Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

7 legendaarista surffauspaikkaa maailmalla – tappavat aallot ja aloittelijan vaihtoehdot

Shutterstock artikkelin kuva
Aktiivilomat
Aloittelijoilla ei ole asiaa maailman legendaarisimmille aalloille, mutta useiden huippupaikkojen lähistöltä löytää myös helpompia laineita.
Teksti: Elina Venttola
Päivitetty: 13.02.2020
facebook   whatsapp

1. Teahupoo, Tahiti

Tahitilla sijaitsevalla Teahupoolla on vaarallinen kaiku jopa taitavien surffaajien korvissa. Maineensa Teahupoo, tuttavallisemmin Chopes, on ansainnut täydellisten aaltojensa vuoksi: matala koralliriutta takaa painavat, korkealle nousevat aallot.

Koralliriuttaan murtuva aalto sopii vain ammattilaisille, sillä sitä pidetään yhtä vaarallisena kuin palkitsevanakin. Aallon nimi tarkoittaa suomeksi päistä muodostettua seinää tai päiden katkojaa, sillä aalto on 2000-luvulla vaatinut viiden surffaajan hengen.

Taitavien surffaajien katseleminen Teahupoon aalloilla on spektaakkeli, jota ei heti unohda. Aloittelijan kannattaa kuitenkin tyytyä pelkkään katsomiseen ja suunnata oman laudan kanssa esimerkiksi Papenoon tai Paparan aalloille.

2. Pipeline, Havaiji

Havaiji tunnetaan maailmalla surffauksen kotisaaristona, ja sieltä löytyy aalto, joka on Tahitin Teahupootakin pahamaineisempi. Kaikkien aaltojen isoisäksi nimitetty Havaijin Pipeline lyö rantaan Oahun saarella. Pipelinen aallot ovatkin etappina monissa ammattilaisten kilpailuissa.

ShutterstockHavaiji, Yhdysvallat
Havaijin Pipeline on maailman parhaiden surffaajien kisauspaikka.

Parhaimmillaan Pipelinen aallot ovat talvisin marraskuusta maaliskuuhun, jolloin Havaijin pohjoisrannalle osuvat suurimmat aallot. 2000-luvulla Pipelinella on kuollut kuusi surffaajaa.

Aloittelijan kannattaa Oahun saarella seurata Pipelinen surffaajia sivusta ja aloitella omaa harrastustaan esimerkiksi White Plainsin rannalla.

3. Cloud 9, Filippiinit

Myös Filippiinien itäiseltä Siargaon saarelta voi löytää vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Surffaajien pääkaupunkinakin tunnettu Cloud 9 kutsuu kaikentasoisia surffaajia, sillä aaltoja löytyy niin taitaville surffaajille kuin aloittelijoillekin.

Cloud 9 ei ole yhtä vaarallisen rannan maineessa kuin Pipeline ja Teahupoo, mutta puutteellisella valmistautumisella ja huonolla tuurilla sielläkin saa luunsa murtumaan helposti. Suurimmat aallot murtuvat matalaan ja terävään koralliriuttaan.

ShutterstockSiargao, Filippiinit
Filippiinien Cloud 9 on tunnettu sekä keskitason että taitavien surffaajien keskuudessa. Myös aloittelijoille löytyy harjoituspaikkoja.

Aloittelijalle sopivia rantoja ovat muun muassa Jacking Horse ja Quicksilver.

4. Killer Point, Marokko

Marokko on Kanariansaarten Fuerteventuran ohella yksi Afrikan länsirannikon tunnettuja lainelautailupaikkoja. Taghazoutissa sijaitseva Killer Point tunnettiin hyvin erityisesti hippirantana 60-luvulla.

Ranta on saanut nimensä alueella satunnaisesti nähtyjen miekkavalaiden, killer whale, mukaan. Nimestään huolimatta miekkavalaat eivät yleensä ole vaarallisia ihmisille.

Killer Point sopii parhaiten kokeneille surffaajille. Jos matkaan lähtee aloittelevana surffaajana, rannikkokaupunki Agadirin lähellä sijaitsevista surffauspaikoista voi kokeilla vaikkapa Banana Pointia tai Panoramasia.

5. Supertubes, Etelä-Afrikka

Pitkistä aalloista tunnettu Etelä-Afrikan Supertubes sijaitsee mantereen etelärannalla Jeffrey’s Bayssa. Ranta on jaettu osioihin, joten tunnetulla rannalla riittää surffattavaa monentasoisille lautailijoille.

ShutterstockSupertubes, Etelä-Afrikka
Pitkä Jeffrey’s Bay on jaettu osioihin erilaisten aaltojensa mukaan: surffaukseen käyvät niin Kitchen Windows, Magna Tubes, Boneyards kuin Supertubeskin.

Pisimmillään Supertubesin aallot voivat kuljettaa osaavia surffaajia jopa 300 metriä.

Suurin into täydellisistä aaltotunneleista koetaan usein Supertubesin rannalla, mutta aloittelijalle parempi paikka aloittaa on läheinen Dolphin Beach. Ranta on saanut Blue Flag -tunnustuksen, mikä tarkoittaa sitä, että se täyttää turvallisuus-, ympäristö- ja varusteluvaatimukset.

6. Bondi Beach, Australia

Aloittelijoiden keskuudessa legendaarinen aloituspaikka on Sydneyssä sijaitseva Bondi Beach, jossa monet haaveilevat aloittavansa surffausharrastuksen. Tunnettuja surffausrantoja on Australiassa runsaasti, ja niihin lukeutuvat myös Byron Bay, Bells Beach ja Manly Bay.

Siinä missä Bondi Beach voi olla ruuhkainen, muilta rannoilta voi etsiä rauhallisempia aaltoja.

ShutterstockSydney, Australia
Sydneyn Bondi Beach on monille aloitteleville surffaajille legendaarinen paikka, jossa voi harjoitella lajia.

7. Bali, Indonesia

Paratiisisaarena tunnettu Bali houkuttelee erityisesti aloittelevia surffaajia, mutta leppoisasta ilmapiiristä tunnettu saari saa kokeneemmatkin surffaajat Balille.

Aloittelevien surffaajien keskuudessa suosituimmat ovat Kutan, Seminyakin ja Canggun aallot, kun taas kokeneemmat surffaajat suuntaavat Bukitin niemimaalle. Monipuolisuutensa ja maailmanluokan aaltojensa vuoksi Bali tunnetaan legendaarisena surffauskohteena ympäri maailman.

>> Lue myös: Nämä ovat kuolettavimmat turistikohteet – 6 paikkaa, joissa on syytä pitää varansa

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.