Hyppää sisältöön

Maistele katuruokaa Pekingissä – koe kiinalainen keittiö ikimuistoisella tavalla

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 06.11.2015
Kiinalainen katuruoka on maistamisen arvoista, ja sitä löytyykin maan pääkaupungista Pekingistä lähes jokaisesta kadunkulmasta. Kaikkein rohkeimmille matkailijoille Peking tarjoaa myös kylmiä väreitä herättäviä erikoisia herkkupaloja.

Katuruokaa aamusta iltaan

Kojut ilmestyvät Pekingin katukuvaan aikaisin aamulla ja ovat avoinna vielä myöhään yöllä. Katuruokaa myyviä kojuja löytyy laidasta laitaan: jotkut kauppiaat myyvät hedelmiä ja vähän käsiteltyjä tuotteita, kun taas toisissa kojuissa ruoka valmistetaan alusta loppuun aivan silmiesi edessä.

Katuruoka on edullinen ja nopea vaihtoehto nälkäiselle, ja myös paikalliset syövät katuruokaa lähes päivittäin. Katuruoan valmistamisen seuraaminen on mielenkiintoista ja olennainen osa kiinalaiseen ruokakulttuuriin tutustumista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kiinalainen katuruoka on suhteellisen turvallista syötävää, kun käyttää järkeä ja tekee viisaita valintoja. Herkästi pilaantuvien elintarvikkeiden syömistä katukeittiöistä esimerkiksi helteillä kannattaa välttää.

On viisasta valita koju, jossa käy selkeästi paljon erityisesti paikallisia ihmisiä. Tämä osoittaa, että koju on suosittu ja luotettava. Lisäksi kaupankäynnin ollessa vilkasta, on elintarvikkeiden vaihtuvuus todennäköisesti suuri.

Maistele tunnettuja katuherkkuja

Ròu jīa mó on kiinalainen hampurilainen, joka muistuttaa lihatäytteistä pitaleipää. Täytteenä käytetään yleensä porsasta tai kanaa. Valmistustapa vaihtelee kojuittain ja joskus lihan seassa voi olla vihanneksia, kuten esimerkiksi vihreää paprikaa. Leipä ja sen täytteet valmistetaan ja lämmitetään edessäsi.

Jian bing on yksi yleisimmistä aamiaiseksi nautittavista katuruoista Kiinassa. Jian bingin taikina tehdään usein vehnästä ja se paistetaan isolla paistinlevyllä kananmunan kera. Taikinan kypsyessä taikinan päälle levitetään kevätsipulia, salaattia, korianteria ja chilikastiketta.

Jiazit eli kiinalaiset mykyt ovat taikinanyyttejä, joiden sisällä voi olla kasviksia tai lihaa. Mykyjä löytyy Kiinasta niin korkeatasoisista ravintoloista kuin katukojuistakin. Pienet taikinapallerot dipataan yleensä soija- tai chilikastikkeeseen. Mykyt ovat turvallinen, halpa ja varmasti maistuva valinta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Baozit ovat mykyjen tapaisia, höyrytettyjä sämpylämäisiä taikinanyyttejä, jotka on täytetty tavallisesti kasviksilla tai lihalla.

Uskallatko maistaa erikoisia herkkuja?

Wangfujing snack street on suosittu pekingiläinen turistikohde. Katu sijaitsee vilkkaan Wanfujing-pääkadun läheisyydessä. Tältä ruokakojujen täyttämältä kadulta löytyy paljon tavallisia katuruokia, mutta myös hieman erikoisempia vaihtoehtoja rohkeille.

Pekingin katuruoka
Kadulta voi ostaa hyvin erikoisia herkkuja.

Valikoimassa on katuruokaa mykyistä skorpioneihin. Raaka-aineiden vaihtuvuus ja tuoreus kadulla on yleisesti ottaen kiitettävä, sillä kaupankäynti on vilkasta. Monipuolisen valikoimansa vuoksi Wangfujing snack street on ehdottomasti yksi Pekingin parhaista paikoista tutustua kiinalaiseen katuruokaan.

Wangfujing Snack Streetin läheisyydessä sijaitsee Donghuamen Night Market, joka on avoinna iltaisin. Donghuamenilta löytyy vielä hieman skorpionejakin erikoisempia herkkuja, sillä tarjolla on muun muassa käärmeitä, lampaan peniksiä ja kiveksiä, heinäsirkkoja, silkkimadon toukkia, jättiläishämähäkkejä sekä koiranlihaa.

Donghuamenin valikoimat poikkeavat suuresti kaduilla tavallisesti nähtävistä katuruoista ja alue houkutteleekin puoleensa yleensä seikkailunjanoisia herkuttelijoita. Kukapa ei haluaisi kehuskella tuttavilleen syöneensä Kiinassa lampaan kiveksiä tai käärmettä?

>> Lue lisää vinkkejä Kiinaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Noora Linnankoski
Kuva: Noora Linnankoski, Flickr / Clara & James

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Machu Picchu, Peru

Maailman seitsemän uutta ihmettä – upeat kohteet on nähtävä kerran elämässä

Vältä mokat syömäpuikoilla – 10 virhettä, joihin on helppo sortua

Joko tunnet tämän Kiinan naapurin? Kuusi syytä matkustaa Taiwaniin

Tiesitkö tämän viattomalta tuntuvasta lemmenlukosta? Osassa näistä 8 sillasta lukon kiinnittäminen tietää sakkoja

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja