakkaimmat katutaiteilijat. Upealla aukiolla voi nähdä niin taikureita, jonglöörejä, maalareita kuin akrobaattejakin, mutta koska alue on hyvin suosittu matkailijoiden keskuudessa, on omasta omaisuudesta syytä pitää tiukasti kiinni aukion esityksiä katsellessa. Alueella nimittäin vilisee taskuvarkaita.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Covent Garden on alue, josta löytää katutaiteilijoita takuuvarmasti.

Monipuolisen katutaiteen lisäksi Covent Garden tarjoaa mainiot shoppailumahdollisuudet. Katettu matkamuistotori sekä lukuisat tunnelmalliset pikkuliikkeet ovat löytäneet kotinsa aukiolta. Lisäksi kauppahallista löytyy myös pubeja ja ravintoloita, joten Covent Garden -vierailuun on syytä varata aikaa.

7. London Eye

Lontoon tunnetuin maailmanpyörä on Thames-joen pohjoisrannalla sijaitseva London Eye. Viralliselta nimeltään Coca Cola London Eye kohoaa 135 metrin korkeuteen, joten hyttien lasi-ikkunoista avautuu varsin vaikuttava näkymä ympäri kaupunkia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
London Eye -maailmanpyörästä avautuu upea maisema.

Kaupungin suosituimpiin matkailunähtävyyksiin lukeutuva London Eye rakennettiin vuonna 1999, ja se oli avautuessaan koko maailman korkein maailmanpyörä. Matkailijoiden rakastama maisemapaikka on avoinna päivittäin ympäri vuoden.

8. Tower Bridge

Thames-joen ylittävä näyttävä Tower Bridge on Lontoon silloista kaikkein komein, ja se onkin maamerkki, jonka useimmat tunnistavat. Jopa 120 vuotta vanha silta erottuu turkoosi-punaisen värityksensä vuoksi maisemasta, minkä lisäksi sillasta tekee kiinnostavan se, että Tower Bridge on nostosilta. Näyttävä silta nouseekin Thames-jokea liikennöivien laivojen tieltä tarvittaessa.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Tower Bridgen taustalla kohoaa Lontoon näyttävä siluetti.

Tower Bridgen ylitys on klassinen Lontoo-elämys, jonka voi kokea täysin ilmaiseksi. Sillan tornissa on mahdollista vierailla tutustuen Tower Bridgen historiaan. Museosta avautuu myös hulppea näkymä Lontooseen, minkä lisäksi 42 metrin korkeudesta voi katsella alas myös lasilattian läpi.

9. Hyde Park

Lontoon keskustan tunnetuin puisto on Hyde Park, joka on myös kaupungin suurin kuninkaallinen puisto. Tunnelmallinen viheralue on avoinna päivittäin aamuviidestä keskiyöhön, joten siellä voi käydä aamulenkillä, päiväpiknikillä sekä nauttia auringonlaskusta.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Hyde Park sijaitsee Lontoon keskellä, joten se on mainio pakopaikka kaupungin kiireestä.

Puistossa on hyvät palvelut ja myös pyöräilyreittejä, minkä lisäksi laajoilla nurmikentillä on helppo nauttia lomapäivistä. Hyde Parkissa on monia aktiviteettimahdollisuuksia, sillä puistossa voi esimerkiksi pelata tennistä, ratsastaa ja vaikkapa lähteä soutelemaan.

Kuuluisa Speakers’ Corner sijaitsee niin ikään Hyde Parkissa, ja täyttyy sunnuntaiaamuisin kaikenlaisista puhujista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

10. Notting Hill

Tunnelmallinen Notting Hillin kaupunginosa nousi maailmankuuluksi viimeistään vuoden 1999 hittielokuva Notting Hill ansiosta. Julia Robertsin ja Hugh Grantin esittämien roolihahmojen rakkaustarina sijoittuu tunnelmalliseen kaupunginosaan, ja se houkuttelee matkailijoita Notting Hilliin vielä tänäkin päivänä.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Värikkäät talot ovat Notting Hillin tunnusmerkki.

Värikkäät talot sekä kauniit maisemat ovat kaupunginosan valtti, ja tunnelmalliset kadut täyttyvät kävijöistä markkinoiden aikaan, jolloin kadut täyttyvät erilaisista myyntikojuista. Portobello Roadin kuuluisilta markkinoilta löytyy niin paikallisten suunnittelijoiden käsityötuotteita kuin kiinalaista halpisrihkamaakin.

>> Lue lisää vinkkejä Lontooseen Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Idän Pikajuna

Idän pikajuna on junamatkojen klassikko: luksusjuna on koettava kerran elämässä – jos siihen on varaa

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Lontoo, Iso-Britannia

Koe Lontoon ilmaiset nähtävyydet – vinkit budjettimatkalle

Kymmenen jouluherkkua maailmalta

Nam! 10 joulukauden herkkua maailmalta – mikä sopii sinun juhlapöytääsi?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja