Hyppää sisältöön

Mitä hotellin concierge oikein tekee? Näitä palveluja sinunkin kannattaa hyödyntää

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 12.12.2023
Moni hotellivieras ei ole varma, mitä conciergelta voi pyytää.

Mitä hotellin conciergen työnkuvaan kuuluu?

Kaikista viiden tähden hotelleista – ja myös monista neljän tähden hotelleista – löytyy concierge eli suomalaisittain hotelliportieeri. Hotellivieraille on kuitenkin usein epäselvää, mitä concierge oikein tekee ja millaisissa asioissa tämän puoleen voi kääntyä.

Concierge työskentelee hotellin vastaanottoaulassa yleensä omalla tiskillään. Toisin kuin vastaanottovirkailijat, concierge ei hoida päivittäisrutiineja kuten vieraiden kirjaamista sisään hotelliin. Conciergen toimenkuvaan kuuluvat asiakkaiden henkilökohtaiset palvelupyynnöt.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tasokkaissa hotelleissa conciergen palveluja ja kontakteja kannattaa hyödyntää. Conciergen avulla voit esimerkiksi onnistua saamaan pöydän huippusuositusta ravintolasta tai liput loppuunmyytyyn tapahtumaan. Concierge voi varata puolestasi kampaajan, auttaa matkasuunnitelman laatimisessa tai selvittää ongelmatilanteita.

Hotelliportieerit ovat alan rautaisia ammattilaisia, joiden on tunnettava kohdekaupunki erittäin hyvin. Concierge tietää, mitkä ravintolat ovat juuri nyt pinnalla, mistä voisit löytää etsimäsi tuotteen tai mikä saattaisi olla hyvä paikka juhlistaa merkkipäivää.

Suomen hotelliportieerit Ry:n mukaan hotellien vastaanoton työ on muuttumassa entistä enemmän concierge-tyyliseksi. Rutiininomaiset asiat automatisoituvat teknologian myötä, ja asiakkaiden henkilökohtaisiin toiveisiin kiinnitetään entistä enemmän huomiota.

Todellisissa luksushotelleissa conciergen tehtävänä on pyrkiä toteuttamaan vieraiden erikoisimmatkin pyynnöt. Älä kuitenkaan koskaan pyydä conciergelta apua missään sellaisessa asiassa, mikä rikkoo paikallista lakia.

Odottaako concierge tippiä?

Entä pitääkö conciergelle antaa tippiä? Asiaan ei ole yhtä oikeaa vastausta, vaan se riippuu tilanteesta ja matkailijan omasta budjetista. Esimerkiksi nopea ravintolavinkki matkalla ulos hotellista ei vaadi sen kummempaa juomarahan jättämistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tippi on paikallaan silloin, kun concierge todella auttaa sinua saamaan ikimuistoisen elämyksen tai pelastaa sinut pulasta. Järjestikö concierge puolestasi yllätyksen puolisollesi, onnistui jäljittämään kadonneen puhelimesi tai järjesti kuljetuksen silloin, kun taksia tuntui olevan mahdotonta saada? Vaivaa nähnyt concierge palkitaan tipillä.

Tipin suuruutta on hankala määrittää. Älä kuitenkaan tyhjennä kolikkokukkaroasi concierge-tiskille: ammattitaitoisen conciergen palveluista tipataan seteleillä.

Juomaraha kannattaa antaa henkilökohtaisesti suoraan conciergelle. Jos käytät tämän palveluita paljon, voit vaihtoehtoisesti jättää isomman tipin lähtiessäsi. Riskinä on kuitenkin se, ettei sinua palvellut concierge ole juuri silloin vuorossa.

Lue myös: Tätä palvelua olet saattanut ihmetellä hotellihuoneessasi ennen nukkumaanmenoa – mitä tarkoittaa turndown service?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Erikoiset hotellit Suomessa

Vau, mitä Suomi-hotelleja! Esittelyssä 25 erikoista majapaikkaa kotimaassa

Haltia Lake Lodge

Elämyksellistä majoitusta Nuuksiossa – oletko jo kokeillut luksustelttailua?

Rodoksen hotellit

Hotellivinkit Rodokselle – 12 paikkaa, joissa majoitut mukavasti

Grand Hansa, Helsinki

Historialliseen kortteliin aukesi uusi hotelli Helsingissä – tältä näyttää Grand Hansa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja