Hyppää sisältöön

Matkailija, hämmentävätkö hotellitermit? Katso selitykset

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 06.11.2019
Mitä eroa on standard- ja superior-huoneella? Hotellialan monet termit voivat hämmentää matkailijaa suunnitteluvaiheessa ja aiheuttaa odottamattomia tilanteita.

Hotelli, hostelli vai motelli?

Kysymykset hotellitermeistä alkavat monilla jo majoituksen tyypin valinnassa: hotellien, hostellien, majatalojen ja huoneistojen runsaudessa on usein vaikea päättää, mikä on omalle matkalle sopiva. Nämä termit auttavat sopivaa majoitusta etsiessä.

Hostelli on yksinkertainen ja edullinen majoitusvaihtoehto, joka on hotellia epämuodollisempi ja yhteisöllisempi. Yksityisyyttä on usein tarjolla varsin vähän: käytettävissä on yleensä vuode yhteisessä makuusalissa. Vessa, suihku ja keittiö sijaitsevat yleisillä alueilla. Monesti hostelleihin on yhdistetty hotellimaisia huoneita, joissa yksityisyyttä on enemmän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bed & Breakfastit ja majatalot käsittävät yleensä vain muutaman huoneen. Aamiainen tarjoillaan joko pienessä ruokasalissa tai suoraan huoneeseen. Iso-Britannia on tunnettu majataloistaan, joissa B&B sijaitsee usein katutasossa olevan pubin yläkerrassa. B&B-majoituksen hinta on usein alhaisempi kuin hotellin.

Huoneisto voi olla joko yksittäinen tai osa laajempaa kompleksia. Vieraat ovat itse vastuussa ruokaostoksista ja ruokailuistaan. Jotkut paikat tarjoavat lisäpalveluita kuten liinavaatteiden vaihtoa maksusta, mutta yleensä ne eivät sisälly hintaan. Huoneistoja voi varata esimerkiksi Airbnb-palvelun kautta.

Motelli eli autolla liikkuville kohdennettu hotelli on erityisen yleinen majoitusmuoto Yhdysvalloissa. Motellit sijaitsevat yleensä valtateiden varsilla, ja niissä on tarjolla runsaasti pysäköintitilaa. Ne ovat helppoja ja edullisia majoituspaikkoja, joiden palvelutarjonta on rajallinen.

Hotelli on perusvaihtoehto, jossa matkailija voi valita useista huoneluokista. Huoneisiin ei kuulu yleensä omaa keittiötä, vaan perusvarusteina ovat vedenkeitin ja televisio. Ruoat tarjoillaan hotellin ravintolassa.

Standardihuone, superior-huone vai sviitti?

Jos valitsit majoitusvaihtoehdoksi hotellin, huomioi, että hotellihuoneiden koossa, luokituksessa, varustuksessa ja palvelutasossa on eroja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Basic-tason huoneet ovat yksinkertaisin vaihtoehto. Huoneessa ei ole omaa vessaa ja suihkua vaan ne sijaitsevat käytävällä ja ovat kaikkien vieraiden käytössä. Tätä huonetyyppiä on hotelleissa harvoin.

Shutterstock
Hotellin minibaari ei yleensä kuulu hintaan, mutta esimerkiksi deluxe-luokan huoneissa jotkin juomat voivat kuulua huoneen hintaan.

Standard-tason huoneissa on aina oma kylpyhuone ja vessa, mutta huoneiden koko vaihtelee huomattavasti. Hotellien perusvaatimuksena on usein se, että standard-tason huoneet sisältävät puhtaat pyyhkeet ja lakanat, juomalasit sekä saippuat.

Superior-huoneet ovat yleensä vakiohuonetta suurempia ja paremmin varusteltuja, ja niistä saattaa myös olla paremmat näkymät. Huoneiden tasossa ja varustelussa on kuitenkin huomattavia eroja eri hotellien välillä, sillä superior-nimestä voi päätellä vain yhden asian: se on jollakin tavalla parempi kuin hotellin standard-huone.

Deluxe- ja executive-huoneet ovat vielä superior-huonettakin paremmin varusteltuja, ja ne sisältävät usein hintaan sisältyviä palveluita tai tavaroita, kuten pientä naposteltavaa tai juomia. Jos ylempiä huoneluokkia on useita, hotellin verkkosivulla kannattaa verrata, mitä mihinkin huoneeseen todellisuudessa kuuluu – hotellit kun ovat vapaita nimeämään huoneensa miten haluavat.

Sviitit ja minisviitit ovat huoneista suurimpia ja niissä on erillinen oleskelutila tai useampia huoneita. Sviitin ja minisviitin erottaa toisistaan koko: minisviitti tai juniorisviitti on sananmukaisesti kooltaan pienempi kuin sviitti. Sviitin varanneille sisältyy usein myös lisäpalveluja, jotka kannattaa selvittää hotellilta.

>> Lue myös: Mitä hotellin concierge oikein tekee? Näitä palveluja sinunkin kannattaa hyödyntää

Teksti: Maria Hietala, Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Hotellin lounge

Mitä hotellien lounget oikein ovat? Tällaista on suljettujen ovien takana

Magical Pond -iglut Rukalla

Tältä näyttävät Rukan tyylikkäät lasi-iglut – sängystä näet revontulet ja valoisat kesäyöt

Pitääkö all inclusive -hotellissa antaa tippiä? Tätä sinäkin mietit ennen lomaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja