Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Bali

Istockphoto
Bali

Eksoottinen Bali lumoaa kävijät

Indonesian suosituimpiin lomakohteisiin kuuluva Bali on loistava kohde rentouttavalle matkalle. Lue Rantapallon kohdeopas ja suunnittele oma lomasi.
Päivitetty: 15.11.2018
next
prev
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva

Bali on Indonesian suurin turistikohde

Hiekkarantoja, ystävällisiä ihmisiä, aurinkoa ja rentoa tunnelmaa. Balia ei turhaan kutsuta paratiisisaareksi. Indonesiassa Jaavan saaren itäpuolella sijaitseva reilun kolmen miljoonan asukkaan Balin saari on maan suosituin turistikohde. Vaikka turismi onkin valloittanut tietyt saaren osat, löytyy Balilta myös paljon alkuperäistä ja aitoa kulttuuria, joka saattaa viedä matkailijan sydämen lopullisesti. Bali onkin tunnettu lomakohteena, josta ei lämpöä tai aurinkoa puutu.

Upeat rannat tarjoavat hyvät mahdollisuudet surffaukseen ja muuhun vesiurheiluun, balilainen kulttuuri ja eksotiikka hurmaavat välittömyydellään ja ruoka on taivaallista puhumattakaan huikean kauniista luonnosta. Balin suosituimpia kohteita ovat muun muassa Ubudin ja Kutan kaupungit sekä Gilin saaret.

IstockphotoBali, Indonesia
Sateiden vuoksi Balilla on myös runsaasti vehreitä maisemia.

Lempeää lämpöä matkailijoille

Bali sijaitsee hieman päiväntasaajan alapuolella, joten ilmasto on trooppinen. Lämpötila pysyttelee yli 20 asteessa ympäri vuoden ollen useimmiten lähellä 30 astetta. Se onkin oikein sopivaa matkailijalle, joka matkustaa Indonesiaan lämmön perässä. Indonesiassa sataa vuoden ympäri. Sadekausi on noin lokakuusta maaliskuuhun, jolloin monsuuni tuo mukanaan rankkasateet sekä suuren ilmankosteuden. Kesäkuusta syyskuuhun on kuivinta. Paras aika matkustaa Balille on huhtikuusta lokakuulle, jolloin on mukavan lämmintä ja sateita on kaikkein vähiten.

Rantalomaa ja hemmottelua tropiikissa

Balille tullaan ennen kaikkea rantalomalle. Suosituin kohde on Kuta Beach, mutta saaren pääkaupunki Denpasar tarjoaa myös mahdollisuuden tutustua indonesialaiseen kaupunkielämään. Myös luontomatkailu on suosittua Balilla, samoin erilaiset hemmottelulomat balilaisissa kylpylöissä. Koska saari on pieni, sen pystyy myös kiertämään helposti ympäri vuokraamalla auton tai moottoripyörän.

Hintataso on Suomen hintoja edullisempi, mutta muuhun Aasiaan verrattuna kallis. Bali ei siis ole maanosan edullisin budjettikohde, ja matkailijan kannattaakin varautua maksamaan suositussa lomakohteessa naapurimaita enemmän. Indonesian rupia käy maksuvälineenä myös Balilla.

Aitoa ja alkuperäistä kulttuuria turistikohteiden puristuksessa

Toisin kuin muualla Indonesiassa, suurin osa balilaisista on hinduja, mikä näkyy vahvasti kulttuurissa ja jokapäiväisessä elämässä. Balilaisella hindulaisuudella on kuitenkin aivan omat piirteensä verrattuna intialaiseen hindulaisuuteen.

Bali on ollut suosittu lomakohde jo pitkään, mikä näkyy paikoitellen alkuperäisen kulttuurin väistymisenä turismin tieltä. Vaikka saari onkin pieni, aitoa balilaisuutta löytyy kyllä siirryttäessä hieman syrjemmälle pahimmista matkailijakeskittymistä. Reppureissaajille ja surffaajille Bali on ollut lähes pakollinen kohde. Myös perheet, pariskunnat ja kaveriporukat löytävät saarelta oman lomatunnelmansa.

