Hyppää sisältöön

Oletko huomannut, että monista hotelleista puuttuu kokonaan 13. kerros? Tässä selitys

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 06.11.2017
Miksi hotellin kerrokset hyppäävät suoraan numerosta 12 numeroon 14?

Hotellit ilman 13. kerrosta

Usein hotelleissa yöpyvät matkailijat ovat saattaneet panna merkille, että monista hotelleista puuttuu jotain oleellista: kokonainen 13. kerros. Hotellialalla on jouduttu huomioimaan taikauskoiset matkailijat, jotka eivät missään nimessä halua majoittua 13. kerroksessa tai huoneessa numero 13.

Numeroa 13 on perinteisesti pidetty epäonnen lukuna, ja kaikki tuntevat legendan, jonka mukaan perjantai 13. päivä tuo mukanaan huonoa onnea. Leikkimielisen taikauskon lisäksi asiantuntijat puhuvat myös triskaidekafobiasta eli todellisesta numeroon 13 liittyvästä pelosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tietenkään 13. kerros ei todellisuudessa puutu itse rakennuksesta – sitä vain kutsutaan toisella nimellä. Tyypillisesti kerrokset hyppäävät suoraan numerosta 12 numeroon 14 tai 12B. Useimmat eivät kiinnitä puuttuvaan kerrosnumeroon huomiota muulloin kuin hississä, jossa saattaa olla aikaa tuijotella numerotaulua.

Ehdottomasti yleisin tämä taikauskoinen käytäntö on Yhdysvalloissa, mutta siihen voi törmätä yleisesti länsimaissa. CityRealtyn julkaiseman listan mukaan New Yorkin Manhattanin yli 13-kerroksisista asuinrakennuksista 91 prosenttia ei tunnusta lainkaan 13. kerrosta vaan käyttää siitä vaihtoehtoista nimeä.

Uutissivusto USA Today kertoo, että hissivalmistaja Otisin mukaan jopa 85 prosenttia hissien numerotauluista tehdään ilman numeroa 13.

Suomen korkein hotelli on 25-kerroksinen Solo Sokos Hotel Torni Tampere, jonka kerrosten joukosta löytyy myös numero 13. Niin ikään Tampereella sijaitsevasta hotelli Ilveksestä 13. kerros on puolestaan jätetty pois.

Hotellien ja pilvenpiirtäjien kerrosten lisäksi esimerkiksi lentokoneista saattaa puuttua 13. rivi tai hotellihuoneiden numeroinnissa vältellään numeroa 13. Muun muassa Air France, Lufthansa ja Ryanair ovat jättäneet matkustamoistaan pois rivin numero 13.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: USA Today, The Atlantic ja Tamperelainen
Kuva: Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Solo Sokos Hotel Pier 4

Sokos Hotels avaa uuden hotellin Helsinkiin – aamiaiselle luvataan “kaupungin kiinnostavin puurovalikoima”

Mitä tarkoittaa mannermainen aamiainen?

Selitys yleiselle hotellitermille: mitä mannermainen aamiainen tarkoittaa?

Seychellien hotellit Mainos

Seychellien ihanat hotellit – 3 vinkkiä unelmien lomasaarille

Hobo Hotel Helsinki

Tältä näyttää Helsingin uusin hotelli – Tukholmasta tuttu Hobo Hotel avautui ydinkeskustaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja