Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Yksi asia on katoamassa hotellihuoneista – mutta oletko ikinä edes huomannut sitä?

Inka Khanji artikkelin kuva
Hotellit
Yli sata vuotta vanha käytäntö hotellihuoneissa on hiljalleen katoamassa.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 16.11.2017
facebook   whatsapp

Miksi hotellihuoneessa on Raamattu?

Jos olet joskus avannut hotellihuoneessa yöpöydän vetolaatikon, olet todennäköisesti löytänyt sieltä Raamatun – ja ehkä ihmetellyt, miksi se on siellä. Toisaalta moni ei ikinä ole edes huomannut hotellihuoneen Raamattuja.

Kyseessä on kansainvälinen tapa, joka on laajalti käytössä myös Suomen hotelleissa. Raamattuja jakaa hotelleihin kristillinen miesten järjestö Gideons International, joka perustettiin vuonna 1899. Suomessa toimii Suomen Gideonit ry.

Mistä erikoinen käytäntö sitten oikein sai alkunsa? Järjestön verkkosivujen mukaan idea syntyi aikoinaan kahden kauppamiehen jouduttua jakamaan hotellihuoneen keskenään. Miehet pitivät keskenään iltahartauden ja saivat idean hotelleihin jaettavista Raamatuista.

Nykyään osa hotelleista on kuitenkin luopumassa käytännöstä. Amerikkalainen matkailusivusto Travel + Leisure kertoo, että viimeisen vuosikymmenen aikana noin 15 prosenttia Yhdysvaltojen hotelleista on poistanut Raamatut hotellihuoneista.

Travel + Leisuren mukaan isot hotelliketjut antavat yleensä kunkin toimipisteen päättää itse uskonnollisia materiaaleja koskevista käytännöistä. Esimerkiksi Marriott-ketju on päätynyt poistamaan Raamatut tiettyjen hotellien huoneista, koska niiden ei katsota sopivan brändin tyyliin.

Myös monet nuoria aikuisia kosiskelevat trendikkäät hotelliketjut ovat luopuneet uskonnollisista materiaaleista, sillä niillä ei nykypäivänä katsota olevan mitään tekemistä hotellimajoituksen kanssa.

Ruotsissa Scandic-ketju ilmoitti vuonna 2007 luopuvansa Raamatuista kokonaan, mutta joutui myöhemmin perumaan päätöksensä boikottien takia. Samanlainen tapaus nähtiin Jyväskylässä vuonna 2012, kun Sokos Hotel Paviljonki pyörsi päätöksensä olla ottamatta Raamattuja vastaan.

Tänä päivänä kirjat on poistettu monista hotelleista kaikessa hiljaisuudessa ilman selittelyjä. Myös Suomesta löytyy hotelleja, joissa niitä ei enää ole tarjolla jokaisessa huoneessa.

Mikäli hotelli on luopunut Raamatuista huoneessa, on niitä yleensä edelleen saatavilla vastaanotosta. Niin ikään tarjolla voi olla myös muiden uskontojen pyhiä kirjoja.

Lähde: Travel + Leisure, Suomen Gideonit, Iltalehti, Expressen
Kuva: Inka Khanji

Lue kommentit (6) Jätä kommentti

 1. Raamattu? onks se joku j.k. rowlingin uus kirja?


 2. Jokainen kantakoot mukanaan omat satukirjansa.


 3. Nykyisin jokainen voi helposti lukea haluamansa uskonnon pyhää kirjaa valitsemallaan kielellä oman puhelimensa kautta. Tai mitä ikinä kukin nyt haluaakaan lukea.


 4. Harva varmaankin sitä hotellihuoneen raamattua on edes avannut.
  Itse en koskaan, vaikka hotelleissa on tullut paljonkin öitä vietettyä.
  Täydellinen turhake.


  • Ei Raamattu kirjana häiritse. Olen lukenut sen ainakin 4 kertaa. Olen lukenut myös koraanin ja muita uskonnon kirjoja. Ne sisältävät paljon hyödyllistä käytännön tietoa ja ohjeita. Aina on oma valinta lukeeko tai ei. Voihan televisiotakin katsella vaikka kuinka kauan laittamatta sitä edes toimimaan.


 5. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.