Hyppää sisältöön

Yksi asia on katoamassa hotellihuoneista – mutta oletko ikinä edes huomannut sitä?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.11.2017
Yli sata vuotta vanha käytäntö hotellihuoneissa on hiljalleen katoamassa.

Miksi hotellihuoneessa on Raamattu?

Jos olet joskus avannut hotellihuoneessa yöpöydän vetolaatikon, olet todennäköisesti löytänyt sieltä Raamatun – ja ehkä ihmetellyt, miksi se on siellä. Toisaalta moni ei ikinä ole edes huomannut hotellihuoneen Raamattuja.

Kyseessä on kansainvälinen tapa, joka on laajalti käytössä myös Suomen hotelleissa. Raamattuja jakaa hotelleihin kristillinen miesten järjestö Gideons International, joka perustettiin vuonna 1899. Suomessa toimii Suomen Gideonit ry.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mistä erikoinen käytäntö sitten oikein sai alkunsa? Järjestön verkkosivujen mukaan idea syntyi aikoinaan kahden kauppamiehen jouduttua jakamaan hotellihuoneen keskenään. Miehet pitivät keskenään iltahartauden ja saivat idean hotelleihin jaettavista Raamatuista.

Nykyään osa hotelleista on kuitenkin luopumassa käytännöstä. Amerikkalainen matkailusivusto Travel + Leisure kertoo, että viimeisen vuosikymmenen aikana noin 15 prosenttia Yhdysvaltojen hotelleista on poistanut Raamatut hotellihuoneista.

Travel + Leisuren mukaan isot hotelliketjut antavat yleensä kunkin toimipisteen päättää itse uskonnollisia materiaaleja koskevista käytännöistä. Esimerkiksi Marriott-ketju on päätynyt poistamaan Raamatut tiettyjen hotellien huoneista, koska niiden ei katsota sopivan brändin tyyliin.

Myös monet nuoria aikuisia kosiskelevat trendikkäät hotelliketjut ovat luopuneet uskonnollisista materiaaleista, sillä niillä ei nykypäivänä katsota olevan mitään tekemistä hotellimajoituksen kanssa.

Ruotsissa Scandic-ketju ilmoitti vuonna 2007 luopuvansa Raamatuista kokonaan, mutta joutui myöhemmin perumaan päätöksensä boikottien takia. Samanlainen tapaus nähtiin Jyväskylässä vuonna 2012, kun Sokos Hotel Paviljonki pyörsi päätöksensä olla ottamatta Raamattuja vastaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tänä päivänä kirjat on poistettu monista hotelleista kaikessa hiljaisuudessa ilman selittelyjä. Myös Suomesta löytyy hotelleja, joissa niitä ei enää ole tarjolla jokaisessa huoneessa.

Mikäli hotelli on luopunut Raamatuista huoneessa, on niitä yleensä edelleen saatavilla vastaanotosta. Niin ikään tarjolla voi olla myös muiden uskontojen pyhiä kirjoja.

Lähde: Travel + Leisure, Suomen Gideonit, Iltalehti, Expressen
Kuva: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Erikoiset hotellit Suomessa

Vau, mitä Suomi-hotelleja! Esittelyssä 25 erikoista majapaikkaa kotimaassa

Haltia Lake Lodge

Elämyksellistä majoitusta Nuuksiossa – oletko jo kokeillut luksustelttailua?

Rodoksen hotellit

Hotellivinkit Rodokselle – 12 paikkaa, joissa majoitut mukavasti

Grand Hansa, Helsinki

Historialliseen kortteliin aukesi uusi hotelli Helsingissä – tältä näyttää Grand Hansa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja