Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kymmenen asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Lapissa – loma voi olla eksoottisempi kuin ulkomailla

Aavasaksa, Visit Finland / Matti Björninen artikkelin kuva
Suomen matkailu
Lapin mystiikassa riittää pureskeltavaa myös kotimaanmatkailijalle.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 16.11.2022
facebook   whatsapp

1. Lappi voi tuntua yhtä eksoottiselta kuin ulkomaat

Muualta Suomesta saapuvalle vierailu Lapissa voi tuntua yhtä eksoottiselta kuin ulkomailla käyminen. Itse asiassa monet ulkomaan kohteet ovat muuttuneet suomalaisille tutummiksi kuin kotimaa oman alueen ulkopuolella.

Lapin ruokakulttuuri, husky-safarit, lumihotellit, lasi-iglut ja aavat tunturimaisemat eivät voi olla sykähdyttämättä ensikertalaista.

2. Porot voivat katkaista liikenteen

Jos matkustat Lappiin autolla, voi tiellä tulla vastaan todellinen yllätys. Liikenneruuhkia ei harvaan asutulla alueella synny, mutta porolauma voi katkaista liikenteen. Välillä porot jopa asettuvat keskelle tietä lepäilemään. Silloin ei auta muuta kuin odottaa tai toivoa otusten ottavan jalat alleen.

Porot Lapissa
Liikenneruuhka lappilaiseen tyyliin.

3. Kaikki on hieman kalliimpaa

Lapissa hinnat ovat hieman korkeammat kuin Suomen kaupungeissa. Tämä näkyy esimerkiksi majoituksessa, ruokakaupassa ja huoltoasemalla: bensa on perinteisesti ollut kalliimpaa pohjoisessa. Yleisesti puhutaan “Lapin lisästä”.

Suomalaisille monet Lappi-elämykset voivat tuntua kohtuuttoman kalliilta – siksi niitä ostavatkin eniten ulkomaalaiset. Esimerkiksi yö lasi-iglussa maksaa maaliskuisena viikonloppuna jopa yli 700 euroa.

Onneksi Lapissa riittää myös aktiviteetteja, jotka ovat täysin ilmaisia. Autiotuvat, hiihtoladut, revontulien bongaus ja luonnossa liikkuminen ovat kaikkien ulottuvilla.

4. Henkilökunta tulee muualta

Lapin hotelleissa ja hiihtokeskuksissa suuri osa henkilökunnasta tulee muualta. Saatat saada palvelua muualta Suomesta saapuneilta kausityöntekijöiltä. Monet työntekijät tulevat ulkomailta eivätkö puhu lainkaan suomea. Sillä ei usein ole merkitystä, sillä hotellista ja aktiviteetista riippuen asiakaskunta saattaa tulla suurimmaksi osaksi Suomen ulkopuolelta.

5. Kaamos, yötön yö ja revontulet

Lapin kaamos saa pimeyteen tottuneen suomalaisenkin nikottelemaan. Tällöin aurinko ei nouse ollenkaan, ja pimeys vallitsee koko vuorokauden ajan. Aikaisimmillaan kaamos alkaa marraskuun lopulla.

Pisimmillään kaamos kestää Utsjoella, jossa pimeyttä on luvassa lähemmäs kaksi kuukautta. Myös Enontekiöllä ja Inarissa saa varautua yli kuukauden kaamokseen. Eteläisemmässä Lapissa selvitään muutamilla päivillä tai parilla viikolla.

Talvilomalla monet toivovat myös näkevänsä Lapissa revontulia. Ilmatieteen laitoksen mukaan Lapin pohjoisimmissa osissa revontulia havaitaan kolmena yönä neljästä. Niiden näkemiseen tarvitaan kuitenkin kirkas sää ja tarpeeksi pimeä yö.

Visit Finland / Jordan HirschelLapin sääilmiöt
Revontulien näkeminen on monien ykköshaave Lapissa.

Kesällä tilanne kääntyy ympäri, kun yötön yö pitää ulkomaalaisia turisteja hereillä. Lapissa valoisat yöt kestävät paljon etelää pidempään: jopa heinäkuun loppupuolelle saakka.

6. Samassa kylässä saattaa yöpyä megajulkkiksia

Kun lomailet Lapissa, saatat tietämättäsi majoittua samassa kylässä kuin maailmantähdet. Lappiin tehdään koko ajan matkoja, joista ei hiiskuta tapahtumahetkellä. Megajulkkikset hakevat Lapista ennen kaikkea yksityisyyttä ja rauhaa.

Lapissa ovat vierailleet muun muassa huippujalkapalloilija Lionel Messi, näyttelijät Angelina Jolie ja Brad Pitt sekä tosi-tv-tähti Kourtney Kardashian. Uransa jo lopettanut jalkapalloilija David Beckham nähtiin Lapissa viimeksi helmikuussa 2020.

Lisäksi Lapissa käy jatkuvasti somevaikuttajia, joilla voi olla jopa miljoonia seuraajia.

7. Autiotuvat kaikkien käytössä

Lapin luonnossa liikkuessa vastaan tulee säännöllisesti autiotupia. Et ehkä tiennyt, että Metsähallituksen ylläpitämissä tuvissa kuka tahansa voi majoittua ilmaiseksi noin 1–2 vuorokauden ajan. Tupia voi käyttää myös lyhyempään lepäämiseen tai vaikka eväiden syöntiin.

Visit Finland / Graham SchmidtAutiotuvat Lapissa
Valtavaaran mökki on päivätupa, jota ei ole tarkoitettu yöpymiseen.

Autiotuvat eivät ole lämmitettyjä, joten talvella tupa on saatava lämpimäksi takan avulla. Mukaan tarvitaan myös tarpeeksi lämpimät varusteet. Noudata aina tupien ohjeita esimerkiksi tulenteon ja poistumisjärjestyksen suhteen. Siivoa jälkesi seuraavia tulijoita varten.

Osa autiotuvista on päivätupia, joita ei ole suunniteltu yöpymistä varten. Näissä voi yöpyä hätätapauksessa, mutta puitteet eivät ole samanlaiset kuin autiotuvissa.

8. Sininen hetki

Loma Lapissa voi olla ensimmäinen kerta, kun todella ymmärrät sinisen hetken merkityksen. Talvisessa Lapissa kaikki tosiaan muuttuu illansuussa siniseksi. Sinisen hetken voi havaita juuri ennen auringonnousua tai auringonlaskua. Erityisen selvänä se näkyy lumisessa maastossa.

9. Moottorikelkka on kätevä kulkupeli

Lapissa törmäät nopeasti menopeliin, jota ei Suomen eteläisissä kaupungeissa näy. Moottorikelkka on pohjoisessa monille kätevä kulkuväline, joka on myös poliisien käytössä. Ehkä olet seurannut kotimaista rikossarjaa Ivalo, jossa tämä nähdään käytännössä.

Visit Finland / Konsta PunkkaMoottorikelkkailu Lapissa
Moottorikelkka-ajelu on turistille elämys.

Matkailija voi vuokrata moottorikelkan ilman aiempaa kokemusta laitteesta. Kuljettajalta vaaditaan kuitenkin vähintään T-luokan ajokortti, jonka voi saada aikaisintaan 15-vuotiaana. Lomakohteissa järjestetään myös opastettuja moottorikelkkasafareja.

10. Mäkäräisten hyökkäys

Kesällä matkailijaa voi odottaa Lapissa ikävä yllätys. Pitkän talven jälkeen valoa kohti mönkivät kaikenlaiset hyönteiset mäkäräisistä paarmoihin ja hyttysiin. Lapissa puhutaan räkkäajasta, joka alkaa yleensä juhannuksen korvilla ja jatkuu heinäkuun loppupuolelle. Sääolot saattavat vaikuttaa kauden kestoon.

Pahimmillaan kiusallisia mäkäräisiä voi olla niin paljon, että ilma on niistä mustanaan. Matka kannattaa suunnitella räkkää silmällä pitäen. Tällä kaikella on myös tarkoituksensa: esimerkiksi linnut hakeutuvat pesimään Lappiin, jossa riittää hyönteisiä.

Lue myös: Lapin liikuteltavat mökit kiinnostavat turisteja – näin paljon maksaa yö tähtien ja revontulien alla

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Visit Finland / Matti Björninen, Pentti Sormunen / Vastavalo, Jordan Hirschel, Graham Schmidt, Konsta Punkka

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Valtavaara on Kuusamossa, eikä Kuusamo kuulu Lappiin.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.