Hyppää sisältöön

Kolkko näky lomakohteessa: hylätty betonihotelli paraatipaikalla

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 05.12.2015
Hylätyn hotellin jäänteitä ei onnistuta peittelemään suositussa lomakohteessa.

Betonihotelli muistuttaa menneestä

Montenegron idylliseen Kotoriin saapuva matkailija ei voi olla huomaamatta mielenkiintoista seikkaa: vuorten reunustaman vuonokylän vesirajassa komeilee hylätty hotelli.

Kyseessä on aikoinaan Kotorin ykköshotelliksi rakennutettu hotelli Fjord, joka on seissyt tyhjillään jo vuosikausia. Näky on hämmentävä, sillä hotellin alue on yksi pikkukaupungin priimatonteista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Idyllinen Kotor on Unescon maailmanperintökohde, joka tunnetaan vuonomaisemistaan ja vanhastakaupungistaan. Bunkkerimainen, hylätty betonikompleksi saa kävijän ihmettelemään, miksi uudelle hotellihankkeelle ei ole löytynyt rahoittajaa.

Vuonna 1986 valmistunut hotelli Fjord ehti olla toiminnassa 19 vuotta. Aikoinaan hotellissa oli verkkosivusto Dvarpin mukaan yhteensä 155 huonetta ja neljä sviittiä.

Tänä päivänä Kotor on suosittu pysähdyspaikka risteilyalusten keskuudessa. Muurien ympäröimän vanhankaupungin edustalle parkkeeraavilta risteilijöiltä avautuu näkymä myös suoraan huonokuntoiseen betonihotelliin.

Pankkiirin hotellihanke kaatui

Hotellin kohtalon piti olla jo kertaalleen selvillä: Irish Timesin mukaan vuonna 2006 irlantilainen pankkiiri Michael Fingleton osti hotellin ja sitä ympäröivät tilukset yli viidellä miljoonalla eurolla. Fingleton lupasi rakennuttaa paikalle viiden tähden hotellin, mutta mitään edistystä ei ole tapahtunut.

Talousongelmiin ajautunutta Fingletonia uhkaavat jopa rikossyytteet sopimuksen rikkomisesta. Tällä hetkellä näyttää epätodennäköiseltä, että miehen hotelliprojekti etenisi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Fjordin jäänteet on suljettu kävijöiltä aidoin, mutta uteliaimmat – ja rohkeimmat – löytävät helposti tiensä sisään rikkinäisistä ikkunoista. Entinen hotelli ei ole asuttavassa kunnossa, mutta raunioistakaan ei ole kyse.

Hylätty hotelli vie parhaan tontin vuonokylässä

Hotelli Fjord jätettiin rapistumaan Montenegron Kotoriin

Maria HietalaHylätty hotelli Montenegron Kotorissa

Vesirajasta löytyy myös hotellin rapistunut uima-allas, joka täyttyy likavedestä ja roskista. Hotellille aikoinaan kuulunut tenniskenttä on edelleen paikallisten käytössä.

Hylätyn hotellin vanha uima-allas

Uima-allas muistuttaa vanhasta hotelli Fjordista

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hylätyistä rakennuksista kiinnostuneelle matkailijalle Kotor on muutenkin mielenkiintoinen kohde. Vain lyhyen kävelymatkan päässä hotelli Fjordista löytyvät Riviera-tehtaan rauniot, jotka sijaitsevat niin ikään keskeisellä paikalla vastapäätä Kotorin bussiasemaa.

Kuvia hotelli Fjordin sisältä löytyy esimerkiksi tästä blogikirjoituksesta.

Maria Hietala

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Solo Sokos Hotel Pier 4

Sokos Hotels avaa uuden hotellin Helsinkiin – aamiaiselle luvataan “kaupungin kiinnostavin puurovalikoima”

Montenegron nähtävyydet

Montenegron parhaat nähtävyydet – 10 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Mitä tarkoittaa mannermainen aamiainen?

Selitys yleiselle hotellitermille: mitä mannermainen aamiainen tarkoittaa?

Seychellien hotellit Mainos

Seychellien ihanat hotellit – 3 vinkkiä unelmien lomasaarille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja