Hyppää sisältöön

Kahdeksan yleisintä harhaluuloa hostelleista – ajattelitko sinäkin näin?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.11.2019
Lue kahdeksan syytä, miksi ennakkoluulot hostelleista eivät pidä paikkaansa.

1. “Hostellit ovat nuhjuisia” – miksi olisivat?

Jos ensimmäiset mielikuvasi hostelleista liittyvät natiseviin kerrossänkyihin, kylmiin suihkuihin ja luteisiin, on aika päivittää käsityksiä. Hostellien ei missään nimessä tarvitse olla ankeita. Kun seuraavan kerran varaat hostellimajoituksen, älä valitse paikkaa halvimman hinnan vaan arvostelujen perusteella.

Vaikka hostellissa onkin tarkoitus majoittua budjetilla joko jaetussa huoneessa tai kenties yksityisessä huoneessa jaetulla kylpyhuoneella, ei se tarkoita sitä, etteivätkö hostellitkin olisi kehittyneet. Hostelleissa näkyvät samat trendit ja ilmiöt kuin hotelleissakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Itsenäisten toimijoiden lisäksi maailmalla on paljon loistavia hostelliketjuja, joissa samaan laatuun voi luottaa kohteesta riippumatta. Kokeile esimerkiksi Latinalaisesta Amerikasta ja Euroopasta löytyviä Selina-hostelleja tai eurooppalaista Generator-ketjua.

Yhdysvalloissa toimiva ketju Freehand tarjoaa tyylikkäitä boutique-hotelleja, joissa on myös jaettuja huoneita hostellien tapaan. Toimipisteitä on Miamissa, New Yorkissa, Los Angelesissa ja Chicagossa.

2. “Hostellit ovat vain nuorille” – ei pidä paikkaansa

Oletko sinäkin joskus puuskahtanut olevasi liian vanha yöpymään hostellissa? Asiaa kannattaa miettiä uudelleen. Hostellissa majoittumisella ei ole mitään tekemistä iän kanssa – enemmänkin elämäntilanteen, reissutyypin, unenlahjojen ja matkabudjetin.

Parikymppinen kumppanin kanssa matkustava reissaaja valitsee todennäköisesti hotellin, mutta yksin maailmanympärimatkalla olevalle viisikymppiselle hostelli voi olla erinomainen vaihtoehto. Yläikärajaa ei ole olemassa. Vain muutamat harvat railakkaista juhlistaan tunnetut hostellit asettavat ikäsuosituksia.

Hostelleissa tapaa kaiken ikäisiä reissaajia, joita yhdistää usein joko halu säästää majoituskuluissa tai tavata muita matkailijoita. Pitkällä, esimerkiksi vuoden kestävällä reissulla harva soolomatkailija majoittuu pelkästään hotelleissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. “Hostellit ovat kaikki samanlaisia” – eivät todellakaan

Ei ole olemassa yhtä hostellityyppiä, jonka alle kaikki hostellit voisi luokitella. Samalla tavalla kuin termi hotelli ei yksinään kerro majoituksen tasosta mitään.

Sopivaa hostellia valitessa kannattaa tutustua muiden matkailijoiden jättämiin arvosteluihin sekä hostellin verkkosivuihin ja sosiaalisen median kanaviin. Pienellä vaivannäöllä saat helposti käsityksen siitä, onko kyseessä bilehostelli vai rauhallisempi majapaikka.

Hostellit saattavat myös kertoa tiedoissaan suoraan siitä, millainen majapaikka on kyseessä. Rauhallisesta ympäristöstä kiinni pitävä hostelli voi mainita heti kättelyssä, ettei ole bilehostelli.

ShutterstockHarhaluulot hostelleista
Yksin matkustavalle hostelli on helpoin tapa löytää reissuseuraa.

Yhteisöllisen hostellin ei tarvitse tarkoittaa aamuun asti jatkuvia bileitä. Sosiaalisessa hostellissa saatetaan järjestää esimerkiksi illallisia, opastettuja kierroksia tai elokuvailtoja, mutta pitää tiukat rajat majapaikassa tapahtuvan juhlimisen suhteen.

5. “Hostellit eivät ole turvallisia” – pötypuhetta

Vakuuttelu hostellien turvallisuudesta kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta mielikuva jonkinlaisesta epämääräisyydestä elää edelleen tiukassa. Muistatko vielä vuonna 2005 ilmestyneen kauhuelokuvan Hostel?

Jaetuissa huoneissa arvotavaroita voi säilyttää lukitussa kaapissa. Pidä aina mukana omaa munalukkoa, sillä usein lokeroissa ei ole avaimilla toimivaa lukkosysteemiä. Tarkista etukäteen, onko hostellissa ympärivuorokautinen vastaanotto tai yövartija.

Lähes kaikissa hostelleissa on unisex-dormien lisäksi vain naisille tarkoitettuja makuusaleja, ja joissakin myös miesten makuusaleja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. “Hostellissa ei saa omaa rauhaa” – kyllä saa, jos haluaa

On totta, että makuusalissa yksityisyys ei ole samalla tasolla kuin omassa hotellihuoneessa. Nykytrendi on kuitenkin viemässä myös dormeja yksityisempään suuntaan.

Monien hostellien makuusaleissa on verhot, jotka voi vetää oman petipaikan eteen. Toinen vaihtoehto on kapselityyppiset kerrossängyt, jolloin omaa vuodetta ympäröivät seinät molemmin puolin. Omasta sängystä ei tällöin näe toisten peteihin.

ShutterstockJaettu huone hostellissa
Monissa hostelleissa perinteiset kerrossängyt on korvattu yksityisyyttä tuovilla väliseinillä ja verhoilla.

Jos viihdyt parhaiten omissa oloissasi, ei hostellissa myöskään ole mikään pakko tutustua ihmisiin tai osallistua yhteisiin aktiviteetteihin.

7. “Hostellien puitteet ovat vaatimattomat” – eivät enää

Hostelleihin yhdistetään usein mielikuva surkeiden olosuhteiden hyväksymisestä penninvenytyksen nimissä. Käsitys ei voisi olla enemmän väärä, ja usein sitä levittävätkin matkailijat, jotka eivät ole ikinä yöpyneet hostellissa. Ala on myös kehittynyt huimasti viimeisen vuosikymmenen aikana.

Tasokkaassa hostellissa on lähes takuuvarmasti enemmän palveluita ja paremmat puitteet kuin halvimmissa hotelleissa. Hostelleista voi löytyä kaikkea uima-altaista ilmaisiin shuttle-kuljetuksiin, kirjastoihin, joogasaleihin ja elokuvateattereihin.

Moderneissa hostelleissa saattaa toimia kahviloita, baareja ja yhteistyöskentelytiloja. Tarkista aina, kuuluuko majapaikkaasi ilmainen aamiainen tai muita tarjoiluja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. “Hostelli on aina halvin majoitusmuoto” – ei välttämättä

Hostellien hintataso vaihtelee dramaattisesti kohteesta ja majoituksen tasosta riippuen. Vuodepaikka jaetussa huoneessa maksaa yleensä jotain 3–70 euron väliltä.

Kaveriporukalla matkustettaessa hostelli voi helposti tulla kalliimmaksi – erityisesti korkean hintatason suurkaupungeissa. Jos petipaikka dormissa maksaa esimerkiksi 40 tai 50 euroa, saavat kahdestaan tai kolmestaan matkustavat samaan hintaan yksityisen huoneen.

Lue myös: Helsingin halvin majoitus – tällaisia ovat pääkaupungin hostellit ja muut edulliset yöpymispaikat

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vinkit halvan matkan löytämiseen somesta

Tiesitkö, että halpa matka löytyy usein somesta? Lue vinkit ja löydä omasi

Maat, joihin ei kannata matkustaa

Ulkoministeriön lista: älä matkusta näihin maihin – 23 paikkaa, joita kannattaa välttää

Minne matkustaa syyskuussa?

Onko syyskuu vuoden paras ajankohta matkustaa? 10 kohdetta ja hinnat, joilla pääset reissuun

Tippaus Yhdysvalloissa

Näin jätät tippiä Yhdysvalloissa – matkailijan juomarahaopas

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja