Hyppää sisältöön

Arvaatko, missä hotellin minibaari keksittiin? Pienet likööripullot huoneissa olivat aikoinaan jymymenestys

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 10.09.2023
Hotellihuoneiden minibaari oli aluksi tuottoisa menestyskonsepti.

Miksi hotellihuoneissa on minibaari?

Hotellihuoneesta löytyvä minibaari on ominaisuus, jonka suosio on laskenut rajusti kultavuosista. Kun kulmakaupassa samat tuotteet maksavat alle puolet minibaarin hinnasta, on selvää, kumman vaihtoehdon matkailijat valitsevat.

Aikoinaan ylellisyystuotteena pidetty minibaari on nykyään hotellivieraille turhautumista aiheuttava palvelu. Maailmalla virvoitusjuoma voi maksaa minibaarista ostettuna kymmenen euroa. Pelkästään sensoreilla varustetun tuotteen kädessä pitämisestä voi rapsahtaa lasku.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mutta tiedätkö, miten kaikki alkoi ja missä minibaarit otettiin ensimmäisenä käyttöön?

Varsinaisen minikokoisen jääkaapin kehitteli saksalaisyhtiö Siegas vuonna 1963. Hotellihuoneet keksittiin varustaa juomilla täytetyillä jääkaapeilla kuitenkin vasta 70-luvun puolella Hilton-ketjun hotellissa Hongkongissa, kertoo South China Morning Post.

Tarinan mukaan hotellin ruoka- ja juomapuolesta vastannut Robert Arnold oli matkalla Bangkokista takaisin Hongkongiin. Lentokoneessa miehelle tarjottiin drinkki minikokoisesta viinapullosta – samoista, jotka ovat tuttuja kaikille lentomatkustajille.

Arnold sai idean. Entä jos hotellivieraille tarjottaisiin ilmaisten vesipullojen lisäksi mahdollisuutta ostaa alkoholijuomia omassa huoneessa? Syntyi hotellin minibaari sellaisena, kuin me sen tunnemme vielä tänäkin päivänä.

Juomilla ja pikkupurtavalla varustettua minibaaria kokeiltiin ensin yhdessä kerroksessa, josta se levisi myöhemmin hotellin jokaiseen 800 huoneeseen. Idea oli välitön menestys. Tuotteet kävivät kaupaksi, ja hotellin tulos pomppasi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

70-luvulla viiden tähden Hilton oli koko Hongkongin ylellisin hotelli, jonka hittikonseptista otettiin pian mallia myös muualla. Minibaari levisi ympäri maailmaa, ja lopulta siitä tuli hotellialan itsestäänselvyys.

Alkuperäisen minibaarin Hiltonia ei enää ole olemassa. Hotelli suljettiin vuonna 1995 ja purettiin uuden hankkeen tieltä.

Lue myös: Tätä hotellit eivät halua sinun tietävän – näin helppoa on jättää minibaarin lasku maksamatta

Lähde: South China Morning Post

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tallinnan hotellit, joissa on uima-allas

Tallinnan parhaat uima-altaat – 12 hotellia, joissa pääset uimaan

Esittelyssä Helsinki-Vantaan hotellit – näin majoitut lähellä lentoasemaa

Tampereen hotellit

Tampereen 10 kiinnostavinta hotellia – mikä näistä sopii sinulle?

Turun hotellit

Turun kiinnostavimmat hotellit – 8 vaihtoehtoa entisestä vankilasta jokilaivaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja