hero taustakuva

Oletko sinäkin miettinyt tätä: mitä tapahtuu, kun saavut myöhässä satamaan ja laiva on lähtenyt tavaroidesi kanssa?

Shutterstock artikkelin kuva
Risteilymatkat
Älä unohda pitää silmällä kelloa, kun vietät risteilyllä päivän kaupungissa.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 28.02.2019
facebook   whatsapp

Odottaako risteilyalus myöhästelijöitä?

Välimerellä ja Karibialla järjestettävillä pidemmillä risteilyillä alukset pysähtyvät useammissa eri satamissa. Matkustajilla on aikaa tutustua kuhunkin etappiin yhden päivän ajan, mikä tarkoittaa käytännössä vain muutamia tunteja.

Oletko ikinä miettinyt, miten kaikki matkustajat selviävät ajoissa satamaan laivan lähtöä varten? Isoilla aluksilla on kyse jopa monista tuhansista matkustajista, ja monille reitin varrella nähtävät kaupungit ovat ennalta tuntemattomia. Siirtymisaikoja voi olla hankala arvioida. Jos matkustaja saapuu saapuu satamaan myöhässä, on laiva saattanut jo lähteä.

Syitä myöhästymiseen on monia. Matkustajat saattavat jäädä jumiin liikenneruuhkaan, muistaa aluksen lähtöajan väärin tai kadottaa ajantajun nähtävyyksiä kierrellessä. Juna, jolla he matkustavat satamaan, voidaan perua. Osalla ihmisistä on taipumus olla aina myöhässä.

Tilanne on äärimmäisen kiusallinen, sillä matkustajien tavarat ja usein myös passi ovat pois seilanneen aluksen hyteissä. Satamavirkailijat auttavat myöhästyjiä, mutta reitti seuraavaan satamaan on hoidettava omakustanteisesti.

Välimeren risteilyillä tilanne ei välttämättä ole katastrofaalinen Euroopan kaupunkien helppojen ja edullisten yhteyksien ansiosta. Hankalampi tilanteesta tulee esimerkiksi pienellä saarella Karibialla.

Miksi laivan on lähdettävä sovittuna aikana?

Matkustajille tehdään aina selväksi, että laiva lähtee sovittuna aikana – vaikka kaikki eivät olisikaan kyydissä.

On selvää, että aluksen on yritettävä pysyä aikataulussa. Yksi tärkeimmistä syistä on ennalta määritelty satama-aika, jonka ylittämisestä tulee yhtiölle lisäkuluja. Aikatauluaan kirivän aluksen on kiihdytettävä tahtia, mikä kuluttaa enemmän polttoainetta.

Entisen Thomson Cruisesin johdossa työskennellyt David Selby kertoo kapteenin tekevän päätöksen mahdollisesta odottelusta. Huomioon otetaan myöhästyjien määrä, etäisyys seuraavaan satamaan sekä sää.

– Jos edessä on meripäivä, alus saattaa odotella vähän aikaa. Risteily-yhtiöt yrittävät kohdella kaikkia oikeudenmukaisesti, mutta samalla on pidettävä kiinni reitistä, jonka matkustajat ovat varanneet, sanoo Selby.

Varmin tapa tutustua kohteisiin aikataulussa on opastettu retki suoraan satamasta. Risteily-yhtiöiden tarjoamat kierrokset ovat kuitenkin varsin hintavia, eikä niillä ole mahdollista tutustua itsenäisesti juuri valitsemiinsa paikkoihin.

Jos opastettu kierros on jostain syystä myöhässä, tulee risteilyaluksen odottaa ryhmää sakoista ja aikataulujen paukkumisesta huolimatta.

Lähde: The Telegraph
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.