Hyppää sisältöön

Tässä eksoottisessa majapaikassa yhdistyvät kaksi kulttuuria – koe unohtumaton elämys rannoista tunnetussa Costa Ricassa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 13.04.2017
Romanialaisen ja costaricalaisen naisen ystävyys poiki yhteisen hostellin Costa Rican pääkaupunkiin San Josehén.

Yllättävä tarina hostellin takana

Costa Rican pääkaupungissa San Joséssa matkailijat voivat majoittua hostellissa, jonka taustalta löytyy kiinnostava tarina kahden naisen yllättävästä ystävyydestä.

Nicoleta Sandulache työskenteli kymmenen vuotta sitten kotimaassaan Romaniassa pankissa, jossa hänen vastuualuettaan olivat kansainväliset valuuttasiirrot, joiden keskus sijaitsi Costa Ricassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Olin paljon yhteydessä keskukseen, ja siellä puheluihin vastasi yleensä costaricalainen kollegani Siang Prat Gomez. Hän oli todella mukava, kehuu Sandulache.

Naiset tulivat niin hyvin juttuun, että Sandulache kutsui uuden ystävänsä vierailulle Romaniaan. Prat ihastui transilvanialaisiin linnoihin, historiaan ja ruokakulttuuriin niin tulisesti, että palasi ystävänsä luo lukuisia kertoja. Erään vierailun päätteeksi Prat kysyi, voisiko palan keskiaikaista Transilvaniaa tuoda trooppiseen Costa Ricaan. Molemmat olivat jo vuosia haaveilleet yritysmaailman oravanpyörästä hyppäämisestä, ja päätös keskiajan tyylisen hostellin perustamisesta syntyi hetkessä.

Päätöksestä alkoi innostunut valmistautuminen. Sandulache opiskeli ravintolakokiksi iltaisin toimistotöiden jälkeen, Prat puolestaan baarimikoksi.

– Aloin pitää ruoanlaitosta niin paljon, että aloitin ruokabloginkin. Yhdistelen modernia ja keskiaikaista romanialaista keittiötä.

Aidon keskiaikaisen tunnelman luomiseksi naiset metsästivät haarniskoja, perinneasuja, jalopuisia huonekaluja ja muita esineitä kaikkialta Euroopasta. Aarteet tuotiin Costa Ricaan rahtilaivalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Sunna KokkonenSan Josen hostelli
Hostellissa on vahvasti esillä romanialaista kulttuuria.

Vuosikymmenen haaveilun ja suunnittelun jälkeen Hostel Transilvania avasi viimein ovensa joulukuussa 2016. Majoituksen lisäksi se tarjoaa nälkäisille asiakkaille perinteistä romanialaista ruokaa – miekoin ja soihduin koristeltuna, kuten muinoin pidoissa. Huoneiden seinille on ripustettu niin romanialaisia perinneasuja, 1800-luvun pistooleita kuin romanialaisten jalkapallojoukkueiden pelipaitojakin.

– Minulle on tärkeää esitellä maatani ja kulttuuriani vieraille. Eräs ranskalaismies kutsuikin hostellia minimuseoksi. Ehkä hostelli inspiroi matkailijoita valitsemaan seuraavaksi kohteeksi Romanian, Sandulache kertoo.

Tulevaisuus sekä innostaa että pelottaa tuoretta yrittäjäkaksikkoa. He suunnittelevat sekä hostellin että keskiaikaisen pitopalvelun laajentamista. Kumpikin vaatii suuria investointeja, eikä menestyksestä ole vielä takuuta.

– Katsellaan nyt pari vuotta, miten tämä lähtee käyntiin. Tämä oli minun unelmani, ja se on nyt totta. Mutta jos tästä ei tule mitään, muutan takaisin Romaniaan ja perustan siellä vaikka ravintolan.

San José ei ole Costa Ricaan matkaavien ykköskohde. Tyynenmeren rannat, sisämaan tulivuoret ja viidakkoseikkailut kiehtovat usein enemmän kuin pääkaupungin vilinä ja meteli. Sandulache suosittelee kuitenkin San Joséhen tutustumista parina päivänä matkan alku- tai loppuvaiheessa.

– Museoita kaupungissa riittää: kultaa, jadea ja historiaa. Teknologiamuseossa viihtyvät lapsetkin. Keskustorilta löytää edullista costaricalaista kotiruokaa, valtavan valikoiman eksoottisia hedelmiä ja matkamuistoja. Paikalliset virkistäytyvät Metropolitan-puistossa.

Puistosta löytyy myös Costa Rican kansallispyhättö eli maan suurin jalkapallostadion.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Siellä pidetään konserttejakin, mutta costaricalaiset ovat aivan hulluina jalkapalloon. Kotipelit tuntuvat aivan karnevaaleilta, Nicoleta Sandulache sanoo.

>> Lue lisää kokemuksia Costa Ricasta One with Alpenglow -blogista!

Teksti ja kuvat: Sunna Kokkonen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen parhaat hostellit

Suomen parhaat hostellit – viisi paikkaa, joissa yövyt pikkurahalla

Yleiset harhaluulot hostelleista

Kahdeksan yleisintä harhaluuloa hostelleista – ajattelitko sinäkin näin?

Cirkus Hostel Holken

Kotimaan ihana sirkushostelli takaa unohtumattoman majoituksen – yöpyisitkö vanhassa sirkusvaunussa?

Hostellin makuusali

Nuku mukavasti hostellissa – viisi vinkkiä, joiden avulla selviät dormimajoituksesta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja