Hyppää sisältöön

Katso 12 klassikkoa, jotka kaikki haluavat kokea Lapissa – kuinka moni on jo sinulle tuttu?

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 13.11.2020
Mitkä Lapin klassikot olet jo ehtinyt kokea?

1. Keskiyön aurinko

Touko-kesäkuussa yöt ovat vaaleat kaikkialla Suomessa. Vasta Lapissa käsite keskiyön aurinko kunnolla aukeaa kävijälle. Pohjoisessa aurinko ei todella laske lainkaan, ja vaaleat yöt kestävät huomattavasti pidempään kuin etelässä. Yöttömän yön voi nähdä Pohjois-Lapissa aina heinäkuun loppupuolelle saakka.

Pimennysverhoille on Lapin hotelleissa tarvetta, kun ulkomaalaiset turistit totuttelevat erikoiseen näkyyn keskellä yötä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Vaellus ruska-aikaan

Hiljaisemman kesän jälkeen Lapin seuraava sesonki on ruska-aika. Tällöin kesällä kiusaavat mäkäräiset ja hyttyset ovat kaikonneet ja luonto muuttaa väriään. Ruska alkaa syyskuun alussa ja kestää aina lokakuun vaihteeseen saakka. Kohteesta riippuen paras väriloisto ajoittuu yleensä syyskuun puolivälin tienoille.

Visit Finland / Julia KiveläRuska-aika Lapissa
Syksyn ruska-aika on vuoden parasta aikaa lähteä vaeltamaan Lappiin.

Hyviä paikkoja ruskavaellukselle ovat esimerkiksi Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, Saariselällä sijaitseva Urho Kekkosen kansallispuisto sekä Pyhä-Luoston kansallispuisto.

Päivävaelluksia tekevät reissaajat voivat yöpyä hotellissa tai mökissä. Pidemmillä vaelluksilla majoitus on helpointa järjestää teltassa tai autiotuvissa.

3. Pohjoisen hiihtokeskukset

Laskettelu tai hiihto Lapissa kuuluvat kaikkien talviurheiluharrastajien unelmiin. Moni suomalainen onkin oppinut harrastuksensa juuri pohjoisessa vietetyillä lomilla.

Lapin hiihtokeskuksissa on isoja eroja. After ski -tunnelmaa ja pitkiä rinteitä löytyy esimerkiksi Leviltä ja Ylläkseltä, kun taas Saariselkä ja Pallastunturi ovat esimerkkejä rauhallisemmista kohteista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Visit Finland / Juha LaineLapin hiihtokeskukset
Ylläksellä on Suomen pisimmät laskettelurinteet.

Ensimmäisiä kokeiluja varten ei kannata hankkia omia varusteita, sillä kaikissa hiihtokeskuksissa toimii varustevuokraamoja. Laskettelurinteisiin aloittelijat tai pitkän tauon pitäneet voivat palkata hiihdonopettajan.

4. Yö autiotuvassa

Lapissa on lukuisia autiotupia, jotka ovat vapaasti retkeilijöiden käytössä. Metsähallituksen ylläpitämiin majoihin kuuluu päivätupia, jotka on suunniteltu eväiden syöntiä ja lepohetkeä varten. Autiotupia voi puolestaan käyttää myös yöpymiseen jalkaisin tai hiihtäen saapuville kävijöille.

Autiotupia ei ole tarkoitettu lomailuun: niihin ei siis tule tehdä leiriä monen vuorokauden ajaksi. Tuvat soveltuvat pitkille vaelluksille, joilla matkaa jatketaan seuraavana päivänä. Tuvat sijaitsevat usein upeilla paikoilla, joilla olet villin luonnon sydämessä.

5. Revontulet yötaivaalla

Jos olet haaveillut näkeväsi joskus revontulet Lapissa, et ole ainoa. Erityisesti sosiaalisen median kautta leviävät valokuvat tekevät niin suuren vaikutuksen, että monille revontulet ovat tärkein syy matkustaa Lappiin. Valitettavasti niiden bongaamiselle ei voi ikinä antaa takeita.

Visit Finland / Thomas KastRevontulet Lapissa
Paras aika nähdä revontulia on sydäntalvi ja alkukevät.

Revontulet vaativat kirkkaan taivaan ja tarpeeksi pimeän yön. Niitä ei kannata myöskään tähyillä hiihtokeskuksen keskustassa valojen loisteessa. Revontulisafarit vievät matkailijoita syrjäseuduille, joilla katuvalojen puute tekee tilaa luonnon omille valoille.

6. Vauhdin huumaa moottorikelkalla

Lapissa moottorikelkka on arkinen menopeli, mutta muualla Suomessa sellaiseen ei välttämättä ole törmännyt ikinä. Moottorikelkkasafarille osallistuminen tai oman ajoneuvon vuokraaminen ovat elämyksiä. Moottorikelkka vie helposti helposti myös syrjäisemmille alueille esimerkiksi etsimään revontulia.

Ensimmäinen ajelu voi tuntua jännittävältä, mutta ajoneuvo on yksinkertainen. Käytännössä kuljettaja käyttää vain kaasua, jarrua ja pakkia. Moottorikelkalla saa ajaa korkeintaan 60 kilometrin tuntivauhtia – tosin vilkkaasti liikennöidyillä alueilla tämäkin on liikaa. Kuljettajalla on oltava vähintään T-ajokortti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Paikallista ruokaa

Lapissa on pakko maistaa pohjoisen omia herkkuja. Poronkäristys, leipäjuusto tuoreilla hilloilla, muikut ja pohjoisen kirkkaista vesistä nostetut kalat ovat ruokalistojen klassikoita. Lapissa hyödynnetään paljon sieniä ja marjoja. Kokeile Lapin ravintoloissa, millaisia versioita kokit taikovat lähiruoasta.

Lue lisää Lapin ruokakulttuurista ja herkuista, joita kannattaa maistaa.

Visit Finland / Harri TarvainenLapin ruoat
Poronkäristys on yksi pohjoisen perinneruoista.

8. Porot ja huskyt kosketusetäisyydellä

Oletko edes käynyt Lapissa, jos et ole nähnyt poroja? Suloisten sarvipäiden kohtaaminen on monen matkailijan toiveissa. Poroihin törmää usein jo autoteillä, joilla saatat kokea liikenneruuhkan lappilaiseen tapaan.

Myös huskysafarit ovat pohjoisen klassikko. Koiravaljakot vievät turisteja retkille Lapin luontoon tai etsimään revontulia pimeän tullen. Samalla reissulla kävijät pääsevät myös silittelemään turkoosisilmäisiä otuksia ja leikkimään näiden kanssa.

9. After ski: monoja ja minttukaakaota

Vaikka Lappiin lähdettäisiinkin ensisijaisesti hiihtämään tai laskettelemaan, on yöelämä monille lähes yhtä suuri houkutus. Legendaariseen after ski -menoon kuuluvat monotanssit, rinnebaarit ja kermavaahdolla kuorrutettu minttukaakao.

Pohjoisen vilkkain yöelämä löytyy Levin hiihtokeskuksesta sekä Rukalta, joka tosin sijaitsee Lapin maakunnan rajan toisella puolella Pohjois-Pohjanmaalla. Mielikuvissa monet lukevat sen kuuluvan Lappiin. Näistä kohteista löytyy rinnebaareja, yökerhoja ja live-keikkoja. Hiihtokeskukset ovat erityisesti nuorten ja keski-ikäisten kaveri- ja työporukoiden suosiossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

10. Lapin lumilinnat

Pohjoisen suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluvat erilaiset lumesta ja jäästä rakennetut linnat, joiden yhteydessä voi myös majoittua. Ensimmäinen lumilinna rakennettiin vuonna 1996 Kemiin, jonne se nousee edelleen vuosittain. Kilpailijoitakin on ilmestynyt – Lainion SnowVillage sijaitsee lähellä Ylläksen hiihtokeskusta, ja siellä on nähty muun muassa Game of Thrones -teeman lumilinna.

Inka KhanjiLapin erikoiset hotellit
Lumesta ja jäästä tehdään Lapissa nähtävyyksiä ja hotelleja. Kuvassa Rovaniemen Arctic Snow Hotel.

Rovaniemellä toimii Arctic Snow Hotel -niminen hotelli, jossa vieraat voivat yöpyä kirjaimellisesti jäätävissä olosuhteissa. Lämmittelemään pääsee lumisaunaan.

11. Joulupukin voi tavata ympäri vuoden

Joulupukkiin liittyvä taika ei rajoitu Lapissa joulukauteen. Joulupukin, tontut ja muut hauskat hahmot voi tavata pohjoisessa ympäri vuoden. Postia pukille voi jättää vaikka keskellä kesää jos lahjatoiveet ovat valmiina.

Joulun tunnelmaa pääsee kokemaan Lapissa muun muassa Napapiirillä sijaitsevassa Joulupukin Pajakylässä ja Santa Park Arctic Worldissa. Molemmat kohteet sopivat Lapissa lomaileville lapsiperheille.

12. Erikoiset majoitukset

Lapissa luksushotelli tarkoittaa jotain muuta kuin suurkaupungeissa. Pohjoisesta haetaan ennen kaikkea rauhaa, luonnon läheisyyttä sekä mahdollisuutta nähdä revontulia. Kelohonkamökit ovat ulkomaalaisille turisteille elämys.

Lumi- ja jäähotellien lisäksi Lapissa panostetaan lasi-igluihin ja lasikattoisiin mökkeihin, joissa voi katsella yötaivasta omasta sängystä käsin. Trendin aloitti Saariselällä toimiva Kakslauttanen, mutta samantyylistä majoitusta löytyy nykyään monesta paikasta.

Vaihtoehto tälle on tunturin huipulle rakennetut majoitukset, joissa ison lasiseinän läpi pääsee ihailemaan maisemia. Tällaista voi kokeilla esimerkiksi Saariselän Star Arctic -hotellissa Kaunispään huipulla. Rovaniemellä Arctic TreeHouse -hotellissa luotetaan myös seinän kokoisesta ikkunasta avautuvien maisemien lumoon.

Lue myös: Kymmenen hauskaa faktaa, joita et ehkä vielä tiennyt Lapista – kuinka hyvin sinä tunnet Suomen pohjoisimman maakunnan?

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Visit Finland / Juha Laine, Julia Kivelä, Juha Laine, Thomas Kast, Harri Tarvainen, Inka Khanji

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Porvoon parhaat ravintolat

Porvoon parhaat ravintolat – 12 vinkkiä, jotka kannattaa painaa mieleen

Klobben

Suomen ihanat saaret – päiväretket, majakat, hotellit ja muut tärpit

Imatrankoski on Suomen ensimmäinen matkailunähtävyys

Suomen ensimmäinen nähtävyys on koettava kerran elämässä – näin Imatrankoskesta tuli aikansa hitti

Loviisan Raatihuone

Kesäretki Loviisaan – puutalokaupungin 13 parasta nähtävyyttä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja