Hyppää sisältöön

Yhdeksän yllättävää asiaa, joita et ehkä vielä tiennyt Tallinnasta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 30.10.2017
Maanalaisia käytäviä ja kävelyä 175 metrin korkeudessa - tiesitkö nämä tutusta Tallinnasta?

1. Tallinnan televisiotorni on Viron korkein rakennus

Viron itsenäisyyden symbolinakin pidetty Tallinnan Teletorni on koko maan korkein rakennus. 314-metrinen Teletorni rakennettiin vuoden 1980 olympialaisiin ja remontoitiin vuonna 2012.

Kävijät pääsevät näköalatasanteelle 175 metrin korkeuteen, jossa on mahdollista kävellä aivan tasanteen reunalla turvavaljaiden kanssa. Näköalapaikalta avautuu Tallinnan paras maisema, ja kirkkaana päivänä tornista voi nähdä jopa Suomen rannikolle asti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Taksien hinnat kurissa

Tallinnassa voi hypätä taksiin turvallisin mielin ilman pelkoa puhtaaksi kynimisestä, sillä lokakuussa 2015 Tallinnan takseille määrättiin hintakatot. Aloitusmaksu saa olla korkeintaan 5,50 euroa, kilometrihinta 1,10 euroa ja odotusmaksu 24,20 euroa per tunti. Hinnat voivat kuitenkin vaihdella taksifirmoittain, joten varman päälle pelaava sopii hinnasta kuljettajan kanssa ennen taksiin astumista. Muista myös, että Tallinnan takseissa on maksettava yleensä käteisellä.

3. Vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde

Tallinnan vanhakaupunki on suomalaisille tuttu nähtävyys, mutta tiesitkö, että se on kuulunut Unescon maailmanperintöluetteloon vuodesta 1997 lähtien? Tallinnan vanhakaupunki eroaa monista muista eurooppalaisista kaupungeista siinä, että se on säilyttänyt keskiaikaisen rakenteensa. Kaupungista löytyy alkuperäisiä mukulakiviä, keskiaikaisia kirkkoja ja muita aikakauden rakennuksia.

Tallinnan vanhakaupunki on kaupungin tunnetuin nähtävyys.
Tallinnan vanhakaupunki on säilynyt poikkeuksellisen hyvin.

4. Sammuta janosi kirjastossa

Mikäli kulttuurinnälän sijasta iskee jano, Tallinnan pääkirjaston kellarissa sijaitsee Hr. Mauruse Pubi -niminen kuppila. Pubista löytyy laaja valikoima oluita, ja se on sisustettu kodikkaasti sijaintiaan hyödyntäen. Hr. Maurusessa voi nauttia juomansa kirjahyllyjen, kirjojen, vanhoja radioiden sekä kirjailijoiden kuvien seassa.

5. Mystinen maanalainen Tallinna

Moni ei tiedä, että Tallinnan vanhankaupungin alle kätkeytyy tunnelilabyrintti. Maanalaiset käytävät rakennettiin alunperin puolustustarkoituksiin 1600-luvulla, mutta niitä uudistettiin pommisuojiksi toisen maailmansodan aikana ja modernisoitiin neuvostoaikana.

Flickr / Bobo BoomBastionen tunnelit ovat Tallinnan vähemmän tunnettu nähtävyys.
Tallinnan alta löytyy Ruotsin vallan aikana rakennettuja puolustustunneleita.

Nämä Bastionen tunnelit löytyivät vasta vuonna 2003 ja ovat nyt avoinna turisteille. Tunneleissa järjestetään kierroksia, joilla voi ihmetellä sekä tunnelien keskiaikaisia osia että neuvostoajalta jäänyttä varustelua. Kierrokseen kuuluu myös opastettu junamatka. Kierroksia järjestetään tiistaista sunnuntaihin, ja niille voi ilmoittautua Kiek in de Kökin museossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Tallinnaa ei ole aina kutsuttu Tallinnaksi

Ennen Viron itsenäistymistä vuonna 1918 pääkaupunki tunnettiin nimellä Rääveli (Reval). Nimen alkuperään liittyy useita teorioita, joiden mukaan nimi voisi olla peräisin esimerkiksi peuranmetsästyksestä tai ketturepolaisista.

Kenties todennäköisin selitys on kuitenkin nimen periytyminen vanhasta virolaisesta maakunnasta nimeltä Revalia. Tallinna-nimen puolestaan uskotaan olevan peräisin Taani Linn -sanaparista, joka tarkoittaa tanskalaisten linnaa.

7. Vanhin kahvila on palvellut jo vuodesta 1864

Maiasmokk-kahvila on Tallinnan ja koko Viron vanhin toiminnassa oleva kahvila. Kotoisa kahvila luottaa perinteisiin, sillä sen sisustus on pysynyt samana jo yli sata vuotta. Kahvilassa voit herkutella kahvilla ja leivoksilla, mutta paikan todellinen erikoisuus on marsipaanihuone. Tässä museohuoneessa voi perehtyä marsipaanin historiaan tai seurata taitelijan työtä tämän maalatessa kuvioita marsipaaniin.

8. Tallinna on rakennettu Toompean kukkulalle

Tuntemamme Tallinnan ensimmäinen rakennus on todennäköisesti ollut puinen linnoitus Toompean mäellä. Kaupunki on sittemmin rakentunut juuri tämän linnoituksen ympärille ja nykyään samalta paikalta löytää Toompean linnan.

Tallinnan kerrotaan rakennetun Toompean kukkulalle.
Toompean linnassa toimii Viron parlamentti Riigikogu.

Toompean mäen kerrotaan myös olevan virolaisen kansalliseepoksen kansallissankarin Kalevipojan hauta. Mäki on tarinan mukaan syntynyt, kun Kalevin sureva leski pinosi kiviä miehensä haudan päälle. Samaisen lesken kyynelistä kerrotaan syntyneen Ülemiste-järven.

9. Tallinna on myös rantakaupunki

Tallinnaa pidetään usein vain kaupunkikohteena, kun taas esimerkiksi Pärnun kaupunki on suosittu rantakohde. Myös Tallinnasta löytyy kuitenkin mahdollisuuksia uimiseen ja auringonpalvontaan. Piritan ranta on Tallinnan suosituin, eikä suotta. Ranta on varsin lähellä kaupungin keskustaa ja hyvin varusteltu. Myös Stroomin, Kalarandin ja Kakumäen rannat kelpaavat hellepäivän virkistäytymiseen.

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: Visit Estonia / Kaspar Orasmäe, Marko Leppik, Flickr / Bobo Boom, Tallinn City Tourist Office & Convention Bureau / Mari Kadanik

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Risteilyt Tallinnaan

Näin pääset Tallinnaan – löydä itsellesi parhaiten sopiva risteily

Tallinnan vanhin apteekki

Huomasitko Tallinnan yllättävän nähtävyyden? Euroopan vanhimmasta apteekista saa myös vettä väkevämpää

Tallinna

Tiesitkö tätä? Tallinnan suosituimman ravintolan takaa paljastuu kummitustarina

Varo yleisiä mokia Tallinnassa

Älä mokaa Tallinnassa – 8 helppoa virhettä, joihin turistit kompastuvat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja