Kuva: Visit Finland / Robert Smith
Suomen ihanat talvihelmet

Suomen ihanat talvihelmet – 30 kohdetta, jotka on pakko kokea

Jos et pääse pakenemaan Suomen talvea etelän aurinkoon, voit vaihtoehtoisesti ottaa siitä kaiken irti. Katso lista 30 ihanasta talvielämyksestä kotimaassa!

1. Porvoo

Porvoo talvella
Kuva: Visit Porvoo
Vanhankaupungin kaduilla on tunnelmaa talvella.

Porvoo tunnetaan suosittuna kesäkaupunkina, mutta erityisesti vanhankaupungin kujilla on tunnelmaa myös talvella. Vanhat puutalot ovat ehkä jopa kauneimmillaan lumipeiton saatuaan. Porvoo on erinomainen kohde viikonloppulomalle tai päiväretkelle, sillä kaupungissa on tasokkaita hotelleja ja ravintoloita.

2. Tuiran uimarannan avanto, Oulu

Avanto
Kuva: Visit Finland / Juho Kuva
Avantouinti kuuluu Suomen talveen – ainakin kerran elämässä.

Avantouinti sopii talveen loistavasti, ja sitä voi harrastaa Suomessa monissa kohteissa. Yksi tunnetuimmista paikoista sijaitsee Oulussa Tuiran uimarannalla, missä voi käydä pulahtamassa hyiseen Oulujokeen keskellä talvea. Avantouimareille tarjotaan suihku- ja pukuhuonetilat sekä erillinen pukeutumiskoppi.

3. Suomenlinna, Helsinki

Suomenlinna talvella
Kuva: Visit Helsinki/Riku Pihlanto
Suomenlinna sopii vierailukohteeksi myös talviaikaan.

Suomen suosituimpiin vierailukohteisiin kuuluva Suomenlinna tarjoaa kävijöille kiinnostavaa nähtävää ja monipuolisia palveluja myös talvella. Talvisin Suomenlinnassa järjestetään opastettuja kierroksia aina viikonloppuisin, ja saarella on avoinna koko talven ajan useampi ravintola ja kahvila, joihin voi pysähtyä herkuttelemaan. Myös linnoituksen päämuseo eli Suomenlinna-museo on auki vierailijoille ympäri vuoden.

4. Jäänmurtaja Sampo, Kemi

Jäänmurtaja Sampo Kemissä
Kuva: Visit Finland
Jäänmurtaja Sampon kyytiin pääsee vain talvikaudella.

Oletko valmis hyisen kylmiin merimaisemiin? Sampo on Suomen valtion entinen jäänmurtaja, joka nykyään liikennöi Perämerellä. Tässä on elämys, jonka voit kokea vain talvella! Risteilyjä järjestetään joulukuun loppupuolelta huhtikuuhun saakka.

5. Pallastunturi

Pallastunturi Lapissa
Kuva: Visit Finland / Riku Pihlanto
Pallastunturilta löytyy rauhallisia Lapin maisemia.

Jos pohjoisen hiihtokeskukset tuntuvat liian vilkkailta baareineen ja ostoskeskuksineen, tarjoaa Pallastunturi vaihtoehdon rauhoittumiseen luonnon helmassa. Täältä ei löydy yöelämää tai jättitapahtumia – Pallakselle matkustetaan jylhien maisemien, hiljaisuuden ja hiihtoreittien perässä. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on kuitenkin Suomen suosituin kävijämäärillä mitattuna.

6. Koitelin kosket, Oulu

Koitelin kosket
Kuva: Flickr / Juho Holmi
Koitelin tunnetuilla koskilla voi viettää talvipäivää maisemien äärellä vaikkapa makkaraa paistellen, sillä tulipaikoista huolehditaan ympäri vuoden.

Talvinen koskimaisema on parhaimmillaan pakkaspäivänä, ja Oulun Kiimingissä sijaitsevat Koitelin kosket ovatkin suosittu luontonähtävyys myös talvikuukausina. Lumen peittämien puiden reunustama koskimaisema sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Kuusamontieltä ja 25 kilometrin päässä Oulusta, joten koskilla on helppo vierailla. Kulkureiteillä ei ole talvikunnossapitoa, mutta esimerkiksi nuotiopaikat ovat retkeilijöiden käytössä ja puuvajat täytetään myös talvisaikaan.

7. Fiskars

Fiskars
Kuva: Fiskars Oyj Abp/Hannu Hjerppe
Fiskars on tunnettu vanhasta rautaruukista, käsitöistä ja ravintoloista.

Fiskars tai suomenkieliseltä nimeltään Fiskari on Raaseporin kaupungin alueella sijaitseva kylä, joka on tunnettu vanhasta rautaruukistaan. Erityisesti oransseista saksista kuuluisa Fiskars-yritys on saanut alkunsa rautaruukista, jonne järjestetään opastettuja kierroksia ympäri vuoden. Fiskarsista löytyy myös Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut majatalo sekä paljon kiinnostavia ravintoloita.

8. Levin tunturit

Levi, Suomi
Kuva: Visit Finland / Vastavalo / Jani Seppänen
Levillä voi kokea talviaktiviteetit vaikkapa tykkylumipuiden koristamassa maisemassa.

Perinteistä tykkylumipuiden koristamaa talvimaisemaa etsivän kannattaa suunnata Leville, missä kävijät pääsevät näkemään todellisen suomalaisen talven postikorttimaiseman. Luonto on Levillä lähellä, ja talvimaisemien äärelle pääsee kätevästi vaikkapa omalta mökiltä.

9. Kylpyläloma

Kylpyläloma talvella
Kuva: Naantali Spa
Talvea voi paeta helposti kylpylään.

Jos haluat lumisesta luonnosta ja talviaktiviteeteista nauttimisen sijaan ennemminkin paeta talvea, on kylpyläloma kotimaassa kaikkein helpoin vaihtoehto. Höyryävän kuumat saunat, miellyttävän lämpimät altaat ja hemmotteluhoidot tekevät kylpyläviikonlopusta ihanan irtioton. Haluatko rauhaa vai vilkkaan vesipuiston? Suomesta löytyy vaihtoehtoja kaikenlaisille matkailijoille – katso lista kaikista kotimaan kylpylöistä.

10. Nuuksion kansallispuisto

Nuuksion kansallispuisto
Kuva: Flickr/Juha Haataja
Nuuksion kansallispuiston jäätyneillä järvillä voi kokeilla retkiluistelua.

Lähellä pääkaupunkiseutua sijaitseva Nuuksion kansallispuisto on helppo kohde talviselle päiväretkelle. Nuuksion metsissä kulkee merkittyjä kävelyreittejä, jotka sopivat kaiken tasoisille retkeilijöille. Kansallispuiston alueella on myös kymmeniä järviä ja lampia, joissa voi niiden jäädyttyä harrastaa retkiluistelua.

11. Levin iglut, Levi

Levin iglut
Kuva: Levin iglut
Mukavin tapa katsella revontulia Levillä on lämmitetystä iglusta käsin.

Paras tapa nauttia Suomen talven kauneudesta ja revontulien ilotulituksesta on yöpyä suoraan tähti- ja revontulitaivaan alla. Levillä siihen tarjoutuu mahdollisuus lasi-igluissa, joista käsin avautuu näkymä suoraan tunturin huipulta. Lämmitetyt lasi-iglut ja huuruuntumattomat ikkunat takaavat, että revontulia tarkenee katsella jopa tuntikausia ulkona paukkuvasta pakkasesta huolimatta.

12. Cafe Regatta, Helsinki

Cafe Regatta, Helsinki
Kuva: Flickr / Adrián Pérez
Rannassa sijaitseva punainen mummonmökki on tunnettu erityisesti mutkattomasta tunnelmasta ja hyvästä palvelusta.

Tunnelmallisena mummonmökkinä tunnettu Helsingin Töölössä sijaitseva Cafe Regatta on mainio paikka nauttia Suomen talvesta. Seurasaarenselän rannalla olevassa punaisessa mökissä voi rauhoittua vaikkapa riehakkaan talvipäivän päätteeksi kaakaokupposen äärellä.

13. LumiLinna, Kemi

Kemin LumiLinna
Kuva: Kemin matkailu
Kemin LumiLinnassa voi vierailla päiväsaikaan tai kokeilla viettää yön pakkasessa nukkuen.

Kemissä sijaitseva LumiLinna on kokonaan jäästä ja lumesta rakennettu linnamainen rakennelma. Vuonna 2018 LumiLinnasta tehdään ympärivuotinen vierailukohde, jonka LumiHotellin koristeellisissa huoneissa on mahdollisuus viettää eksoottinen hotelliyö nukkumalla viidessä pakkasasteessa.

14. Puijon luonnonsuojelualue, Kuopio

Puijo, Kuopio
Kuva: Visit Finland / Vastavalo
Puijon tornin alapuolelle levittyvä Puijon luonnonsuojelualue loistaa talviasussaan.

Kuopion ikoninen Puijon torni on mainio nähtävyys ympäri vuoden, sillä 75 metriä korkeasta tornista avautuu näyttävä talvimaisema. Tornin ympärillä sijaitseva Puijon luonnonsuojelualue kätkee sisäänsä lumisen metsän, joten todellisille talvielämyksille tarjoutuu mahdollisuus aivan muutaman kilometrin päässä Kuopion keskustasta.

15. Saariselkä ja Kiilopään portaat

Saariselkä talvella
Kuva: Visit Finland / Robert Smith
Saariselältä löytyy todellisia pohjoisen unelmamaisemia.

Todellista pohjoisen tunnelmaa etisvän talvimatkailijan kohteeksi sopii Saariselkä. Täällä ei kannata jättää väliin myöskään Kiilopään huippua, jonne noustaan noin kahden kilometrin verran. Kiilopään kuuluisia portaita on yhteensä 860 kappaletta, ja ne sopivat myös himourheilijan treeniportaiksi.

16. Lahti ja Messilän hiihtokeskus

Talvimaisema Lahdessa
Kuva: Visit Lahti
Lahti on tunnettu talviurheilukaupunkina, jonka nähtävyyksiin kuuluvat Salpausselän hyppyrimäet.

Lahti on tunnettu talviurheilukaupunkina, joten se sopii aktiviteetteja etsivälle matkailijalle. Lahdessa ja sen lähiseuduilla voi talvisin harrastaa esimerkiksi hiihtoa, laskettelua ja avantouintia. Yksi Lahden kuuluisimmista nähtävyyksistä ovat Salpausselän hyppyrimäet ja kaupungissa pääsee seuraamaan hiihtolajien urheilutapahtumia. Helmikuussa 2017 Lahdessa alkavat hiihdon maailmanmestaruuskilpailut.

Vajaan 10 kilometrin päässä Lahdesta sijaitsee Messilän hiihtokeskus, joka on Etelä-Suomen suurin hiihtokeskus. Messilässä on yhteensä 10 rinnettä ja 70 kilometrin latuverkosto. Kävijöitä palvelevat myös hiihtokoulu, suksivuokraamo, rinnekahvila sekä kaksi ravintolaa.

17. Joulupukin pajakylä, Rovaniemi

Joulupukin pajakylä
Kuva: Visit Rovaniemi
Napapiirillä sijaitseva Joulupukin Pajakylässä on kiinnostava vierailukohde perheille.

Joulupukin pajakylä Rovaniemellä on koko perheen matkailukohde. Pajakylässä pääsee tapaamaan Joulupukkia, ylittämään napapiirin, lähettämään kortin Joulupukin pääpostista ja tekemään ostoksia alueen lahjatavarapuodeista. Vierailun päätteeksi voi pistäytyä tarkalleen pohjoiselle napapiirille rakennetussa jääravintolassa.

18. Seurasaari, Helsinki

Talvi Seurasaaressa
Kuva: Visit Helsinki / Seppo Laakso
Seurasaaressa järjestetään joulun aikaan joulupolku.

Seurasaari on ulkoilupuisto ja museosaari, joka on varsinainen Helsinki-klassikko niin kesällä kuin talvellakin. Meilahdessa sijaitsevaan saareen saavutaan lenkkeilemään, paistamaan makkaroita tai ruokkimaan kesyjä oravia. Aurinkoisina päivinä saari täyttyy niin paikallisista kuin turisteistakin.

19. Pieni Karhunkierros, Oulanka

Pieni Karhunkierros
Kuva: Flickr / Timo Newton-Syms
Pienen Karhunkierroksen varrella on monia upeita talvimaisemia.

Suomen suosituin vaellusreitti Karhunkierros on hyvä ulkoilualue myös talvella, sillä 12 kilometrin mittainen Pieni Karhunkierros on kuljettavissa talvikuukausina. Matkan varrella on useita näyttäviä paikkoja ja esimerkiksi kolme riippusiltaa, joiden ylittäminen talvella on jännittävä kokemus. Jos 12 kilometriä tuntuu talvisaikaan turhan pitkältä, Pienellä Karhunkierroksella on myös lyhyitä reittejä.

20. Yleiset saunat

Sauna
Kuva: Visit Helsinki / Eetu Ahanen
Kuuma sauna lämmittää mukavasti erityisesti talvella.

Paras tapa lämmitellä pakkassäässä on tietysti astua kuuman saunan lämpimään syliin. Ellei saunaa löydy omasta takaa, lämmittävät myös yleiset saunat mukavasti. Muun muassa uimahallien yhteydessä sijaitsevat saunat tarjoavat mahdollisuuden lämmitellä kylmimpänäkin pakkaspäivänä. Niiden lisäksi esimerkiksi Helsingissä on lukuisia muita yleisiä saunoja.

21. Kolin kansallispuisto

Kolin kansallispuisto
Kuva: Visit Finland/Elina Sirparanta
Talvella Kolin kansallismaisemissa pääsee esimerkiksi hiihtämään.

Kolin kansallispuisto on tunnettu erityisesti Pieliselle avautuvista Suomen kansallismaisemista. Talviaikaan maisema koristautuu tykkylumeen ja kansallispuisto tarjoaa paljon mahdollisuuksia talviurheiluun. Kolilta löytyvät esimerkiksi eteläisen Suomen haastavimmat laskettelurinteet, jonka lisäksi alueella voi retkeillä ja hiihtää. Kolin matkailukeskus sijaitsee noin 70 kilometriä Joensuusta pohjoiseen.

22. Hitonhauta, Laukaa

Hitonhauta, Laukaa
Kuva: Laukaan kunta
Laukaassa sijaitseva Hitonhauta on talvella erityisen näyttävä kohde.

Laukaassa sijaitseva Hitonhauta on todellinen talvinen luontonähtävyys, sillä metsän keskellä sijaitseva jääkautinen rotko verhoutuu talvella jäisen kerroksen alle. Rotko on 25 metriä syvä ja 35 metriä leveä, joten näyttävä luontokohde on massiivinen nähtävyys. Hitonhauta sijaitsee 20 kilometrin päässä Laukaan keskustasta.

23. Kotkanpesä-sviitti, Pudasjärvi

Kotkanpesä-sviitti
Kuva: Visit Finland
Kotkanpesä-sviitin erikoisuus on sieltä aukeavat huikeat maisemat.

Hotelli Iso-Syötteen Kotkanpesä-sviitti on Suomen kuuluisimpia hotellihuoneita. Kaksikerroksisen sviitin erikoisuuksia ovat sen ikkunoista aukeava upea tunturimaisema sekä keskellä huonetta kasvava kelopuu. Tämän lisäksi sviitin ylemmässä kerroksessa on kattoikkuna, josta näkee öisen tähtitaivaan ja hyvällä tuurilla jopa revontulia.

24. Esplanadin puisto, Helsinki

Esplanadin puisto
Kuva: Visit Helsinki/Kimmo Brandt
Esplanadin puisto on tunnelmallinen iltavalaistuksessa.

Helsingin keskustassa sijaitseva Esplanadin puisto on tunnelmallinen vierailukohde vaikkapa iltakävelylle talvi-iltojen valaistuksessa. Puistoa reunustavat lukuisat kaupat, kahvilat ja ravintolat. Poikkeamisen arvoisia paikkoja ovat esimerkiksi Café Esplanad, jossa myydään herkullisia korvapuusteja, tai puiston keskeltä löytyvä ravintola Kappeli.

25. Arctic Light Hotel, Rovaniemi

Arctic Light Hotel, Rovaniemi
Kuva: Arctic Light Hotel
Talven pakkasia voi tunnelmoida Arctic Light Hotellin huoeissa.

Talvitunnelman ytimeen pääsee helposti Rovaniemellä sijaitsevassa Arctic Light Hotel -hotellissa, jossa pohjoisen ilmapiiri on voimakas läpi vuoden. Vuonna 1949 valmistuneeseen Kauppalantaloon perustettu hotelli on mainio tukikohta Lapin-seikkailujen lomassa.

26. Joulupukin mökki, Levi

Joulupukin mökki Levillä
Kuva: Visit Finland/Daniel Ernst
Joulutarina-elokuvasta tunnettu yksinäinen mökki on suosittu kuvauskohde talvella.

Levillä pääsee vierailemaan Joulutarina-elokuvasta tutun Joulupukin mökin luona. Talvella paksujen lumikinosten peittämä mökki on suosittu kuvauskohde, jonne tulevat sekä kotimaiset että ulkomaalaiset matkailijat ikuistamaan kuviinsa yksinäisen mökin ja sen ympärillä aukeavat tunturimaisemat. Mökin sisälle ei kuitenkaan pääse käymään, sillä se rakennettiin pelkästään lavasteeksi eikä siinä ole edes lattiaa.

27. Kakslauttanen, Saariselkä

Kakslauttanen-hotelli Saariselällä
Kuva: Visit Finland / Jouni Porsanger
Kakslauttanen-hotelli on tunnettu myös maailmalla.

Saariselällä sijaitseva Kakslauttanen on kenties Suomen kuuluisin hotelli maailmalla. Kakslauttasen lasi-iglut ovat tuttu näky myös ulkomaisissa matkailulehdissä ja verkkosivustoilla – yö revontulien alla on monelle matkailijalle suuri unelma. Hotellin asiakaskunta koostuukin suureksi osaksi kansainvälisistä vieraista.

28. Utsjoki

Utsjoki on Suomen pohjoisin kunta
Kuva: Flickr / henribergius
Arktista eksotiikkaa Utsjoella.

Jos haluat kokea todella arktisen Suomen, mikä olisikaan parempi kohde kuin maan pohjoisin kunta Utsjoki? Kylmän sään lisäksi Utsjoella saa myös annoksen pimeyttä, sillä syvin kaamos kestää alueella marraskuusta tammikuuhun. Alkuvuodesta aurinko alkaa taas nousta muutamaksi tunniksi.

29. Ylläksen hiihtoladut

Ylläksen hiihtoladut
Kuva: Visit Finland / Daniel Ernst
Ylläkseltä löytyy kattava latuverkosto murtomaahiihtäjille.

Murtomaahiihtoa harrastavien matkailijoiden kannattaa kokeilla Ylläksen hiihtokeskusta, josta löytyy 330 kilometrin latuverkosto. Reitit eivät siis täällä lopu kesken – myös valaistuja latuja on 38 kilometrin verran vuoden pimeimpiä kuukausia silmällä pitäen.

30. Suomen pisin pulkkamäki, Saariselkä

Saariselällä on Suomen pisin pulkkamäki
Kuva: Visit Finland / Robert Smith
Pulkkamäki on hauska talvipäivän aktiviteetti myös aikuisille.

Saariselältä löytyy Kakslauttasen ja Kiilopään portaiden lisäksi myös Suomen pisin pulkkamäki, joka alkaa Kaunispään huipulta. Mittaa pulkkamäellä on 1,2 kilometriä, ja se houkuttelee lasten lisäksi myös aikuisia.

Teksti: Krista Ahonen, Inka Khanji, Maria Hietala
Kuvat: Visit Finland / Robert Smith, Visit Porvoo, Visit Finland / Juho Kuva, Visit Helsinki / Riku Pihlanto, Visit Finland, Flickr / Juho Holmi, Fiskars Oyj Abp / Hannu Hjerppe, Visit Finland / Vastavalo / Jani Seppänen, Visit Finland / Naantali Spa, Flickr / Juha Haataja, Levin Iglut, Flickr / Adrián Pérez, Kemin matkailu, Visit Finland / Vastavalo, Visit Lahti, Visit Rovaniemi, Visit Helsinki / Seppo Laakso, Flickr / Timo Newton-Syms, Visit Helsinki / Eetu Ahanen, Visit Finland / Elina Sirparanta, Laukaan kunta, Hotelli Iso-Syöte, Visit Finland / Kimmo Brandt, Arctic Light Hotel, Visit Finland / Daniel Ernst, Kakslauttanen, Flickr / henribergius, Visit Finland / Daniel Ernst, Visit Finland / Robert Smith

Päivitetty: 11.12.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia