Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Costa Rica

Costa Rica

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 01.03.2016
Costa Rican vehreät viidakot, upeat hiekkarannat ja ajaton tunnelma saavat matkailijan tuntemaan olonsa tervetulleeksi ja levänneeksi.

Värikkäät iguanat matelevat kieliään lipoen papukaijojen ja pelikaanien lennellessä yläilmoissa ja kuherrellessa palmujen oksilla. Costa Ricassa ihminen ja luonto ovat yhtä.

COSTA RICA MATKAILUMAANA

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viidakoista vuoristoihin

Väli-Amerikassa Nicaraquan ja Panaman välissä sijaitseva Costa Rica on asukasmäärältään lähes Suomen kaltainen. Costa Rican monimuotoinen luonto vaihtuu lukuisista vehreistä viidakkoalueista korkeisiin vuoristoihin, savua ja tulta sylkeviin tulivuoriin sekä vaikuttaviin hiekkarantoihin.

Luonto kuhisee elämää, sillä Costa Ricassa viihtyvät lukuisat harvinaiset matelijat, siivekkäät ja apinat. Maa soveltuu erinomaisesti aktiivireissajalle, joka kaipaa elämänsä seikkailua kuivalla maalla, yläilmoissa tai meren pyörteissä.

Pitkälti turismilla elävän Costa Rican suosituimpiin kohteisiin lukeutuvat muun muassa Puerto Viejo Karibian rannikolla sekä Tamarindo ja Santa Teresa Nicoyan niemimaassa Tyynen valtameren rannalla.

Costa Rica kuivimmillaan Suomen talven ajan

Costa Ricaan kannattaa suunnata joulukuusta huhtikuun loppuun, lämpötilojen ollessa kylmimmillään kotimaassa. “Vihreä kausi” ja paikallinen talvi Costa Ricassa kestävät toukokuun alusta marraskuun loppuun saakka, jolloin maassa ropisee vettä kaikista eniten.

Määränpäästä riippuen sademäärät ja lämpötilat saattavat vaihdella ympäri vuoden. Keskimääräinen lämpötila sesongin ajan on reilusti yli kolmessakymmenessä asteessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aktiviteetteja, elämyksiä ja auringonlaskuja

Costa Rican vaihteleva, rikas ympäristo tarjoaa loputtomat harrastusmahdollisuudet aktiivireissaajalle, luonnonystävälle sekä elämyksiä etsivälle. Maa tunnetaan ekomatkailusta, erilaisista elämäntapakohteista sekä hotelleista ja toinen toistaan kauniimmista rannoista.

Costa Rican keskiosat soveltuvat erinomaisesti vaeltelijalle, joka viihtyy hieman viileämmässä ilmastossa vuorten ja tulivuorten rinteillä. Maan lukuisat suojellut luonnonpuistot ja viidakkoalueet puolestaan houkuttelevat paikalle lintu- ja villieläinbongaajan.

Elämyksiä etsivälle maasta löytyy useita joogaretriittipaikkoja, kalastuskohteita, flengausliaaneja sekä maailmankuuluja surffauskohteita, jotka vetävät puoleensa surffaajia ympäri maailman.

Maan hintataso yllättää matkailijan huokeudellaan. Suomeen verrattuna hinnat lähes kaiken suhteen ovat edullisempia, mutta eivät kuitenkaan huomattavasti. Perillä voi maksaa useimmiten sekä Costa Rican coloneilla että Yhdysvaltain dollareilla.

Pura Vida – Puhdasta elämää Costa Ricassa

Costa Rican turistikohteissa ja suurimmissa kaupungeissa matkailija tulee helposti toimeen englannilla, mutta pienemmissä kylissä on hyvä osata jonkin verran espanjaa.

Iloiset ja ystävälliset paikalliset auttavat parhaansa mukaan, etenkin jos turisti vaivautuu yrittämään ensiksi espanjaksi. Sanonta “pura vida” – puhdasta elämää toimii kuten tervehdys ja tulee nopeasti tutuksi myös matkailijalle.

Pimeän laskeuduttua reissaajan on syytä olla varuillaan, sillä kadulla yksin kävelevät vaaleat länsimaalaiset ovat kiinnostavia ryöstön kohteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN COSTA RICASSA

Lentäen Costa Ricaan

Suomesta matka Costa Ricaan taittuu parhaiten ilmateitse välilaskulla jossain Euroopan tai Pohjois-Amerikan kaupungissa lentäen San Joseen tai Liberiaan. Hintaa lentolipulle tulee ajankohdasta riippuen noin 600-900 euroa.

San Josesta matkaa määränpäähän voi jatkaa paikallisella linja-autolla tai turistiminibussilla, sillä maanjäristysten takia junia maassa ei juurikaan käytetä.

Yösijoja joka lähtöön

Riippuen määränpäästä Costa Rica tarjoaa laajan valikoiman asumisvaihtoehtoja huippuluksuksesta budjettihintoihin.

Suurimmissa turistikohteissa kuten Tamarindossa, Santa Teresassa ja Jacossa valinnan varaa riittää laidasta laitaan.

Kuuma vesi, ilmastointi ja Internet nostavat aina huoneiden hintoja. Ilman lisämukavuuksia budjettimatkailija saattaa yöpyä edullisimmillaan kymmenellä eurolla per yö.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mönkijä sopivin menopeli kuhmuraisilla maanteillä

Suuri osa Costa Rican maanteistä on huonossa kunnossa – puhumattakaan pienemmistä kyläteistä, jotka ovat lähes kauttaaltaan kuhmuraisia.

Toimivin kulkuväline kylissä on joko polkupyörä tai mönkijä, joka soveltuu parhaiten muhkuraisille maanteille. Mönkijän saa vuokrattua päivähintaan noin 40-60 eurolla.

Pimeällä kannattaa kulkea takseilla, jotka ovat suomen hintoihin verrattuna suhteellisen edullisia. Sadekauden ollessa kosteimmillaan tiet tulvivat ja muutuvat savijoiksi.

Paikallisista on hyvä ottaa mallia ja suojautua liialta pölyltä hengitystiet peittävällä maskilla, joka estää pölyn tunkeutumisen keuhkoihin.

COSTA RICAN MATKAKOHTEET

Surffausta ja joogaa Santa Teresassa

Santa Teresa on aktiivilomailijan paratiisi, jossa toimintaa riittää kellon ympäri erilaisista urheilumahdollisuuksista tanssin pyörteisiin.

Noin viiden kilometrin pituinen rantaviiva jakautuu kolmeen osaan, Playa Carmeniin, Santa Teresaan ja Playa Hermosaan. Kylä on surffaajien suosiossa, sillä rantojen varmat ja tasaiset aallot soveltuvat erinomaisesti lainelautailuun.

Ikiliikkuja herää kukonlaulun aikaan ja hyppää aallon harjalle, sen jälkeen rientää joogatunnille Hotel Pranamariin ja illalla vielä Tropico Latinon Capoeiraan. Aktiviteettien lisäksi kylä tunnetaan maan kauneimmista auringonlaskuista, jotka saavat taivaan loistamaan ilta toisensa jälkeen.

Rentoa meininkiä Montezumassa

Ajattoman idyllinen kylä Nicoyan niemaan Itärannikolla on Santa Teresaa huomattavasti pienempi ja viihtyisämpi.

Montezuman kylä kuhisee putiikkeja, ravintoloita ja hotelleja, jotka vetävät puoleensa reppureissaajia koko sesongin ajan. Entinen hippikylä tunnetaan sen pitkästä, lumoasta rantaviivasta, rennosta ilmapiiristä ja upeista vesiputouksista, jotka sijaitsevat aivan kylän tuntumassa.

Viidakkoa ja villielämää Cabo Blancon luonnonpuistossa

Nicoyan niemimaan kärjessä meren äärellä sijaitseva Cabo Blanco on Costa Rican vanhin luonnonpuisto, joka perustettiin ruotsalais-tanskalaisen pariskunnan toimesta 1963.

Rehevä viidakkoalue kätkee uumeniinsa useita lintulajeja, kasveja ja kiinnostavia vaellusreittejä. Aluetta vartioidaan sekä merellä että maalla, jotta puiston luonto säilyisi sellaisenaan vierailijoista huolimatta.

Maanantaisin ja tiistaisin Cabo Blanco on suljettu kokonaan vierailijoilta luonnon ylikuormittamisen välttämiseksi.

Katri Lehmussaari

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Costa Rica

Tässä eksoottisessa majapaikassa yhdistyvät kaksi kulttuuria – koe unohtumaton elämys rannoista tunnetussa Costa Ricassa

Ekomatkailua Costa Ricassa

Tuore tutkimus paljastaa: vain harva suomalainen harrastaa ekomatkailua

Näkymä pinnan alla Cocos Islandilla

Uskaltaisitko uida täällä? Katso miltä näyttää pinnan alla haisaarella!

Turistien ajattelemattomuus häiritsee kilpikonnia Costa Ricassa

Matkailija, ethän sorru tähän! Turistien itsekkyys toi ikävän ilmiön lomakohteeseen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja