Hyppää sisältöön

Uusi iPad on matkailijan makuun

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 27.12.2010
Pitkän odotuksen jälkeen Suomeenkin rantautunut iPad vastaa reissaajan odotuksiin sekä matkaviihteenä että hyötyvälineenä.

Mikä ihmeen iPad?

Applen iPadin on povattu tuovan digitaalisen median käyttötottumuksiin ja jakelukanaviin dramaattisia muutoksia myös Suomessa. Monet mediatalot ovat jo julkaisseet omista lehdistään iPad-versioita.

Applen iPad on periaatteessa elektroninen lukulaite, mutta silti enemmän kuin vain näyttö, jolle sisältö ladattaisiin. Sen avulla voi käyttää internetiä ja erilaisia ohjelmia pitkälti samoin kuin kannettavalla tietokoneellakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laitetta voi käyttää esimerkiksi elektronisten kirjojen ja lehtien selailuun, musiikin kuunteluun ja valokuvien katseluun. Sillä voi myös katsoa videoita ja pelata erilaisia pelejä yksin tai ystävien kanssa.

Matkailijan iPad

Matkailijan mieleen ovat erityisesti helppokäyttöiset karttasovellukset, metro- ja lentokenttäoppaat ja sanakirjat, joita App Storesta löytyy runsain mitoin. Jos olet iPhonen käyttäjä, voit synkronisoida kaikki puhelimen applikaatiot myös iPadille.

Suomalaisten matkailulehtien iPad-versioita vielä odotellaan, mutta kansainvälisesti esimerkiksi National Geographic tarjoaa lukijoilleen paperilehden vaihtoehtona iPad-sovelluksen. Useat matkaopaskirjasarjat ovat myös saatavilla iPad-versiona.

Erityisesti iPadin oma karttaohjelma on reissaajalle oiva apu: sen kartat latautuvat miellyttävän nopeasti ja niitä voi käyttää myös offline-tilassa ilman verkkoyhteyttä.

Korvaako iPad kannettavan?

Kaikkia tietokoneen ominaisuuksia iPadissa ei ole, mutta jos matkan ei ole tarve tehdä teknisesti mitään netin selailua vaativampaa, voi iPad tarjota vaihtoehdon kannettavalle tietokoneelle. Nettisurffaus tai vaikkapa blogin päivittäminen onnistuvat iPadin kautta ja pitkäkestoinen akku tekee käytöstä tuskatonta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Akku kestää käyttötavasta riippuen parhaimmillaan jopa kymmenen tuntia. Pitkäkin lento tai odotusaika sujuu siis iPadin viihdyttämänä esimerkiksi elokuvia katsellen. Lentokonetila-toiminnolla on mahdollista kytkeä kaikki iPadin yhteydet pois päältä, jolloin laitetta voi käyttää myös lennon aikana.

Aivan täysin iPad ei voi korvata kannettavaa tietokonetta, varsinkaan jos matkan aikana on tarkoitus tehdä erikoisohjelmistoja vaativia töitä. Tällaisissa tapauksissa riskinä onkin, että kantotaakan helpottamisen sijaan iPad päätyy vain yhdeksi ylimääräiseksi kapineeksi tuomaan lisäkiloja laukkuun.

Dataliittymä kytköksettä

Toisin kuin iPhonen tapauksessa, iPadiin on alusta saakka Suomessakin saatavilla kytköksettömiä liittymäratkaisuja. Soneran datapaketteihin sisältyy myös käyttöoikeus Home Run WLAN-verkon tukiasemiin.

Ulkomailla datasiirto saattaa käydä kalliiksi. Reissaajan kannattaakin kytkeä palvelu matkan ajaksi pois päältä ja käyttää laitetta vain wifi-verkkojen kautta. Monet iPad-sovelluksista ovat käytettävissä myös offline-tilassa, joten verkkoyhteys ei jatkuvasti ole edes tarpeen.

Riikka Krenn

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sovellusvinkit älypuhelimiin

Onko älypuhelin sinunkin tärkein matkavarusteesi – katso sovellusvinkit!

Älypuhelinten käyttö matkoilla kasvaa

Teknologia yhä tärkeämpää matkailijalle: älypuhelinten käyttö matkalla kasvaa

Suomenlinna

Lataa Helsinki iPhoneen – viisi sovellusta kotimaanmatkailijalle

ipad hiekkarannalla

Matkailijan iPad-opas – näin löydät parhaat sovellukset

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja