Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Matkailijan kännykkävinkit – näin vältyt piilokuluilta

artikkelin kuva
Varusteet
Harva matkustaa ilman matkapuhelinta, mutta epätietoisuus hinnoista rajoittaa kännykän käyttöä. Rantapallo kokosi viisi kännykkävinkkiä reissaajalle.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 09.11.2013
facebook   whatsapp

1. Hoida yhteydenpito tekstiviestitse

Ulkomailla soitetut puhelut voivat saada matkailijan odottamaan kauhulla seuraavaa puhelinlaskua, mutta tekstiviestien lähettäminen on maailmallakin huokean hintaista. Yhteydenpito matkaseurueen ja kotiväen kanssa kannattaa hoitaa viestitse aina kun mahdollista. Viestien vastaanottaminen ulkomailla on maksutonta.

Vaikka itse ei reissussa soittelisikaan, niin kannattaa muistaa, että ulkomailla myös puhelujen vastaanottaminen maksaa. EU:n alueella matkustettaessa kaikissa matkapuhelinpalveluissa on hintakatto, jolla halutaan varmistaa kulujen pysyminen tietyissä rajoissa. Oman operaattorin hinnastoihin on hyvä tutustua ennen matkaa.

2. Ota dataroaming pois päältä

Älypuhelimesta kannattaa ulkomailla matkaillessa muistaa ottaa dataroaming pois päältä kalliiden ulkomaanmaksujen välttämiseksi. Jos arvelet käyttäväsi ulkomailla maksullista verkkoyhteyttä, voi matkapuhelinoperaattorilta tiedustella palvelua, joka varoittaa tietyn summan ylittämisestä jättilaskujen välttämiseksi. Eri maiden hinnastot ja mahdolliset hintakatot on syytä selvittää suoraan operaattorilta.

3. Lataa kartat ja kohdeapplikaatiot etukäteen

Kaikki mahdolliset reissussa tarvittavat kartat ja mobiilisovellukset kannattaa aina ladata puhelimeen jo ennen matkaa. Monien applikaatioiden käyttö ei vaadi datayhteyttä perillä kohteessa.

Matkailijoille on tarjolla runsaasti hyödyllisiä reissusovelluksia, joiden avulla voi esimerkiksi etsiä lähintä langatonta verkkoyhteyttä, muuntaa valuuttoja tai organisoida matka-asiakirjat yhteen paikkaan. Puhelimeen ladattu kohdeopas on kevyt matkakaveri, jonka avulla informaatio on aina saatavilla.

4. Hanki paikallinen SIM-kortti

Jos tiedät viipyväsi samassa maassa pidempään, on järkevää hankkia paikallinen SIM-kortti. Edullisten pre paid -liittymien hankkiminen onnistuu yleensä kätevästi vaikkapa ihan tavallisesta kioskista.

Saat hetkessä käyttöösi puhelinnumeron, jonka avulla yhteydenpito on helpompaa esimerkiksi paikallisten ystävien kanssa. Kortille voi ladata rahaa vaikka vain muutaman kympin kerrallaan, ja homma onnistuu yleensä helposti tekstiviestillä tai puhelinsoitolla.

5. Kokeile kansainvälistä SIM-korttia

Paljon eri maissa reissaaville kansainvälinen SIM-kortti on kätevä apuväline. MySims2Go tarjoaa SIM-kortin, joka toimii jopa sadassa eri maassa – aina samalla kansainvälisellä numerolla. Näin ulkomaiset kontaktit saavat matkailijan kiinni olinpaikasta riippumatta.

Kortin avulla voi hyödyntää edullisimpia paikallisia operaattorihintoja sekä ilmaista dataroamingia. SIM-kortin voi ottaa käyttöön aina ulkomaille lähdettäessä – säännöllisten maksujen sijaan kortille ladataan rahaa verkkosivujen kautta pre paid -liittymän tapaan. Puhelujen ja tekstiviestien vastaanottaminen on maksutonta.

Tuote sopii erityisesti liikematkustajille ja muille usein tien päällä oleville reissaajille, joille helppo ja kohtuuhintainen yhteydenpito on tärkeää.

Maria Hietala

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Nimenomaan Nokian puhelimissa on se mahdollisuus ladata kokonaisten maiden kartat puhelimeen, mikä kannattaa tehdä jo ennen matkaa. Tai jos se on unohtunut, kartat kannattaa ladata halvan tai ilmaisen WiFi- (WLAN-) yhteydellä esim hotellissa. Jatkuva automaattinen karttojen latailu solukkoverkon kautta voi maksaa satoja euroja, tunnetaan tapauksia jopa tuhansien eurojen datalaskuista. Koska tuo karttojen lataus ennakkoon on vain Nokian HERE-kartoilla, saattaa matkailija tienata Nokia-puhelimensa hinnan lataamalla kartat etukäteen. Muiden kuin HERE-karttojen lataaminen etukäteen ei ole mahdollista.


  2. Minulla on puhelimessani Googlen Talk-toiminto, mikä on osoittautunut mainioksi. Viime reissullani Unkarissa lähetin vain yhden tekstiviestin ja muuten hoidin yhteydenpidon Talkin avulla ilmaiseksi. Ensin laitoin dataroamingin pois päältä tietysti. Wifi oli tarjolla monessa paikkaa, kuten hostellissa, kahviloissa ja lentokentällä.


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.