Bali on suhteellisen turvallinen lomakohde, mutta vuosina 2002 ja 2005 tapahtuneet pommi-iskut jättivät jälkensä Balin matkailuun. Normaali tarkkaavaisuus suurissa ihmisjoukoissa ja turistikohteissa on paikallaan taskuvarkaiden ja huijarien varalta. Erityisesti naismatkailijat ovat rötöksille alttiita kohteita, sillä Balilla ei ole harvinaista todistaa ryöstöä, jossa varas ajaa uhrin ohi skootterilla ja nappaa vauhdista käsilaukun mukaansa. Erityisesti ilta-aikaan on siis turvallisinta liikkua kävelyn ja skootterin sijaan taksilla.

Balilla puhutaan indonesiaa ja balia, mutta myös englantia osataan laajalti. Matkailija pärjääkin siis mainiosti englannin kielellä, mutta kohteliaisuussyistä kannattaa opetella muutamat perusfraasit paikallisella kielellä ennen matkaa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BALILLA

IstockphotoBali, Indonesia
Paratiisirantaa hakeva löytää etsimänsä Balilta.

Yhdellä välilaskulla suoraan aurinkoon

Balille ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta yhdellä tai kahdella välilaskulla voi lentää Denpasariin usealla eri lentoyhtiöllä. Matka taittuu helposti esimerkiksi Qatarin kautta vaikkapa Qatar Airwaysillä.

Lentojen hinnat ovat noin 500 eurosta ylöspäin, ja matka-aika riippuu välilaskun pituudesta. Nopeimmin Helsingistä Denpasariin lentää alle 20 tunnissa, mutta keskimäärin lentoaika on noin 25 tuntia. Balille voi lentää myös Jakartan kautta, josta on lisäksi bussi-lautta-yhteys Balille.

Balin lentokenttä sijaitsee noin 13 kilometrin päässä Denpasarista, hieman Kutan ulkopuolella. Lentokentältä hotellille pääsee parhaiten taksilla tai bussilla.

>>Vertaile hinnat ja varaa lennot Balille

Majoitusta edulliseen hintaan

Balin majapaikkojen hintataso on suomalaisittain halpa, ja esimerkiksi viiden tähden hotelli maksaa halvimmillaan noin sata euroa yötä kohden. Halvin majapaikka voi maksaa viitisen euroa yöltä, ja Balilla on tarjolla kaikkea mahdollista siltä väliltä. Yhtä lailla kuin hinnat vaihtelevat, vaihtelee myös majapaikkojen taso. Tähtiluokitus tai hotellin omat verkkosivut eivät välttämättä kerro koko totuutta, joten on fiksua tutkia asiakasarvioita tarkkaan ennen varauksen tekemistä.

Kahden hengen huone kolmen tähden hotellissa maksaa keskimäärin 30 euroa yöltä. Jos matkustat suosituimman matkailusesongin aikaan eli kesäkuukausina, majapaikkojen varaaminen etukäteen on suositeltavaa. Suurella todennäköisyydellä tilaa voi löytyä myös paikan päällä varatessa, mutta jos haluat varman yösijan, tee varaus ennen matkaa.

>> Vertaile hinnat ja varaa hotelli Balilta

Vuokra-autolla tai moottoripyörällä saaren ympäri

Balin julkinen liikenne toimii pääasiassa paikallisbussien sekä bemojen eli minibussien voimin. Bemot ovat erityisen hyviä lyhyillä matkoilla. Myös taksit ovat varteenotettava vaihtoehto ja ympäröiville saarille pääsee lautoilla.

Auton, moottoripyörän tai polkupyörän vuokrausta kannattaa harkita etenkin jos haluaa tutustua saareen omin päin. Varsinkin tottumattoman kannattaa olla varovainen liikenteessä. Myös vuokrattavan ajoneuvon kunto kannattaa tarkistaa. Balilainen liikenne on kaoottista, ja vaatii suomalaismatkailijalta ensi alkuun tottumista. Kannattaakin harkita tarkasti riittävätkö omat ajotaidot ja hermot ajamiseen paikallisliikenteen seassa. Hyvä vaihtoehto on nimittäin myös auton vuokraaminen kuljettajineen – se onnistuu yllättävän edullisella hinnalla muutamaksi tunniksi tai vaikka koko päiväksi kerrallaan.

>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto Balilta

BALIN NÄHTÄVYYDET

IstockphotoBali, Indonesia
Balin saarikohteiden välillä pääsee liikkumaan kätevästi veneillä.

Rantalomailua moneen makuun

Balin turismi on keskittynyt pitkälti Kutan Beachille sekä muihin saaren eteläosien rantakohteisiin. Kutan, ja viereisen Legianin, nähtävyys numero yksi on ranta, joka tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet muun muassa surffaukseen. Merivirrat voivat kuitenkin olla hyvin voimakkaita.

Kutasta löytyy Balin paras yöelämä, lukuisia ravintoloita ja baareja, halpaa majoitusta sekä ostosmahdollisuuksia. Myös läheisessä Seminyakista löytyy paljon hyviä ravintoloita ja baareja, mutta myös hyvätasoista majoitusta. Rauhallista lomailua kaipaavalle Kuta, Legian ja Seminyak eivät ole välttämättä kuitenkaan sopivimpia kohteita Balilla.

Rauhallisempaa rantalomaa etsiville hyviä kohteita ovat Sanur tai Nusa Dua. Sanur sopii erityisen hyvin lapsiperheille ja Nusa Dua niille, jotka eivät kaipaa niinkään alkuperäistä balilaista kulttuuria, vaan löhöilyä auringossa.

Balilaista kulttuuria Ubudissa

Alkuperäistä balilaista kulttuuria etsivälle Ubud ja sitä ympäröivä alue ovat oivallisia kohteita. Täältä löytää runsaasti perinteisiä käsitöitä ja muita ostosmahdollisuuksia, ja matkailija pääsee näkemään myös lumoavia balilaisia tanssi- ja musiikkiesityksiä. Ubudista löytyy myös useita upeita palatseja, temppeleitä ja museoita. Ubud sijaitsee sisämaassa vuoristossa, joten ilma on hieman viileämpää kuin rannikolla. Ubudin ympäristöstä löytyy myös paljon pieniä balilaiskyliä, joihin kannattaa tutustua.

Rauhallisempi Bali Amedissa

Balin itärannikolla sijaitseva Amed tarjoaa reissaajalle palan rauhallisempaa Balia – alueella ei ole etelän massaturismia yökerhoineen ja ketjuravintoloineen. Kauniit vehreät maisemat ja rauhalliset tiet kätkevät ympärilleen aitoa paikalliselämää.

Amedin alueella on mainiot sukelluspuitteet ja mahdollisuus tutustua vedenalaisiin hylkyihin. Aktiivilomailijoiden kannattaa kokeilla myös koskenlaskua. Amedista löytyy myös kaksi suomalaisten omistamaa hotellia: rennoista bungaloweista koostuva Santai sekä luksustason majoitusta tarjoava The Griya.
Amedissa kannattaa vuokrata mopo tai auto, sillä kiinnostavien kohteiden välille kertyy matkaa. Osa hotelleista saattaa tarjota vierailleen yhteysbusseja.

Huikeat näkymät Gunung Baturilta

Niin ikään sisämaan vuoristoisella alueella sijaitsevat Gunung Baturin tulivuoren kraatteri sekä kraatterijärvi. Gunung Baturilta on huikeat näkymät edellyttäen, että sää on kirkas. Vuorelle voi kiivetä opastetuilla retkillä, jotka kuitenkin voivat tulla yllättävän kalliiksi. Upeiden näkymien takia vuorelle ei tarvitse välttämättä kiivetä, vaan maisemaa voi ihailla myös esimerkiksi Penelokanista tai järven ympäristöstä.

BALIN PARHAAT

Flickr / Seif SallamBali, Indonesia
Balilla on runsaasti myös rauhallisia rantoja.

Koe nämä Balilla

 1. Nauti rannoista ja kokeile surffausta.
 2. Tutustu paikalliseen kulttuuriin ja herkuttele Ubudissa.
 3. Tee sukellusretki ja tutustu hylkyihin Amedissa.
 4. Koe Kuta Beachin hulina – erityisesti jos kaipaat yöelämää.
 5. Tee retki Gili-saarille.

Nämä ja muita Rantapallon parhaita vinkkejä löytyy nyt myös Wowanders-sovelluksesta. Wowanders on maailman älykkäin matkapäiväkirja, josta löydät vinkkejä hotelleista, nähtävyyksistä ja ravintoloista. Wowanders myös luo omasta matkastasi automaattisesti matkapäiväkirjan. Lue lisää täältä!

Lisätietoa

Balin matkailutoimisto
Matkavinkkejä Balille

Teksti: Suvi Huttunen ja Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto ja Flickr / Seif Sallam

Lue kommentit (12) Jätä kommentti

 1. Bali on niin ihana paikka! <3 Toivottavasti pääsee pian taas takaisin…


 2. Mitkä on näitä halvempia maita lähistöllä? Ihan mielenkiinnolla kyselen vinkkejä..


 3. Mitä kautta lennot olette saaneet ja millä hinnalla.
  Ei huvittaisi matkustaa 30 tuntia/suunta.


 4. Olen menossa yksin helmi/maaliskuussa Balille. Saa nähdä miten jaksaa kolme viikkoa viettää siellä yksin.


 5. Balille menossa 25.5 -> kesäkuun loppuun 2013, oon menoss yksin ja uskoisin, että jossain vaiheessa olis kiva, jos olis matkaseuraa vaikka jossain rannalla. Olen 31 v. tyttö.
  Olisko jollain suosituksia muuten halvasta, kivasta, pienestä hostellista Ubudissa, jossa olis mielellään uima-allas? ja samanlaista hostellia kaipailisin myös Uluwatun alueelta…netin tarjonta on niin valtava, ettei tiedä, mistä aloittais..+ pieniä ei tarjolla kovin paljoa..


  • Heei

   Olen myös yksin Balilla syyskuun loppuun. Lähinnä Denpasarin ja Amedin alueella. Amedia voin suositella todella lämpimästi, jos vain on aikaa siellä käydä. Älyttömän kaunis paikka!
   Jos tuolla alueella pyörit, ota yhteyttä :)


 6. Asun myös balilla. Ja ubud on todallakin käymisen arvoinen paikka, ei millään tapaa verrattavissa kutaan. Ja että kutallako ei saa uida?? Koskaan en ole tällaisesta kuullut. Liian suuret aallot uimiseen, höpö höpö. Uiminen kutalla siis on todellakin luvallista ja sallittua!


 7. minä haluan tonne mun äiti on käynyt tuolla kaksi kertaa ja mä en kertaakaan mut mää pääsen sinne kuitenkin ainaskin vuodeks meillä on iellä talokin.


 8. Vastaus CatRatille!
  Itse asumme Ubudissa ja olemme käyneet myös muissa kaupungeissa Balilla. Ihmettelen asennettasi Ubudia kohtaan. Paikkana tämä on aivan ihana. Turisteja ei ole liikaa ja elämä Ubudissa on rauhallista. Täällä on ihan oma tunnelmansa verrattuna esim. Kutaan. Täällä näkee myös paikallista elämää, kun vaan jaksaa vähän liikkua muuallekin kuin basaaria edes takaisin. Kun kiertää laajemmin Ubudissa, näkee paljon kaikkea ja on todellakin käymisen arvoinen! Ihmiset täällä ovat todella ystävällisiä! Toki Balilla on muitakin käymisen arvoisia paikkoja ja joka kaupungissa on ihan oma tunnelmansa, joten kannattaa käydä paljon eri paikoissa. Kaikista kaupungeita löytää varmasti jotain huonoa, jos matkaan lähtee sinun asenteellasi!


 9. Kuta ympäristöineen on karsea turistighetto: rokki soi ja mopot pärisevät. Samoin Ubud on kaikkea muuta kuin käymisen arvoinen: turistia, kaupustelijaa ja rihkamaa tunkee joka tuutista. Kutan ranta on toki pitkä, mutta täynnä porukkaa ja uiminen on siellä kielletty (liian suuret aallot, sopii vain surffaamiseen). Pakene saaren pohjois- tai itärannalle, mutta vältä näitä artikkelin mainostamia kohteita kuin ruttoa.


 10. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.