hero taustakuva

Mitä Lapissa syödään ja juodaan? Lähiruokaa ja rinnebaarin minttukaakaota – 5 tuotetta, joita on pakko maistaa

Visit Finland / Vastavalo / Soili Jussila artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Marjoja soilta ja metsistä ja kalaa tunturivesistä. Lue, miten Lapissa syödään.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 11.10.2020
facebook   whatsapp

1. Lapin kalat

Lapin lomakohteiden ravintoloissa ruokalistalla on aina paikallista kalaa. Lähiruoka on Lapissa arvossaan: monessa paikassa voit saada esimerkiksi Inarijärven, Tenojoen ja Tornionjoen vesistä nostettua siikaa, lohta, nieriää ja taimenta.

Rapeaksi paistetut muikut kuuluvat monen suomalaisen suosikkeihin. Muikkujen lisukkeena tarjoillaan usein esimerkiksi perunamuusia tai niitä dipataan kermaviilikastikkeeseen.

2. Poronkäristys

Vähärasvainen poronliha kaikissa muodoissaan on lappilaisen keittiön kulmakivi. Tyypillisin annos, jonka matkailija tilaa, on lähes jokaisen Lapin ravintolan listalta löytyvä poronkäristys. Klassikko valmistetaan pannulla paistamalla ja pitkään hauduttamalla. Lisukkeena tarjoillaan yleensä perunamuusia ja puolukkahilloa tai puolukoita.

Lapin ruokakulttuuri
Poronkäristys on Lapin klassikko.

Poronlihasta tehdään myös esimerkiksi mustaamakkaraa, hampurilaisia sekä fileepihvejä. Poronmakkaraan saatat törmätä Lapissa jo hotellin aamiaisella. Toinen suosittu pohjoisen riistaruoka on hirvenliha.

3. Sienet, marjat ja perunat

Monet Lapin perinneruoista ovat liha- ja kalapainotteisia. Kasvissyöjien ja vegaanien ei kuitenkaan tarvitse huolestua – nykyään pohjoisen ravintoloissa on vaihtoehtoja kaikenlaisille ruokavalioille.

Lapissa syödään paljon sieniä ja marjoja. Metsillä ja soilla kasvaa esimerkiksi mustikkaa, puolukkaa, lakkaa ja tyrniä. Voidaan puhua todellisesta suomalaisesta superfoodista eli ruoasta, joka sisältää erityisen paljon ravinteita. Lapin marjojen voi luottaa kasvaneen puhtaassa luonnossa.

Monissa kasvisruoka-annoksissa on Lapissa sieniä eri muodossa. Sienistä syntyy esimerkiksi risottoja ja ohrattoja, pastoja ja kasvishampurilaisia. Ravintoloissa hyödynnetään kotimaisia vihanneksia ja juureksia.

Lapin puikulaperuna on nimensä mukaisesti puikulan muotoinen, pitkä ja kapea. Sitä kannattaa asiantuntijoiden mukaan käyttää esimerkiksi uunissa valmistettavaksi tai perunamuusia varten. Tiesitkö, että puikulaperuna on saanut EU:lta nimisuojan? Suojattu alkuperänimitys (SAN) tarkoittaa sitä, että ruoka-aine tuotetaan aina tietyllä maantieteellisellä alueella.

4. Leipäjuusto

Narskuva leipäjuusto on tuttu herkku useimmille suomalaisille kotiseudusta riippumatta. Lapissa leipäjuusto on kuitenkin erityisessä asemassa, ja se on monien ravintoloiden jälkiruokalistan perustuote. Jos olet syönyt leipäjuustoa vain kylmänä kaupasta ostettuna, on aika maistaa lämmintä, lisukkeilla höystettyä leipäjuustoa.

Lapin jälkiruoat
Leipäjuusto löytyy monen ravintolan listalta Lapissa.

Leipäjuusto tarjoillaan lähes aina lakkojen kanssa, jotka ovat useimmille suomalaisillekin harvinaista herkkua hankalan saatavuutensa ja korkean hintansa takia. Hillan rinnalla ravintola-annokset sisältävät usein myös muita herkullisia yhdistelmiä. Vaikka et olisikaan leipäjuuston suuri fani, kannattaa sitä kokeilla Lapissa.

Lapista löytyy myös vanha perinne, joka on nykyään vähemmän tunnettu. Aikoinaan leipäjuustoa oli tapana kastaa kahviin tai valuttaa kahvia juuston päälle.

5. Lapin juomat

Entä mitä Lapissa sitten juodaan? Muutakin kuin minttukaakaota eli hiihtokeskusten hittijuomaa, jossa kaakao on terästetty minttuliköörillä ja kuorrutettu kermavaahdolla. Alkoholiton versio voidaan tehdä esimerkiksi minttukarkkien avulla.

Pohjoisen tunnetuin olut on tietysti Lapin Kulta, joka valmistetaan tosin nykyään Lahdessa. Perinteistä olutta on tehty vuodesta 1873 saakka, mutta vuonna 2020 Hartwall lopetti kolmosoluen valmistuksen. Tuotetta tehdään nykyään 5,2-prosenttisena.

Pienpanimobuumin ansiosta käsityöläisolutta valmistetaan Lapissa ainakin Tornion Panimossa ja Lapin Panimossa. Ennen Lapin Kultaa valmistaneella Tornion Panimolla on valikoimissaan myös esimerkiksi giniä ja rommia. Kun lomailet Lapissa, kannattaa suosia paikallisia tuottajia.

Lapin marjoista syntyy paljon erilaisia mehuja. Jos et ikinä ole kokeillut esimerkiksi tyrnimehushottia, on siihen Lapissa hyvä tilaisuus.

Lue myös: Kymmenen asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Lapissa – matka voi olla eksoottisempi kuin ulkomailla

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Visit Finland / Vastavalo / Soili Jussila

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Parhaat lentotarjoukset