Hyppää sisältöön

Lapin liikuteltavat mökit kiinnostavat ulkomaalaisia turisteja – näin paljon maksaa yö tähtien ja revontulien alla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 06.03.2020
Lapin liikuteltavat maisemamökit kuljetetaan yöksi Inarijärven jäälle.

Lasiseinäiset mökit Inarissa

Kaikki ovat nähneet kuvia Lapin lasi-igluista, mutta joko olet kuullut liikkuvista mökeistä, joissa on lasiseinä? Inarijärven päällä voi yöpyä mobiilimökissä, jonka isoista ikkunoista voi parhaimmillaan bongata tähtiä tai revontulia.

Mökit ovat herättäneet huomiota myös ulkomailla. Brittimedia Daily Mail listasi Lake Inari Mobile Cabins -majoituksen tammikuussa 2020 maailman erikoisimpien majapaikkojen joukkoon. Jo sosiaalisessa mediassa julkaistuista kuvista näkee, että asiakkaat ovat Lapin eksotiikkaa hakevia turisteja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Lake Inari Mobile CabinsLiikuteltavat mökit Lapissa
Kirkkaalla säällä mökistä voi nähdä revontulia.

Mökkiyrittäjä Esko Aarnio kertoo Lake Inari Mobile Cabinsin verkkosivuilla rakentaneensa ensimmäisen mökin prototyypin vuonna 2014. Idean hän sai hiihtäessään iltaisin Inarijärvellä.

– Kirkkaalla säällä revontulet olivat laajoja ja upeita. Monesti olisin halunnut jäädä katselemaan niitä pidemmäksi aikaa, mutta oli liian kylmä. Ensin keksin rakentaa liikuteltavan mökin omaan käyttööni, kirjoittaa Aarnio.

Lähes kaikki vieraat tulevat ulkomailta

Puhelimitse tavoitettu Aarnio kertoo toiminnan lähteneen käyntiin lähes samantien idean syntymisen jälkeen. Asiakkaat löysivät majoituksen varaussivusto Booking.comin kautta ja varauksia alkoi sadella.

Lähes kaikki vieraat tulevat ulkomailta. Viime kaudella suomalaisia ei vieraillut mökeissä ollenkaan.

– Vuodenvaihteen ja kiinalaisen uudenvuoden aikaan vieraita tulee yleensä paljon Kiinasta, erityisesti Hongkongista. Helmi-maaliskuussa taas saapuu amerikkalaisia ja eurooppalaisia. Italia, Ranska ja Saksa näkyvät varauksissa eniten, sanoo Aarnio.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mökit vedetään Inarijärven jäälle moottorikelkan perässä. Vieraat voivat olla matkan aikana mökin sisällä. Siirtyminen tapahtuu iltakahdeksalta, ja takaisin base campiin eli tukikohtaan palataan aamulla.

Lake Inari Mobile CabinsErikoinen majoitus Lapissa
Vieraat voivat seurata maisemia mökin sisältä, kun se siirretään järvelle.

Inarijärven jää on hyvä paikka bongata revontulia, sillä kirkkaalla säällä puuton maisema takaa lähes varmat revontulet. Aarnion mukaan elämys on ulkomaalaisten turistien mielestä eksoottinen silloinkin, kun revontulet pysyvät piilossa. Jäällä on kylmä, mutta sisällä mökissä lämmintä.

– Asiakkailta saamme kiitosta rennosta ja kodinomaisesta tunnelmasta. Meillä on pieni tiimi ja ehdimme jutella kaikkien kanssa.

Lämmin mökki jäällä

Jokaisessa mökissä on oma vessa, wifi-yhteys sekä lämmitys. Juomavesi puolestaan on varattava valmiiksi mukaan päärakennuksesta. Suihkuun ja aamiaiselle pääsee tukikohtaan. Asiakkaiden käytössä on myös sauna ja palju.

Majoitusta liikkuvassa mökissä ei saa pikkurahalla, vaikka hinta onkin edullisempi kuin lasi-igluissa. Kahden hengen yö mökissa maksaa ajankohdasta riippuen 295–375 euroa. Useamman yön varaavat matkailijat saavat verkkosivujen mukaan alennusta.

Lake Inari Mobile CabinsRevontulimajoitus Lapissa
Mökit ovat noin kahdeksan neliön kokoisia.

Itse mökit ovat yksinkertaisia ja noin kahdeksan neliön suuruisia. On selvää, että majoituksessa maksetaan puitteiden sijaan enemmänkin elämyksestä, siirtymisistä moottorikelkalla sekä mahdollisuudesta nähdä revontulia omasta sängystä käsin.

Kausi Inarijärvellä kestää marraskuusta huhtikuuhun turvallisten jäiden aikaan. Jään paksuuden on oltava vähintään 20 senttiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Katso alta, millaisia valokuvia matkailijat ovat jakaneet mökeistä!

Lue myös: Vau, mitä Suomi-hotelleja! Tässä kotimaan 8 erikoisinta majapaikkaa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Instagram, Lake Inari Mobile Cabins
Video: YouTube / Esko Aarnio

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vaasan parhaat ravintolat

Mihin syömään Vaasassa? 15 ravintolavinkkiä erilaisiin tilanteisiin

Suomen erikoiset nähtävyydet

Suomen eriskummalliset nähtävyydet – 33 kohteen lista, josta löydät tekemistä lomalle

Nelostien taukopaikat

Autoilijan opas Nelostielle – reitin 24 parasta taukopaikkaa

Suomen parhaat rannat

Mihin rantalomalle kotimaassa? 15 ihanaa rantaa Suomessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja