Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Oletko huomannut, että monista hotelleista puuttuu kokonaan 13. kerros? Tässä selitys

Istockphoto artikkelin kuva
Hotellit
Miksi hotellin kerrokset hyppäävät suoraan numerosta 12 numeroon 14?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 06.11.2017
facebook   whatsapp

Hotellit ilman 13. kerrosta

Usein hotelleissa yöpyvät matkailijat ovat saattaneet panna merkille, että monista hotelleista puuttuu jotain oleellista: kokonainen 13. kerros. Hotellialalla on jouduttu huomioimaan taikauskoiset matkailijat, jotka eivät missään nimessä halua majoittua 13. kerroksessa tai huoneessa numero 13.

Numeroa 13 on perinteisesti pidetty epäonnen lukuna, ja kaikki tuntevat legendan, jonka mukaan perjantai 13. päivä tuo mukanaan huonoa onnea. Leikkimielisen taikauskon lisäksi asiantuntijat puhuvat myös triskaidekafobiasta eli todellisesta numeroon 13 liittyvästä pelosta.

Tietenkään 13. kerros ei todellisuudessa puutu itse rakennuksesta – sitä vain kutsutaan toisella nimellä. Tyypillisesti kerrokset hyppäävät suoraan numerosta 12 numeroon 14 tai 12B. Useimmat eivät kiinnitä puuttuvaan kerrosnumeroon huomiota muulloin kuin hississä, jossa saattaa olla aikaa tuijotella numerotaulua.

Ehdottomasti yleisin tämä taikauskoinen käytäntö on Yhdysvalloissa, mutta siihen voi törmätä yleisesti länsimaissa. CityRealtyn julkaiseman listan mukaan New Yorkin Manhattanin yli 13-kerroksisista asuinrakennuksista 91 prosenttia ei tunnusta lainkaan 13. kerrosta vaan käyttää siitä vaihtoehtoista nimeä.

Uutissivusto USA Today kertoo, että hissivalmistaja Otisin mukaan jopa 85 prosenttia hissien numerotauluista tehdään ilman numeroa 13.

Suomen korkein hotelli on 25-kerroksinen Solo Sokos Hotel Torni Tampere, jonka kerrosten joukosta löytyy myös numero 13. Niin ikään Tampereella sijaitsevasta hotelli Ilveksestä 13. kerros on puolestaan jätetty pois.

Hotellien ja pilvenpiirtäjien kerrosten lisäksi esimerkiksi lentokoneista saattaa puuttua 13. rivi tai hotellihuoneiden numeroinnissa vältellään numeroa 13. Muun muassa Air France, Lufthansa ja Ryanair ovat jättäneet matkustamoistaan pois rivin numero 13.

Lähde: USA Today, The Atlantic ja Tamperelainen
Kuva: Istockphoto

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.