Hyppää sisältöön

Onko älypuhelin sinunkin tärkein matkavarusteesi – katso sovellusvinkit!

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 02.11.2015
Poimi matkailijan parhaat sovellusvinkit kännykkääsi ja ota kaikki irti älypuhelimesta.

Varusta puhelin tarpeellisilla sovelluksilla

Älypuhelinten yleistymisen myötä niin yritykset kuin yksittäiset käyttäjätkin kehittelevät toinen toistaan mielikuvituksellisimpia sovelluksia helpottamaan matkustusarkea. Useimmat matkailijat hyödyntävät puhelintensa kartta- ja hotellinvaraussovelluksia, mutta myös esimerkiksi matkakuvien jakamista helpottavat sovellukset ovat hyvin suosittuja.

Esimerkiksi gps-paikantimella varustetun puhelimen karttasovellus näyttää parhaimmillaan reaaliaikaisesti missä matkapuhelin liikkuu, joten navigointi matkapuhelimen karttojen avulla on huomattavasti paperikarttojen käyttämistä helpompi tapa. Lisäksi sovellusten avulla on helppo laskea tarkat etäisyydet kohteiden välillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyödyllisten, matkustamista helpottavien sovellusten lisäksi älypuhelimet tuovat matkailijoille myös paljon hupia. Erilaiset pelit ja videot muuttavat tylsän lentokenttäodottelun mukavaksi hetkeksi ja matkapuhelimiin ladattavat kirjat viihdyttävät, vaikka suosikkipokkari olisikin jäänyt kaupan hyllylle.

Lue matkantekoa helpottavat sovellusvinkit neljään eri käyttötarkoitukseen ja lataa suosikkisi!

1. Karttasovellukset helpottavat navigointia

Google Maps -navigointiohjelma etsii nopeimman ja lyhyimmän reittivaihtoehdon autoilijalle, pyöräilijälle ja kävelijälle. Ilmaisen sovelluksen ääniopastus on selkeä, mutta sovellus ei toimi kunnolla ilman verkkoyhteyttä. Google Mapsilla voi myös suunnitella ja tallentaa reittejä. Sovellus on tarjolla iOS-, Android– ja Windows -käyttöjärjestelmiin.

Kotimainen 0100100 Navi -sovellus on saatavilla ilmaiseksi Android– ja iOS-laitteisiin, ja se toimii paitsi navigaattorina myös karttasovelluksena. Tomtomin karttoja käyttävään navigaattoriin saa suomenkielisen ääniopastuksen, ja se hakee lähistöllä olevat palvelut. Sovellus toimii myös offline-tilassa.

Windows-puhelimien Here maps -sovellus pelastaa eksyneen suunnistajan myös maapallon toisella puolella, sillä gps paikantaa puhelimen nopeasti paikassa kuin paikassa. Karttasovellus toimii mainiosti offline-tilassa, mutta kartat on ladattava etukäteen verkkoyhteyden avulla. Sovellus mittaa etäisyyden eri pisteisiin, joten sen avulla voi esimerkiksi päättää kulkeako määränpäähän jalan tai vaikkapa metrolla. Karttaan on mahdollista merkitä omia suosikkipaikkoja navigoimisen helpottamiseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

CoPilot GPS on navigointisovellus, joka toimii ilman verkkoyhteyttä. Sovellukseen voi ladata etukäteen karttoja, ja se toimii kätevästi myös ulkomailla, vaikka puhelin ei olisikaan yhteydessä verkkoon. Sovelluksessa on pieniä kömpelyyksiä, sillä esimerkiksi moottoritiellä liittymät ilmoitetaan myöhään, ja myös oma sijainti saattaa kulkea jälkijunassa. Maksutta saa ladata yhden minkä tahansa maan tai alueen toiminnot. Maksullisessa versiossa ominaisuudet palveluntarjoajan mukaan paranevat. CoPilot on tarjolla iOS-, Android– ja Windows-käyttöjärjestelmissä.

Älypuhelin
Älypuhelin on parhaimmillaan kattava viihde- ja navigaatiopaketti.

2. Paranna lomakuvia kätevästi suoraan puhelimessa

VSCOcam on ilmainen iOS– ja Android -käyttöjärjestelmiin tarkoitettu valokuvasovellus. Maksullisena sovellus tarjoaa lisäominaisuuksia, kuten filttereitä ja säätimiä. Sovellus tarjoaa valmiita esiasetuksia valokuville, ja valotusta sekä värejä pystyy soveltamaan aina kuvan mukaan. VSCOcam on hyvin suosittu kuvankäsittelyohjelma, ja se on yksinkertainen sekä helppo käyttää. Myös kuvien jako omiin sosiaalisen median kanaviin on vaivatonta.

Android-puhelimiin saatava PhotoStudio-sovellus antaa kivan lisän kuvien muokkaamiseen. Sovelluksen avulla kuviin voi lisätä tarroja, kuvan voi rajata uudestaan ja kuvan päälle voi kirjoittaa vaikkapa hauskan tekstin sekä muokata kuvakollaaseja. Tylsänä päivänä PhotoStudio on kuin kännykän oma pikku ateljee – tavallaan turha, mutta toisaalta niin hauska!

Suosittu Snapseed-sovellus auttaa viemään lomakuvat seuraavalle tasolle, ja sovelluksen filttereiden lisäksi kuvia voi muokata muuttamalla muun muassa valotusta ja tarkennuspistettä. Snapseed tarjoaa käyttäjälle melko monipuoliset kuvanmuokkausmahdollisuudet, joten se sopii erityisesti matkailijoille, jotka haluavat saada lomakuvistaan kaiken irti. Sovellus on saatavilla Android– ja iOS-puhelimille.

Windows-puhelimille tarkoitettu Lumia Creative Studio on monipuolinen kuvanmuokkaustyökalu, joka tarjoaa käyttäjälle runsaasti erilaisia mahdollisuuksia muokata kuva juuri haluamansa näköiseksi. Sovelluksen omien suotimien lisäksi käytössä on muun muassa manuaalinen valotuksen säätö sekä trendikäs tilt-shift-ominaisuus.

3. Jaa lomahetket sovellusten avulla

Instagram on mainio työkalu paitsi jakaa lomakuvia kotona odottaville kavereille myös tutustua lomakohteeseen jo ennen matkaa. Etsimällä lomakohteen tunnisteella merkittyjä kuvia voi päästä näkemään matkakohteen paikallisten tai siellä matkustaneiden silmin. Toinen vaihtoehto on tutkia kohteessa otettuja kuvia sovelluksen geotag-paikannusominaisuuden avulla. Instagramin päivitetty versio on saatavilla Android– ja iOS-puhelimiin. Windows-puhelimeen voi ladata Instagram Beta -version.

Loman aikana urheileminen on yhä suositumpaa, mutta perinteisesti liikuntakertojen kirjaamiseen hyödynnetty Endomondo-sovellus toimii mainiosti myös omien matkareittien tallentamiseen. Sovelluksen avulla voikin seurata omaa reittiään ja laskea, kuinka pitkä matka minäkin matkapäivänä on tullut käveltyä. Halutessaan päivän aikana kertyneet kilometrit voi jakaa sovelluksen avulla myös sosiaalisessa mediassa. Endomondo on saatavilla niin Android-, Windows– kuin iOS-laitteillekin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuvien ja videoiden jakamiseen mainiosti soveltuvaa Snapchat-sovellusta on pidetty pitkään teini-ikäisille tarkoitettuna sovelluksena, mutta pikkuhiljaa myös vanhemmat käyttäjät ja yritykset heräilevät sovelluksen mahdollisuuksiin. Sovelluksella voi lähettää matkaterveisiä kuvien ja videoiden muodossa ystäville: kun vastaanottaja on katsonut kuvan tai videon, katoaa se pois näkyvistä ikuisiksi ajoiksi. Reissussa Snapchatin paras ominaisuus on se, ettei kuvien ja videoiden sisältöä tarvitse liikaa miettiä. Katselija pääsee näin helposti mukaan matkalle ja tunnelmaan. Snapchat on saatavilla Android– ja iOS -puhelimiin.

Lomakuva
Lomahetket voi erilaisten sovellusten avulla jakaa kotiväelle helposti ja vaivattomasti.

4. Hyötyä ja hupia matkailijalle

Eri kaupunkien paikallisliikenteen reittiopas kännykässä tekee julkisen liikenteen käytöstä vaivatonta. Suomessa esimerkiksi Helsingin Seudun Liikenteen reittioppaasta on saatavilla matkapuhelimeen useita eri versioita: iOS-käyttöjärjestelmään on tarjolla muun muassa ReittiGPS-sovellus, ja myös Android- ja Windows-puhelimiin on saatavilla omat versionsa. Myös esimerkiksi Tampereen, Oulun ja Jyväskylän paikallisliikenteiden aikatauluista on saatavilla omat reittiopassovellukset.

Moovit on helppo reitti- ja paikannussovellus matkapuhelimeen. Sovellus toimii sekä iOS– että Android-laitteissa, ja se on saatavana monella eri kielellä. Suomessa Moovit kattaa VR:n junareittien lisäksi Helsingin, Tampereen, Oulun ja Jyväskylän joukkoliikenteen. Maailmanlaajuisesti Moovit toimii muun muassa New Yorkissa, Limassa, Rio de Janeirossa, Pariisissa ja Manchesterissa. Sovelluksen käyttö on helppoa, mutta gps:n jatkuva käyttö kuluttaa akkua aika tavalla.

Älypuhelimen kyytisovellus Uber on hyvä matkakaveri. Käyttäjä kirjautuu sovellukseen ja syöttää samalla maksukorttitietonsa. Aktivoitumisen jälkeen Uber paikallistaa sijainnin, lähimmän vapaan auton ja antaa arvion matka-ajasta sekä matkan hinnasta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Uber-kyydin saaminen on helppoa ja matkustaminen taksikyytiä edullisempaa. Suomessa Uberin toiminta on käytännössä kiellettyä, eikä kyytiä ole helppo saada. Sovellus toimii iOS, Android– ja Windows-käyttöjärjestelmissä.

Majapaikan varaaminen matkapuhelimella on helppoa Airbnb-sovelluksen avulla. Airbnb on yksityisten ihmisten tarjoama majoituspalvelu, jossa he vuokraavat kotejaan matkailijoille. Palvelun mobiilisovelluksen avulla vapaita majapaikkoja voi tarkastella kätevästi myös tien päällä. Sovelluksen avulla tarjontaa voi selata helposti, ja Airbnb-sovellus on saatavilla myös suomeksi.

Maabongareita viehättää varmasti ruotsalainen Been-sovellus, jonka karttoihin voi kirjata vieraillut maat ja alueet. Sovellus näyttää, kuinka monta prosenttia kustakin maanosasta ja koko maailmasta on jo käyty. Sovellus on saatavilla Android- ja iOS-puhelimille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokeile myös Fog of World -sovellusta, joka näyttää reaaliajassa, kuinka monta prosenttia maapallon pinta-alasta olet jo ehtinyt koluta. Sumukerros poistuu kartan yltä sitä mukaa, kun liikut eri puolilla maailmaa tai vaikkapa vain omaa kotikaupunkiasi. Koukuttavaa! Tämän sovelluksen huono puoli tosin on, että se syö akkua melkoisella vauhdilla jos sen antaa pyöriä taustalla. Fog of World on saatavilla vain iOS-käyttöjärjestelmälle.

Mikä on suosikkisovelluksesi matkoilla? Kerro vinkkisi kommenteissa!

Teksti: Antti Hurskainen, Inka Khanji, Riikka Krenn, Fanni Patanen, Nella Rahkonen
Kuvat: Istockphoto, Flickr/LGEPR, Prayitno

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Halvalla nettiin lomalla

Surffaa netissä myös lomalla – kolme vaihtoehtoa kaukomaille

Suomelle omat emojit

Suomi julkaisee oman emojikokoelman – ensimmäisenä maailmassa!

Älypuhelinten käyttö matkoilla kasvaa

Teknologia yhä tärkeämpää matkailijalle: älypuhelinten käyttö matkalla kasvaa

Puhelimen käyttö matkalla halpenee

Puhelinlaskujen hinnat alas EU:ssa – tässä ovat uudet hinnat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja