Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Viro

Pärnu tunnetaan kylpylöistä ja hiekkarannoista

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.03.2020
Pärnu on Viron kesäpääkaupunki ja yksi maan kuuluisimmista kylpyläkaupungeista.

Kuuluisa kylpyläkaupunki

Pärnu sijaitsee Itämeren rannalla Lounais-Virossa ja kaupunki on yksi Viron tunnetuimmista kylpyläkohteista. Pärnujoen rannalla sijaitseva kaupunki on erityisesti kesäisin täynnä matkailijoita, eikä Pärnua turhaan kutsuta Viron kesäpääkaupungiksi.

Pärnu tunnetaan eläkeläisten ja lapsiperheiden suosimana kylpyläkaupunkina, mutta se tarjoaa tekemistä kaikenikäisille. Kauniit rannat ja tunnelmallinen keskusta ovat myös nuorten matkailijoiden mieleen. Rennon kylpylä- tai rantaloman lisäksi Pärnussa voikin viettää myös onnistuneen shoppailuloman.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kesäisin Pärnussa järjestetään paljon tapahtumia, minkä lisäksi matkailijat voivat nauttia hiekkarannoista ja harrastusmahdollisuuksista. Syksyllä kaupunki tuudittautuu talvilepoonsa, mutta Pärnun kylpylät ovat suosittuja ympäri vuoden.

Pärnulla on lähes parisataavuotinen historia kylpyläkaupunkina ja ensimmäinen kylpylä kaupunkiin avattiin vuonna 1838. Kaupungin kehitys oli nopeaa varsinkin 1900-luvun alussa, jolloin pieniä hotelleja ja huvituskohteita nousi Pärnuun alueelle. Pärnun mutakylpyjen kerrotaan tekevän ihmeitä hipiälle ja parantavan vaivan jos toisenkin. Pärnun mutakylpylässä vieraileekin tuhansia matkailijoita vuosittain.

Pärnu on hyvä kohde kylpylä- ja perhelomalle, mutta myös kulttuurin ystäville ja aktiivisille liikkujille. Pärnun tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Tallinnan portti, Punainen torni ja monet kirkot.

Inka KhanjiPärnu, Viro
Pärnu on tunnelmallinen kaupunkikohde, missä myös luonto on läsnä.

Leuto ilmasto, lämpimät kesät

Lahden pohjukassa sijaitsevassa Pärnussa vallitsee merellinen ilmasto, eli kesät ovat Pärnussa lämpimiä ja talvet leutoja.

Kesän lämpimimpiä kuukausia ovat heinä- ja elokuu, jolloin päivän keskilämpötila nousee mukavasti yli 20 asteen. Talvella Pärnussa mitataan keskimäärin muutamia pakkasasteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kevät tulee usein ajoissa Pärnuun ja kesä on kaupungin suosituinta matkailuaikaa. Miellyttävän lämpimistä keleistä saadaan usein nauttia pitkälle syksyyn. Vaikka kesä onkin ehdottomasti vilkkainta sesonkia, voi Pärnun kylpylöissä lomailla ympäri vuoden.

Kylpylöitä ja edullisia ostoksia

Pärnu on Viron suurimpia ja suosituimpia kylpyläkohteita. Kaupungissa sijaitsee useita kylpylöitä, joissa voi nauttia erilaisista kylpylä- ja kauneushoidoista. Palvelut ovat Virossa suomalaisittain edullisia, joten Pärnun-loman aikana on hyvin tyypillistä hoitaa koko keho päästä varpaisiin kuntoon.

Pärnu on hyvä kohde lapsiperheille, sillä Pärnussa voi kylpylöiden lisäksi viettää aikaa merenrannalla ja vesipuistossa. Pärnun pitkä ja loivasti syvenevä hiekkaranta sopii hyvin lasten uimapaikaksi. Lapset viihtyvät myös Viron suurimmassa vesipuistossa Tervise Paradiisissa.

Viro on suomalaismatkailijalle yhä edullinen ostoskohde. Pärnun ostomahdollisuudet eivät ole suuren suuret, mutta parhaat ostospaikat sijaitsevat kävelykatu Rüütlin varrella ja perinteiset toritarjottavat Vana Turg -torilla. Pärnusta löytyy myös ostoskeskuksia.

Aktiivilomailua maaseudulla

Pärnun maaseutu, meri ja joki tarjoavat paljon mahdollisuuksia aktiivilomailijalle. Pärnun merenrannalla voi seilata purjeveneellä ja Pärnun maisemiin voi tutustua esimerkiksi hevosen tai polkupyörän selässä. Pärnun maaseutua halkoo myös paljon kävely- ja patikointireittejä.

Yksi aktiivilomailijoiden suosikki Pärnussa on Soomaan kansallispuisto. Kansallispuistossa voi meloa pitkin jokia kanootilla tai patikoida lankkupolkuja pitkin. Pärnun tuntumassa sijaitsee myös kaksi golfkenttää, Valgeranta ja Audru.

Lapsiperheiden suosikki on kymmenen kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Lottemaa, joka on vuonna 2014 avattu Lotte-koirahahmon ympärille rakentuva teemapuisto. Lottemaan lisäksi Pärnussa on paljon muutakin tekemistä juuri lapsiperheille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN PÄRNUSSA

Inka KhanjiPärnu, Viro
Keskustan tuntumassa voi ihastella myös varsin omaleimaista katutaidetta.

Lennot, laivamatkat ja bussiyhteydet

Pärnuun pääsee Suomesta helpoiten Tallinnan kautta joko bussilla, omalla autolla tai junalla. Suomesta on Tallinnaan hyvät laiva- ja lentoyhteydet.

Pärnu sijaitsee noin 130 kilometrin päässä Tallinnasta. Bussimatka Tallinnasta Pärnuun kestää pari tuntia ja maksaa noin kymmenen euroa. Bussiaikataulut ja hinnat löytyvät Bussi Reisid -sivustolta.

Pärnuun pääsee helposti myös omalla autolla. Viro on suosittu autoilukohde, sillä maan tiet ovat hyväkuntoisia ja liikennekulttuuri tuttua.

Monet matkatoimistot järjestävät Pärnuun pakettimatkoja, ja esimerkiksi myös bussiyhtiöt tarjoavat Pärnun-lomailijoille edullisia kylpyläpaketteja suoraan omasta kotikaupungista.

Majoitus verrattain edullista

Pärnun pitkä historia matkailukaupunkina takaa sen, että kaupungissa on paljon majoituspaikkoja- ja vaihtoehtoja. Pärnussa voi majoittua niin hotellissa, motellissa, vuokrahuvilassa, lomakylässä kuin leirintäalueella. Tarjolla on myös kotimajoitusta.

Majoitus on Pärnussa verrattain edullista, mutta hinnoissa voi huomata jonkinasteista sesonkivaihtelua. Kalleinta majoittuminen on kesäisin, jolloin kaupunki täyttyy matkailijoista. Hotelliyö Pärnussa maksaa noin 30–80 euroa halutusta tasosta riippuen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen Pärnussa

Pärnussa on helppoa liikkua kävellen tai vuokratulla polkupyörällä. Välimatkat eivät useinkaan ole pitkiä ja tiet ja reitit ovat hyväkuntoisia.

Pidemmillä matkoilla matkailija voi turvautua Pärnun julkiseen liikenteeseen, eli linja-autoon. Bussimatkustus on Pärnussa todella edullista. Bussien lisäksi Pärnussa voi liikkua myös takseilla, jotka ovat suomalaisittain edullisia. Hinta on hyvä sopia etukäteen.

PÄRNUN NÄHTÄVYYDET

Inka KhanjiPärnu, Viro
Pienet värikkäät rakennukset tuovat rannalle rentoa tunnelmaa.

Tallinnan portti

Tallinna värav eli Tallinnan portti on 1600-luvulla rakennettu kaupunginmuurin portti, jonka kupeesta löytyy pieni kappale vallihautaa, joka suojeli kaupunkia hyökkäyksiltä.

Nykyisin Tallinnan portti on yksi Pärnun tunnetuimmista nähtävyyksistä, jonka liepeillä sijaitseva viheralue suihkulähteineen on suosittu oleskelupaikka.

Punainen torni

Punane Torn eli Punainen torni on Pärnun tunnetuimpia nähtävyyksiä. Alkuperäisestä, punaisesta tiilipinnasta nimensä saanut torni sijaitsee Hommiku-kadulla ja se on ainoa säilynyt merkki Pärnun hansakaupunkiajoista.

Punainen torni rakennettiin alun perin 1400-luvulla. Vanhassa vankitornissa sijaitsee nykyään käsityötaiteilijoiden paja, josta voi ostaa matkamuistoja.

Jekaterinan kirkko

Jekaterinan eli Katariinan kirkko on yksi Pärnun upeimmista ja runsaskoristeisimmista kirkoista, jonka rakentamiseen antoi määräyksen Katariina II. Jekaterinan kirkko rakennettiin 1760-luvulla ja sen barokkityyli antoi vaikutteita ajan kirkkorakentajille ympäri Baltiaa. Jekaterinan kirkko sijaitsee Vee-kadun varrella.

PÄRNUN PARHAAT

Inka KhanjiPärnu, Viro
Meren lisäksi Pärnun läpi virtaava Pärnujoki tuo kaupunkiin lisätunnelmaa.

Pärnun parhaat aktiviteetit

  1. Kylpylät
  2. Melominen Soomaan kansallispuiston joissa
  3. Vesipuisto Tervise Paradiis
  4. Pyöräily kaupungin lähiympäristössä
  5. Nähtävyyksillä kiertely

Lapsiperheen suosikkikohteet Pärnussa

  1. Lottemaa-teemapuisto
  2. Tervise Paradiis -kylpylä
  3. Pitkä ja loiva hiekkaranta
  4. Hauskat kaupunkilehmät
  5. Pärnun käsityökeskus

Lisätietoa

Pärnun matkailusivusto

Teksti: Jenna Lehkonen ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock, Inka Khanji ja Sven Zacek / Visit Estonia

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää