Huippukokki Michael Björklundin vinkit Ahvenanmaalle: kokeile näitä ruokia
Valitse aterialle paikallisia tuotteita
Ahvenanmaalla sijaitsevan Smakbyn-ravintolan omistaja ja pääkokki Michael Björklund edistää saaren ruokakulttuuria ja tietää, mitä Ahvenanmaan-lomalla kannattaa syödä.
Ensimmäisenä mies kehottaa maistamaan saaristossa kasvanutta lammasta, Ålandsfåria. Maku on Björklundin mukaan erinomainen, vaikka eläimet on alun perin kasvatettu lihan sijaan villan vuoksi.
Jälkiruoaksi hän kehottaa valitsemaan perinteistä ahvenanmaalaista pannukakkua ålandspannkakaa, joka on tehty mannapuurosta. Parhaalta se maistuu kermavaahdon ja luumuista valmistetun sviskonkrämin eli kanelilla maustetun luumusoseen kanssa.
Ruokajuomaksi Björklund suosittelee valmistettavaa Stallhagen-olutta. Keskellä Ahvenanmaata sijaitsevan Stallhagen-panimon valikoimaan kuuluu useita eri oluita, joita myydään myös saaren ruokakaupoissa. Panimon yhteydessä on sekä ravintola että myymälä.
– Täällä paikallistuottajat ovat olleet pitkään vanhempia ihmisiä, jotka ovat valmistaneet tuotteitaan perinteisellä tavalla. Nyt monet nuoret ovat vaihtaneet alaa ja ryhtyneet pientuottajiksi. Tuotteita valmistetaan uudella tavalla, mutta yhä vanhoja perinteitä kunnioittaen, sanoo Björklund ja kertoo samalla suunnitelmistaan oman olutpanimon perustamisesta.
Smakbynin tuotantoon kuuluu toistaiseksi ravintolan oma omenaviini sekä liköörejä, jotka kaikki valmistetaan Smakbynin omassa tislaamossa. Tulevaisuudessa Björklundin suunnitelmiin kuuluu aloittaa myös pienpanimotoiminta ja käyttää oluen valmistukseen muun muassa Smakbynin mehiläisten hunajaa.
>> Lue lisää vinkkejä Ahvenanmaalle Rantapallon kohdeoppaasta!
Teksti ja kuva: Inka Khanji