Hyppää sisältöön

Risteilyjen yleisimmät harhaluulot – oletko sinäkin sortunut näihin kuvitelmiin?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 11.04.2019
Risteilymatkoihin liittyy useita myyttejä ja harhaluuloja, jotka perustuvat vääristyneisiin mielikuviin. Oletko valmis rikkomaan myytit?

Risteilyt ovat vain eläkeläisille – väärin!

Yleisin harhakuvitelma risteilyistä liittyy laivojen matkustajiin. Ajatellaan, että valtameriristeilijöillä ei näe juuri muita kuin varakkaita eläkeläisiä – pääasiassa Yhdysvalloista. Mielikuva ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä risteilyillä on matkustajia kaikista ikäluokista: laivoilla näkee niin perheitä vauvoineen, kaveriporukoita kuin kaikenikäisiä pariskuntiakin.

Keski-ikä vaihtelee niin risteilyvarustamojen kuin risteilyjen kestonkin mukaan. Esimerkiksi Royal Caribbeanin laivat houkuttelevat erityisesti nuoria matkustajia monipuolisten ja vauhdikkaiden aktiviteettien vuoksi, Azamaran-luksuslaivoilla taas näkee pääasiassa vanhempaa väkeä jo deluxe-risteilyjen hintalapun vuoksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös risteilyn kesto voi vaikuttaa keski-ikään. Esimerkiksi Karibialla järjestettävät kolmen päivän risteilyt ovat pääsääntöisesti Yhdysvaltalaisten nuorten suosimia viikonlopun bileristeilyjä, kun taas usean kuukauden mittaisilla risteilyillä keski-ikä nousee eläkeikään, sillä harvalla työssäkäyvällä on mahdollisuutta matkustaa useita kuukausia.

Risteilyt ovat kalliita – ei ihan niinkään!

Risteilyt mielletään edelleen kalliiksi tavaksi matkustaa, mutta kyseessä on selvä harhaluulo: meriloma voi olla jopa perinteistä lomaa edullisempi vaihtoehto.

Risteilyn hintaan sisältyvät ruoat, ohjelmat ja palvelut, mutta perinteisellä lomalla majoituksen hintaan sisältyy tavallisesti pelkästään aamiainen. Siinä missä risteilyillä lisämaksuja ei tule, perinteisellä lomalla ruoasta ja viihteestä on maksettava erikseen.

Hinnat vaihtelevat risteilyjen tasosta riippuen, mutta perustasoisen risteilyn saa keskimäärin noin sadalla eurolla päivää kohden.

Kaikki risteilyt ovat viikon mittaisia – valikoimaa riittää!

Perinteinen mielikuva risteilystä tarkoittaa tavallisesti yhden viikon mittaista matkaa, mutta mielikuva ei tässäkään asiassa vastaa todellisuutta: risteilyjä on saatavilla muutamasta päivästä usean kuukauteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockRisteilyjen harhaluulot
Risteilyjä on saatavilla hyvin eri mittaisina matkoina: tarjolla on niin muutaman päivän kuin usean kuukaudenkin mittaisia risteilyjä.

Risteilytarjonta on hyvin monipuolista, ja valikoimasta löytyy vaihtoehto jokaisen tarpeisiin. Ensikertalaiselle viikon mittainen matka on kuitenkin hyvä valinta, ellei matkaan ole mahdollisuutta käyttää tätä pidempää aikaa.

Risteilyaluksella tulee tylsää – ei varmasti tule!

Ajatus usean päivän tai jopa viikkojen mittaisesta matkasta risteilyaluksella voi tuntua mielikuvissa tylsältä ja herättää ajatuksia siitä, miten ajan saa kulumaan. Risteilyaluksella tätä ongelmaa ei kuitenkaan ole, vaan laivalla voi pikemminkin herätä huoli siitä, ehtiikö loman aikana kokeilla kaikkia kiinnostavia elämyksiä.

Tekemistä, näkemistä ja kokemista riittää aluksilla jokaiseen makuun, ja viikon mittainen matka voi tuntua nopeasti lyhyeltä. Yhdellä aluksella voi päästä esimerkiksi nauttimaan Broadway-tasoisista musiikkiesityksistä, kokemaan elämyksiä surffaussimulaattorissa, kiipeilyseinällä tai seikkailupuistossa ja urheilemaan kuntosalilla, koripallokentällä tai juoksuradalla. Lisäksi laivoilla on spa-palvelut, useita tasokkaita ravintoloita ja mahdollisuuksia osallistua luentoihin ja kursseille.

Vaihtoehtojen määrä voi tulla helposti yllätyksenä ensikertalaiselle, ja laivamatkasta kannattaakin ottaa kaikki irti.

Risteilylle voi lähteä vain tiettyyn aikaan vuodesta – harhaluulo!

Yleisin mielikuva risteilystä sijoittuu kesäkuukausille, mutta tosiasiassa risteilylle voi lähteä milloin vain. Paras aika lähteä risteilylle onkin silloin, kun se itselle parhaiten sopii. Risteilykohteita on lukuisia, joten vuodenajasta riippumatta aina löytyy kohde, joka tarjoaa ihanteelliset olosuhteet onnistuneelle risteilylle.

Kaikki risteilyt ja laivat ovat samanlaisia – ei!

Mielikuva siitä, että risteily kuin risteily on samanlainen elämys, on täysin virheellinen. Risteilyt vaihtelevat rutkasti matkan kestosta, kohteista, teemasta ja risteilyaluksesta riippuen: tarjolla on esimerkiksi vuonoristeilyjä Norjassa, heviristeilyjä Karibialla, luksusristeilyjä Välimerellä tai vaikkapa Atlantin ylittäviä risteilyjä.

Risteilyillä on kuitenkin myös yhdistäviä tekijöitä, ja niitä ovat muun muassa korkea palvelutaso, monipuolinen ohjelma ja vaihtuvat maisemat. Tunnelma kuitenkin vaihtelee risteilystä riippuen rutkasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Royal CaribbeanRisteilyjen harhaluulot
Aluksilla riittää tekemistä moneen makuun.

Matkan keston lisäksi varustamolla ja laivalla on suuri merkitys, sillä erot voivat olla hyvin suuria. Esimerkiksi MSC-varustamo on hyvä valinta perhematkalle, kun taas Silversea Cruises sopii mainiosti luksuslomalle.

Risteilyillä syödään vain buffetissa – väärin!

Risteilijöiden ravintoloita ajatellessa monilla nousee mieleen kuva ruokia notkuvista buffet-tiskeistä, mutta vaikka buffet-ravintolat ovat arkipäivää risteilyaluksilla, laivoilla voi ruokailla myös muualla.

Risteilyaluksilla on usein lukuisia matkan hintaan sisältyviä à la carte -ravintoloita, joissa voi nauttia tasokkaista aterioista useaan otteeseen matkan aikana. Näiden lisäksi laivoilla on tavallisesti myös erikoisravintoloita, joissa pääsee herkuttelemaan entistä laadukkaammista annoksista lisämaksua vastaan. Vaikka erikoisravintoloista veloitetaan lisämaksu, on hinta usein maissa sijaitsevia ravintoloita huokeampi.

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Royal Caribbean

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Risteilyt Tallinnaan

Näin pääset Tallinnaan – löydä itsellesi parhaiten sopiva risteily

Uudistunut Viking Cinderella

Muistatko Viking Cinderellan? Tältä paluun tehnyt laiva näyttää nyt – yksi osa on pyhä, eikä sitä saa muuttaa

Jättimäinen risteilyalus kapealla lahdella, jossa toisella puolella kohoaa vuoristo ja toisella puolella punatiilikattoisten talojen täyttämä pikkukaupunki.

Risteilylle Karibialle vai Välimerelle? Näin valitset sopivan ajankohdan risteilylomalle

Voiko risteilyllä juoda hanavettä?

Voiko laivalla juoda hanavettä? Muista nämä ohjeet risteilyllä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja