Hyppää sisältöön

Vältä ensikertalaisen mokat risteilyillä – viisi vinkkiä, joita risteilykonkarit noudattavat

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.04.2022
Ensimmäinen risteily on jännittävä kokemus, sillä se avaa täysin uuden maailman, johon pääsee sisälle vain kokeilemalla. Näihin vinkkeihin kokeneet matkustajat luottavat!

1. Hyödynnä laivojen erikoisravintolat

Risteilymatkan hintaan sisältyy syöminen paitsi buffet-ravintoloissa myös muutamissa à la carte -ravintoloissa. Ruoan taso on laivan perusravintoloissa varsin mainio, mutta jos kaipaat vielä erityisempää ruokaelämystä, kokeile erikoisravintoloita.

Alusten erikoisravintoloissa ruoista maksetaan joko tietty muutaman kymmenen euron suuruinen lisämaksu menua kohden tai vaihtoehtoisesti pieni summa kustakin ateriasta erikseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lisämaksusta huolimatta kokeneimmat risteilykonkarit vierailevat kaikkein mieluiten laivojen erikoisravintoloissa, ja ottavat kaiken irti maailmanluokan kokkien suunnittelemista menukokonaisuuksista. Erikoisravintolassa kannattaa vierailla myös ensimmäisellä risteilyllä, ainakin yhden kerran, jotta pääset kokemaan, millainen risteilyaluksen ravintolaelämys on parhaimmillaan.

2. Pidä laivan päiväohjelma aina mukana

Risteilyohjelman seuraaminen takaa, että saat kaiken irti laivan ohjelmatarjonnasta. Aamuisin hytteihin jaettava päiväohjelma sisältää kaiken, mitä laivalla tapahtuu kunakin päivänä. Päiväkohtainen risteilyohjelma kannattaa selata läpi aamuisin, painaa mieleen itseä eniten kiinnostavat ohjelmat ja pitää ohjelma mukana koko päivän.

ShutterstockRisteilymatkustajien vinkit
Risteilyn ohjelma on täynnä kiinnostavaa tekemistä, mutta aina välillä kannattaa jättää aikaa myös kannella rentoutumiseen.

Yhä usemmalla varustamolla on tarjolla myös oma sovellus, jonka kautta pääsee käsiksi risteilyohjelmaan. Lataa sovellus jo ennen matkaa, ja voit sen avulla tutustua laivan tarjontaan jo ennen varsinaisen risteilyn alkamista.

Eri ikäryhmille on omat päiväohjelmansa, joten niin lapset, teinit kuin aikuisetkin voivat valita ohjelmasta eniten itseään kiinnostavaa tekemistä.

3. Käytä portaita ja nauti ruoasta

Aluksesta riippuen matkustajat liikkuvat laivalla noin kymmenellä kannella, ja useimmat käyttävät liikkumiseen aina hissiä. Se onkin kaikkein vaivattomin tapa liikkua kannelta toiselle, mutta konkarit suosittelevat käyttämään portaita aina, kun se on mahdollista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Siihen on yksinkertainen syy: Risteilymatkustajien piirissä leviää vitsi siitä, miten jokaisen risteilymatkan jälkeen paino lisääntyy kilolla tai parilla. Valitsemalla portaat hissin sijaan joka kerralla lisäät huomattavasti risteilynaikaista aktiivisuutta.

Todellisuudessa lomamatkalla lihominen on asia, josta ei kannata murehtia. Ota ilo irti jokaisesta lomapäivästä ja valitse portaat ainoastaan, jos se tuntuu mukavalta.

4. Pysy laivalla

Laivasta ei ole pakko poistua jokaisessa risteilykohteessa, sillä aluksen palvelut pysyvät auki, vaikka valtaosa matkustajista nousisikin maihin. Jos väsymys painaa tai haluat muuten vain ottaa päivän rauhallisesti, jätä vierailu väliin yhtenä päivänä ja nauti rauhasta.

ShutterstockRisteilymatkustajien vinkit
Aluksen tyhjetessä päiväksi tarjoaa se mahdollisuuden nauttia palveluista kaikessa rauhassa.

Kun alus hiljenee, tuo se mahdollisuuden kokea jättimäinen risteilyalus uudella tavalla: kaikkialla on hiljaista ja rauhallista sekä hyvin vähän väkeä. Tyhjentynyt risteilylaiva tarjoaa samalla valokuvaajille erinomaisen mahdollisuuden saada laivasta kuvia, jotka eivät ole täynnä ihmisiä.

5. Käytä laivan lastenhoitopalveluja

Erityisesti pienten lasten vanhemmat arvostavat takuuvarmasti laivan lastenhoitopalvelua, jota on saatavana laivasta riippuen eri-ikäisille lapsille. Lastenhoitopalvelua tarjotaan yleensä yli kaksivuotiaille, mutta laivasta riippuen hoitoon voivat päästä myös tätä nuoremmat lapset.

Lapset voi jättää hoitajien huomaan tavallisesti tunniksi–pariksi kerrallaan, mikä tarjoaa vanhemmille mahdollisuuden vaikkapa kahdenkeskiseen päivälliseen tai rentoon löhöilyyn uima-altaalla.

Teini-ikäisille riittää niin ikään tekemistä ja kerhoja, joissa he pääsevät tutustumaan samanikäisiin lapsiin ja nuoriin kaikkialta maailmasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Risteilyjen yleisimmät harhaluulot – oletko sinäkin sortunut näihin kuvitelmiin?

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suklaalähde

Tältä näyttää Tallink Siljan uudistunut buffet – tarjolla yli 100 ruokalajia

Risteilyt Tallinnaan

Näin pääset Tallinnaan – löydä itsellesi parhaiten sopiva risteily

Uudistunut Viking Cinderella

Muistatko Viking Cinderellan? Tältä paluun tehnyt laiva näyttää nyt – yksi osa on pyhä, eikä sitä saa muuttaa

Jättimäinen risteilyalus kapealla lahdella, jossa toisella puolella kohoaa vuoristo ja toisella puolella punatiilikattoisten talojen täyttämä pikkukaupunki.

Risteilylle Karibialle vai Välimerelle? Näin valitset sopivan ajankohdan risteilylomalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja