Hyppää sisältöön

Ribera del Duero – viiden tähden viiniloma

  • Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 28.11.2023
Vain tunnin matkan päässä Madridista sijaitseva Ribera del Dueron alue on Riojan rohkea haastaja.

Viini viihtyy Duero-joen laaksossa

Ribera del Dueron viinialueelle on vain noin tunnin automatka Espanjan pääkaupungista Madridista. Maisema ehtii tällä matkalla muuttua valtavasti. Duero-joen laaksossa vallitsevat värit ovat viinien vihreä ja kalkkisten kallioiden valkea.

Viinituristille alue on mielenkiintoinen, sillä viinikulttuuri nykyisessä mittakaavassaan on täällä vielä kohtuullisen uutta. Toki Dueron laaksossa on viljelty viiniä jo satojen vuosien ajan, mutta suuren yleisön tietoisuuteen ja matkailuteemaksi se on noussut verkkaiseen tahtiin vasta aivan viime vuosikymmeninä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Portugalin puolella sama joki tunnetaan portviinin kotiseutuna ja nimellä Douro.

Helpoin tapa tutustua Ribera del Dueron alueeseen on rento autolomailu lyhyistä etapeista nauttien. Monet viinitilat tarjoavat myös majoitusmahdollisuuksia, mutta yhtä hyvin tukikohtana voi pitää esimerkiksi Valladolidin tai Aranda de Dueron kaupunkia. Myös Kastilian maakunnan pääkaupunki Burgos on sijainniltaan käytännöllinen.

Luksushotelli vanhassa luostarissa

Matkailijan silmissä eräs Ribera del Dueron seudun erikoisimmista paikoista on Abadia Retuerta LeDomaine, vanha luostari, josta on rakennettu viiden tähden lomahotelli.

Hotellia ympäröivät laajat viinirinteet ja vehreät maisemat. Vanhan luostarin tiluksilla saa todella olla omassa rauhassaan, sillä lähistöltä ei edes löytyisi juuri muuta tekemistä kuin maisemista nauttimista, patikointia ja herkuttelua.

Hotellin takana on sveitsiläinen lääkejätti Novartis, joka hankki luostarin omistukseensa ja on panostanut valtavia summia rakentaakseen siitä luksushotellin. Puitteet ovat jo nykyisellään hulppeat ja työn alla on myös oma kylpylä, jonka arvioitu valmistumisajankohta on vuonna 2015.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LeDomainen ravintola tavoittelee parhaillaan Michelin-tähteä, joten laatuvaatimukset on asetettu korkealle. Kävijäkunta koostuu toistaiseksi lähinnä varakkaista espanjalaisista, mutta myös ulkomaalaisten turistien toivotaan löytävän paikalle.

Vaikka et yöpyisikään LeDomainen luksushotellissa, kannattaa sen ravintolassa piipahtaa illallisella niin kauan, kun se vasta tavoittelee tähteään. Sillä tähden osuessa kohdalle, jos kokki niin ylhäälle yltää, hintojen nousu on väistämätöntä

Sijainti DO-alueen ulkopuolella antaa vapauksia

Abadia Retuertan viinitilalle on matkaa luostarihotellilta vain kivenheitto. Myymälä ja tuotantotilat ovat avoinna kävijöille päivittäin.

Viiden tähden linjaa seuraten hinnat eivät ole täällä erityisen edulliset. Oletuksena on selvästi, ettei laatua arvostava edes kuvittele saavansa tuliaisiaan pikkukolikoilla. Toki parillakympilläkin löytää jotain mukaansa, mutta paikan paremmat viinit nousevat hinnoiltaan satasiin.

Abadia Retuerta sijaitsee Dueron virallisen DO-laatuluokitusalueen ulkopuolella, eikä siten joudu noudattamaan laatuluokituksen standardeja tuotannossaan. Syynä tälle on yksinkertaisesti se, ettei nykyisiä viljelmiä ollut olemassa, kun DO-rajoja 1980-luvun alussa piirrettiin.

Abadia Retuertan viljelmät ovat varsin tuoreet. Ne on istutettu vasta 1990-luvulla. Sijainti DO-alueen ulkopuolella antaa myös vapauksia viinintekijöille ja mahdollistaa metodien ja rypäleyhdistelmien kokeellisuuden.

Tilojen määrä on kymmenkertaistunut

Ribera del Dueron seudulla on Abadia Retuertan lisäksi lukuisia muitakin kiinnostavia viinitiloja. Alueen kehityksestä ja viinikulttuurin noususta kertoo tilojen määrän nousu sitten 1980-luvun. Vuonna 1982 tiloja oli vain 24, nykyisin määrä on lähes kymmenkertaistunut. Kaikki valmistajat eivät kuitenkaan viljele itse omia rypäleitään, vaan Riojan alueen tapaan rypäleitä myös ostetaan usein.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Arkkitehtuurin ystävien käyntikohde on Bodegas Portia, jonka futuristisen päärakennuksen on suunnitellut Norman Foster. Tähden muotoon levittäytyvä rakennus maastoutuu maisemaan pienen kukkulan huipulla kätkien sisäänsä sekä tuotannon, kellarin, myymälän että vierailutilat.

Bodegas Portia on hyvä esimerkki Dueron seudun viinikulttuurin suhteellisesta nuoruudesta ja sen kontrastista vanhaan perinteeseen. Rakennuksen moderni design antaa tehdasmaisen, jopa laitosmaisen, vaikutelman. Silti kaiken takana on satoja vuosia vanha paikalliskulttuuri.

Bodegas Arzuaga puolestaan antaa välittömästi perinteisemmän vaikutelman. Tämä viinitalo ravintoloineen tarjoaa helpon pysähdyspaikan vaikkapa lounaalle matkan varrella.

Ribera del Duerossa liikkuessa vastaan saattaa tulla myös suomalaiselle tuttu nimi: Aalto-viini on peräisin täältä. Myös viiniharrastajien himoitseman Vega Sicilian koti on juuri Ribera del Duerossa.

Teksti: Riikka Krenn

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Espanjan viinireitit

Kuusi viinitietä Espanjassa – katso reitit herkuttelijalle

Lissabon, Portugali

Mitä Portugalissa syödään? Sinäkin olet saattanut maistaa portugalilaisia herkkuja tietämättä niistä

La Riojan viinit

Unohtumaton viiniloma Espanjassa – opas viinimatkailijan Riojaan

Maailman vanhin viini

Tässä viinin ystävien todellinen pyhiinvaelluskohde: näe maailman vanhin viiniköynnös Sloveniassa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja