Hyppää sisältöön

Suomen ihanat talvihelmet: 30 kohdetta, jotka on pakko kokea

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
  • Maria Hietala
  • Krista Ahonen
Inka Khanji, Maria Hietala, Krista Ahonen, Elina Venttola Päivitetty: 18.12.2023
Jos et pääse pakenemaan Suomen talvea etelän aurinkoon, voit vaihtoehtoisesti ottaa siitä kaiken irti. Katso lista 30 ihanasta talvielämyksestä kotimaassa!

1. Porvoo

Porvoo tunnetaan suosittuna kesäkaupunkina, mutta erityisesti vanhankaupungin kujilla on tunnelmaa myös talvella. Vanhat puutalot ovat ehkä jopa kauneimmillaan lumipeiton saatuaan.

ShutterstockPorvoo talvella
Porvoon vanhakaupunki näyttää upealta myös talvikuukausina.

Porvoo on erinomainen kohde viikonloppulomalle tai päiväretkelle, sillä kaupungissa on tasokkaita hotelleja ja ravintoloita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Tuiran uimarannan avanto, Oulu

Avantouinti sopii talveen loistavasti, ja sitä voi harrastaa Suomessa monissa kohteissa. Yksi tunnetuimmista paikoista sijaitsee Oulussa Tuiran uimarannalla, missä voi käydä pulahtamassa hyiseen Oulujokeen keskellä talvea.

Visit Finland / Juho KuvaAvanto
Avantouinti kuuluu Suomen talveen – ainakin kerran elämässä.

Avantouimareille tarjotaan suihku- ja pukuhuonetilat sekä erillinen pukeutumiskoppi.

3. Suomenlinna, Helsinki

Suomen suosituimpiin vierailukohteisiin kuuluva Suomenlinna tarjoaa kävijöille kiinnostavaa nähtävää ja monipuolisia palveluja myös talvella.

ShutterstockSuomenlinnan talvi
Suomenlinnassa on talvisin kesää huomattavasti rauhallisempi tunnelma, mutta vähintään yhtä kaunista.

Talvisin Suomenlinnassa järjestetään opastettuja kierroksia aina viikonloppuisin, ja saarella on avoinna koko talven ajan useampi ravintola ja kahvila, joihin voi pysähtyä herkuttelemaan. Myös linnoituksen päämuseo eli Suomenlinna-museo on auki vierailijoille ympäri vuoden.

4. Jäänmurtaja Sampo, Kemi

Oletko valmis hyisen kylmiin merimaisemiin? Sampo on Suomen valtion entinen jäänmurtaja, joka nykyään liikennöi Perämerellä. Tässä on elämys, jonka voit kokea vain talvella!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Jäänmurtaja Sampo
Jäänmurtaja Sampon kyytiin pääsee vain talvikaudella.

Risteilyjä järjestetään joulukuun loppupuolelta huhtikuuhun saakka.

5. Pallastunturi

Jos pohjoisen hiihtokeskukset tuntuvat liian vilkkailta baareineen ja ostoskeskuksineen, tarjoaa Pallastunturi vaihtoehdon rauhoittumiseen luonnon helmassa. Täältä ei löydy yöelämää tai jättitapahtumia – Pallakselle matkustetaan jylhien maisemien, hiljaisuuden ja hiihtoreittien perässä.

Visit Finland / Riku PihlantoPallastunturi Lapissa
Pallastunturilta löytyy rauhallisia Lapin maisemia.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on Suomen suosituin kävijämäärillä mitattuna.

6. Koitelin kosket, Oulu

Talvinen koskimaisema on parhaimmillaan pakkaspäivänä, ja Oulun Kiimingissä sijaitsevat Koitelin kosket ovatkin suosittu luontonähtävyys myös talvikuukausina. Lumen peittämien puiden reunustama koskimaisema sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Kuusamontieltä ja 25 kilometrin päässä Oulusta, joten koskilla on helppo vierailla.

ShutterstockKoiteli talvella
Koitelin tunnetuilla koskilla voi viettää talvipäivää maisemien äärellä vaikkapa makkaraa paistellen, sillä tulipaikoista huolehditaan ympäri vuoden.

Kulkureiteillä ei ole talvikunnossapitoa, mutta esimerkiksi nuotiopaikat ovat retkeilijöiden käytössä ja puuvajat täytetään myös talvisaikaan.

7. Fiskars

Fiskars tai suomenkieliseltä nimeltään Fiskari on Raaseporin kaupungin alueella sijaitseva kylä, joka on tunnettu vanhasta rautaruukistaan. Erityisesti oransseista saksista kuuluisa Fiskars-yritys on saanut alkunsa rautaruukista, jonne järjestetään opastettuja kierroksia ympäri vuoden.

Fiskars VillageFiskarsin ruukki talvella
Fiskars on tunnettu vanhasta rautaruukista, käsitöistä ja ravintoloista.

Fiskarsista löytyy myös Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut majatalo sekä paljon kiinnostavia ravintoloita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. Levin tunturit

Perinteistä tykkylumipuiden koristamaa talvimaisemaa etsivän kannattaa suunnata Leville, missä kävijät pääsevät näkemään todellisen suomalaisen talven postikorttimaiseman.

Inka KhanjiLevi
Levi tarjoaa Suomen upeimpia talvimaisemia.

Luonto on Levillä lähellä, ja talvimaisemien äärelle pääsee kätevästi vaikkapa omalta mökiltä.

9. Kylpyläloma

Jos haluat lumisesta luonnosta ja talviaktiviteeteista nauttimisen sijaan ennemminkin paeta talvea, on kylpyläloma kotimaassa kaikkein helpoin vaihtoehto. Höyryävän kuumat saunat, miellyttävän lämpimät altaat ja hemmotteluhoidot tekevät kylpyläviikonlopusta ihanan irtioton.

Juuli AschanJärvisydän, Rantasalmi
Erikoinen tunnelma on Rantasalmella sijaitsevan Järvisydän-kylpylän valttikortti.

Haluatko rauhaa vai vilkkaan vesipuiston? Suomesta löytyy vaihtoehtoja kaikenlaisille matkailijoille – katso lista kaikista kotimaan kylpylöistä.

10. Nuuksion kansallispuisto

Lähellä pääkaupunkiseutua sijaitseva Nuuksion kansallispuisto on helppo kohde talviselle päiväretkelle. Nuuksion metsissä kulkee merkittyjä kävelyreittejä, jotka sopivat kaiken tasoisille retkeilijöille.

Flickr/Juha HaatajaNuuksion kansallispuisto
Nuuksion kansallispuiston jäätyneillä järvillä voi kokeilla retkiluistelua.

Kansallispuiston alueella on myös kymmeniä järviä ja lampia, joissa voi niiden jäädyttyä harrastaa retkiluistelua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

11. Levin iglut, Levi

Paras tapa nauttia Suomen talven kauneudesta ja revontulien ilotulituksesta on yöpyä suoraan tähti- ja revontulitaivaan alla. Levillä siihen tarjoutuu mahdollisuus lasi-igluissa, joista käsin avautuu näkymä suoraan tunturin huipulta.

Levin iglutLevin iglut
Mukavin tapa katsella revontulia Levillä on lämmitetystä iglusta käsin.

Lämmitetyt lasi-iglut ja huuruuntumattomat ikkunat takaavat, että revontulia tarkenee katsella jopa tuntikausia ulkona paukkuvasta pakkasesta huolimatta.

12. Cafe Regatta, Helsinki

Tunnelmallisena mummonmökkinä tunnettu Helsingin Töölössä sijaitseva Cafe Regatta on mainio paikka nauttia Suomen talvesta.

Flickr / Adrián PérezCafe Regatta, Helsinki
Rannassa sijaitseva punainen mummonmökki on tunnettu erityisesti mutkattomasta tunnelmasta ja hyvästä palvelusta.

Seurasaarenselän rannalla olevassa punaisessa mökissä voi rauhoittua vaikkapa riehakkaan talvipäivän päätteeksi kaakaokupposen äärellä.

13. Huippujen kierros, Koli

Suomen rakastetuimpiin kansallismaisemiin lukeutuva näkymä Kolin huipulta Pieliselle on näkemisen arvoinen myös talvella. Noin 1,5 kilometrin mittainen vaellusreitti on avoinna myös talvella, ja sen voi kulkea jalkaisin. Lisäksi huiput voi saavuttaa lumikenkäillen, mutta lumikenkäilijöille on alueella oma reittinsä.

Visit Finland / Jussi HelttunenKolin talvi
Ukko-Kolin auringonnousu talvella on mieleenpainuva elämys, jonka voi kokea niin jalkaisin kuin lumikenkäillenkin.

Kolin Huippujen kierros pysyy talvella auki, mutta mukaan on syytä varata hyvät ja pitävät kengät, sillä reitillä on jyrkkiä portaita. Reitin kokemiseen kannattaa varata aikaa noin tunti riippumatta siitä, kuljetko reitin tavallisilla kengillä vai lumikengillä.

14. Puijon luonnonsuojelualue, Kuopio

Kuopion ikoninen Puijon torni on mainio nähtävyys ympäri vuoden, sillä 75 metriä korkeasta tornista avautuu näyttävä talvimaisema.

Inka KhanjiPuijon luonnonsuojelualue talvella
Puijon tornista avautuu upea talvimaisema.

Tornin ympärillä sijaitseva Puijon luonnonsuojelualue kätkee sisäänsä lumisen metsän, joten todellisille talvielämyksille tarjoutuu mahdollisuus aivan muutaman kilometrin päässä Kuopion keskustasta.

15. Saariselkä ja Kiilopää

Todellista pohjoisen tunnelmaa etisvän talvimatkailijan kohteeksi sopii Saariselkä. Täällä ei kannata jättää väliin myöskään Kiilopään huippua, jonne noustaan noin kahden kilometrin verran.

Inka KhanjiKiilopää, Saariselkä
Kiilopäältä avautuu upea talvimaisema.

Kiilopään huipulta avautuu upea näkymä, ja reitti on kokemisen arvoinen kaikkina vuodenaikoina. Parhaimmillaan talvimaisemat ovat tammikuun pakkasilla, kun taivas värjäytyy pastellin sävyihin. Pue lämpimästi ja varaudu viimaan, mutta näkymät ovat pakkasen arvoiset!

16. Lahti ja Messilän hiihtokeskus

Lahti on tunnettu talviurheilukaupunkina, joten se sopii aktiviteetteja etsivälle matkailijalle. Lahdessa ja sen lähiseuduilla voi talvisin harrastaa esimerkiksi hiihtoa, laskettelua ja avantouintia. Yksi Lahden kuuluisimmista nähtävyyksistä ovat Salpausselän hyppyrimäet ja kaupungissa pääsee seuraamaan hiihtolajien urheilutapahtumia. Helmikuussa 2017 Lahdessa alkavat hiihdon maailmanmestaruuskilpailut.

Visit LahtiMessilän hiihtokeskus, Lahti
Messilän hiihtokeskus tarjoaa mahdollisuuden lasketella 15 minuutin ajomatkan päässä Lahden keskustasta.

Vajaan 10 kilometrin päässä Lahdesta sijaitsee Messilän hiihtokeskus, joka on Etelä-Suomen suurin hiihtokeskus. Messilässä on yhteensä 10 rinnettä ja 70 kilometrin latuverkosto. Kävijöitä palvelevat myös hiihtokoulu, suksivuokraamo, rinnekahvila sekä kaksi ravintolaa.

17. Joulupukin pajakylä, Rovaniemi

Joulupukin pajakylä Rovaniemellä on koko perheen matkailukohde. Pajakylässä pääsee tapaamaan Joulupukkia, ylittämään napapiirin, lähettämään kortin Joulupukin pääpostista ja tekemään ostoksia alueen lahjatavarapuodeista.

Visit RovaniemiJoulupukin pajakylä
Napapiirillä sijaitseva Joulupukin Pajakylässä on kiinnostava vierailukohde perheille.

Vierailun päätteeksi voi pistäytyä tarkalleen pohjoiselle napapiirille rakennetussa jääravintolassa.

18. Seurasaari, Helsinki

Seurasaari on ulkoilupuisto ja museosaari, joka on varsinainen Helsinki-klassikko niin kesällä kuin talvellakin. Meilahdessa sijaitsevaan saareen saavutaan lenkkeilemään, paistamaan makkaroita tai ruokkimaan kesyjä oravia.

Seurasaaren joulupolku
Seurasaaressa järjestetään joulun aikaan erityisesti lapsiperheille suunnattu joulupolku.

Aurinkoisina päivinä saari täyttyy niin paikallisista kuin turisteistakin.

19. Pieni Karhunkierros, Oulanka

Suomen suosituin vaellusreitti Karhunkierros on hyvä ulkoilualue myös talvella, sillä 12 kilometrin mittainen Pieni Karhunkierros on kuljettavissa talvikuukausina.

Flickr / Timo Newton-SymsPieni Karhunkierros
Pienen Karhunkierroksen varrella on monia upeita talvimaisemia.

Matkan varrella on useita näyttäviä paikkoja ja esimerkiksi kolme riippusiltaa, joiden ylittäminen talvella on jännittävä kokemus. Jos 12 kilometriä tuntuu talvisaikaan turhan pitkältä, Pienellä Karhunkierroksella on myös lyhyitä reittejä.

20. Yleiset saunat

Paras tapa lämmitellä pakkassäässä on tietysti astua kuuman saunan lämpimään syliin. Ellei saunaa löydy omasta takaa, lämmittävät myös yleiset saunat mukavasti.

Visit Helsinki / Eetu AhanenSauna
Kuuma sauna lämmittää mukavasti erityisesti talvella.

Muun muassa uimahallien yhteydessä sijaitsevat saunat tarjoavat mahdollisuuden lämmitellä kylmimpänäkin pakkaspäivänä. Niiden lisäksi esimerkiksi Helsingissä on lukuisia muita yleisiä saunoja.

21. Kolin kansallispuisto

Kolin kansallispuisto on tunnettu erityisesti Pieliselle avautuvista Suomen kansallismaisemista. Talviaikaan maisema koristautuu tykkylumeen ja kansallispuisto tarjoaa paljon mahdollisuuksia talviurheiluun.

Visit Finland/Elina SirparantaKolin kansallispuisto
Talvella Kolin kansallismaisemissa pääsee esimerkiksi hiihtämään.

Kolilta löytyvät esimerkiksi eteläisen Suomen haastavimmat laskettelurinteet, jonka lisäksi alueella voi retkeillä ja hiihtää. Kolin matkailukeskus sijaitsee noin 70 kilometriä Joensuusta pohjoiseen.

22. Hitonhauta, Laukaa

Laukaassa sijaitseva Hitonhauta on todellinen talvinen luontonähtävyys, sillä metsän keskellä sijaitseva jääkautinen rotko verhoutuu talvella jäisen kerroksen alle.

Hitonhauta, Laukaa
Laukaassa sijaitseva Hitonhauta on talvella erityisen näyttävä kohde.

Rotko on 25 metriä syvä ja 35 metriä leveä, joten näyttävä luontokohde on massiivinen nähtävyys. Hitonhauta sijaitsee 20 kilometrin päässä Laukaan keskustasta.

23. Pyynikin näkötorni, Tampere

Pyynikin näkötorni on paikallisten suosima ajanviettopaikka ympäri vuoden, sillä näkötornin munkkikahvila tunnetaan Tampereen parhaista munkeista. Talvisin viihtyisä kahvila tarjoaa rentouttavan lepopaikan esimerkiksi kävelyretkellä.

Pyynikin näkötorni
Pyynikin näkötorni sijaitsee harjun laella, joten sieltä avautuvat hienot näkymät Tamperetta ympäröiville järville.

Pyyninkinharjun ulkoilumaasto tarjoaa hyvät näkymät kaupunkia ympäröiville järville. Tornin huipulta avautuu yksi Tampereen parhaista näköaloista, ja huimapäisimmät kävijät pääsevät laskeutumaan tornin huipulta köydellä. Köysilaskeutumisia järjestetään yleensä lauantaisin.

24. Esplanadin puisto, Helsinki

Helsingin keskustassa sijaitseva Esplanadin puisto on tunnelmallinen vierailukohde vaikkapa iltakävelylle talvi-iltojen valaistuksessa. Puistoa reunustavat lukuisat kaupat, kahvilat ja ravintolat.

ShutterstockHelsinki
Esplanadin puisto on tunnelmallinen erityisesti talvisin.

Poikkeamisen arvoisia paikkoja ovat esimerkiksi Café Esplanad, jossa myydään herkullisia korvapuusteja, tai puiston keskeltä löytyvä ravintola Kappeli.

25. Arctic Light Hotel, Rovaniemi

Talvitunnelman ytimeen pääsee helposti Rovaniemellä sijaitsevassa Arctic Light Hotel -hotellissa, jossa pohjoisen ilmapiiri on voimakas läpi vuoden.

Arctic Light HotelArctic Light Hotel, Rovaniemi
Talven pakkasia voi tunnelmoida Arctic Light Hotellin huoneissa.

Vuonna 1949 valmistuneeseen Kauppalantaloon perustettu hotelli on mainio tukikohta Lapin-seikkailujen lomassa.

26. Joulupukin mökki, Levi

Levillä pääsee vierailemaan Joulutarina-elokuvasta tutun Joulupukin mökin luona. Talvella paksujen lumikinosten peittämä mökki on suosittu kuvauskohde, jonne tulevat sekä kotimaiset että ulkomaalaiset matkailijat ikuistamaan kuviinsa yksinäisen mökin ja sen ympärillä aukeavat tunturimaisemat.

ShutterstockLevi
Joulupukin mökki on tunnettu valokuvaus- ja maisemapaikka Levillä.

Mökin sisälle ei kuitenkaan pääse käymään, sillä se rakennettiin pelkästään lavasteeksi eikä siinä ole edes lattiaa.

27. Kotkanpesä, Iso-Syöte

Iso-Syötteellä sijaitseva Kotkanpesä-sviitti on kenties Suomen kuuluisin hotellihuone maailmalla. Hotel Iso-Syötteen tunnettu kaksikerroksinen sviitti valittiin vuonna 2016 brittiläisen The Telegraph -lehden maailman romanttisimmista hotellihuoneista kertovaan juttuun, minkä jälkeen matkailijat kaikkialla maailmassa kiinnostuivat hotellihuoneesta.

Kotkanpesä onkin hyvin mieleenpainuva hotellihuone: omalla sisäänkäynnillä varustettu kaksikerroksinen sviitti valtavilla maisema- ja kattoikkunoilla. Tykkylumipuita ja taivaalle maalautuvia revontulia voi katsella mukavasti pyöreästä sängystä käsin.

Hotel Iso-SyöteKotkanpesä, Hotel Iso-Syöte
Kotkanpesä-sviitti on Hotel Iso-Syötteen tunnetuimpia huoneita. Sviitistä avautuu upea näkymä erityisesti talvikuukausina.

Sviitin varusteluun kuuluu lisäksi muun muassa ikkunallinen poreamme, ja mielenkiintoinen sisustuksellinen yksityiskohta on sviitin molemmissa kerroksissa kiemurteleva kelopuu. Maine on kiirinyt, ja Hotel Iso-Syöte on talvikaudella pääasiassa kansainvälisten matkailijoiden suosima.

28. Utsjoki

Jos haluat kokea todella arktisen Suomen, mikä olisikaan parempi kohde kuin maan pohjoisin kunta Utsjoki? Kylmän sään lisäksi Utsjoella saa myös annoksen pimeyttä, sillä syvin kaamos kestää alueella marraskuusta tammikuuhun.

ShutterstockUtsjoki, Suomi
Utsjoen maisemat mykistävät kaikkina vuodenaikoina, mutta erityisesti talvella.

Alkuvuodesta aurinko alkaa taas nousta muutamaksi tunniksi.

29. Ylläksen hiihtoladut

Murtomaahiihtoa harrastavien matkailijoiden kannattaa kokeilla Ylläksen hiihtokeskusta, josta löytyy 330 kilometrin latuverkosto.

Visit Finland / Daniel ErnstYlläksen hiihtoladut
Ylläkseltä löytyy kattava latuverkosto murtomaahiihtäjille.

Reitit eivät siis täällä lopu kesken – myös valaistuja latuja on 38 kilometrin verran vuoden pimeimpiä kuukausia silmällä pitäen.

30. Suomen pisin pulkkamäki, Saariselkä

Saariselältä löytyy Kakslauttasen ja Kiilopään portaiden lisäksi myös Suomen pisin pulkkamäki, joka alkaa Kaunispään huipulta. Mittaa pulkkamäellä on 1,2 kilometriä, ja se houkuttelee lasten lisäksi myös aikuisia.

Visit Finland / Robert SmithSaariselällä on Suomen pisin pulkkamäki
Pulkkamäki on hauska talvipäivän aktiviteetti myös aikuisille.

Pulkkamäki alkaa Kaunispään huipulta, ja pulkkamäen lähtöpiste on merkattu selkeästi.

Lue myös: Missä syödä Helsingissä? 50 ravintolavinkkiä lounaalle ja illalliselle

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Magical Pond -iglut Rukalla

Tältä näyttävät Rukan tyylikkäät lasi-iglut – sängystä näet revontulet ja valoisat kesäyöt

Porvoon hotellit

Hotellivinkit Porvooseen – 6 paikkaa, joiden joukosta löydät itsellesi sopivan majoituksen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja