Hyppää sisältöön

Oletko sinäkin miettinyt tätä: mitä tapahtuu, kun saavut myöhässä satamaan ja laiva on lähtenyt tavaroidesi kanssa?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 28.02.2019
Älä unohda pitää silmällä kelloa, kun vietät risteilyllä päivän kaupungissa.

Odottaako risteilyalus myöhästelijöitä?

Välimerellä ja Karibialla järjestettävillä pidemmillä risteilyillä alukset pysähtyvät useammissa eri satamissa. Matkustajilla on aikaa tutustua kuhunkin etappiin yhden päivän ajan, mikä tarkoittaa käytännössä vain muutamia tunteja.

Oletko ikinä miettinyt, miten kaikki matkustajat selviävät ajoissa satamaan laivan lähtöä varten? Isoilla aluksilla on kyse jopa monista tuhansista matkustajista, ja monille reitin varrella nähtävät kaupungit ovat ennalta tuntemattomia. Siirtymisaikoja voi olla hankala arvioida. Jos matkustaja saapuu saapuu satamaan myöhässä, on laiva saattanut jo lähteä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Syitä myöhästymiseen on monia. Matkustajat saattavat jäädä jumiin liikenneruuhkaan, muistaa aluksen lähtöajan väärin tai kadottaa ajantajun nähtävyyksiä kierrellessä. Juna, jolla he matkustavat satamaan, voidaan perua. Osalla ihmisistä on taipumus olla aina myöhässä.

Tilanne on äärimmäisen kiusallinen, sillä matkustajien tavarat ja usein myös passi ovat pois seilanneen aluksen hyteissä. Satamavirkailijat auttavat myöhästyjiä, mutta reitti seuraavaan satamaan on hoidettava omakustanteisesti.

Välimeren risteilyillä tilanne ei välttämättä ole katastrofaalinen Euroopan kaupunkien helppojen ja edullisten yhteyksien ansiosta. Hankalampi tilanteesta tulee esimerkiksi pienellä saarella Karibialla.

Miksi laivan on lähdettävä sovittuna aikana?

Matkustajille tehdään aina selväksi, että laiva lähtee sovittuna aikana – vaikka kaikki eivät olisikaan kyydissä.

On selvää, että aluksen on yritettävä pysyä aikataulussa. Yksi tärkeimmistä syistä on ennalta määritelty satama-aika, jonka ylittämisestä tulee yhtiölle lisäkuluja. Aikatauluaan kirivän aluksen on kiihdytettävä tahtia, mikä kuluttaa enemmän polttoainetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Entisen Thomson Cruisesin johdossa työskennellyt David Selby kertoo kapteenin tekevän päätöksen mahdollisesta odottelusta. Huomioon otetaan myöhästyjien määrä, etäisyys seuraavaan satamaan sekä sää.

– Jos edessä on meripäivä, alus saattaa odotella vähän aikaa. Risteily-yhtiöt yrittävät kohdella kaikkia oikeudenmukaisesti, mutta samalla on pidettävä kiinni reitistä, jonka matkustajat ovat varanneet, sanoo Selby.

Varmin tapa tutustua kohteisiin aikataulussa on opastettu retki suoraan satamasta. Risteily-yhtiöiden tarjoamat kierrokset ovat kuitenkin varsin hintavia, eikä niillä ole mahdollista tutustua itsenäisesti juuri valitsemiinsa paikkoihin.

Jos opastettu kierros on jostain syystä myöhässä, tulee risteilyaluksen odottaa ryhmää sakoista ja aikataulujen paukkumisesta huolimatta.

Lähde: The Telegraph
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Risteilyt Tallinnaan

Näin pääset Tallinnaan – löydä itsellesi parhaiten sopiva risteily

Uudistunut Viking Cinderella

Muistatko Viking Cinderellan? Tältä paluun tehnyt laiva näyttää nyt – yksi osa on pyhä, eikä sitä saa muuttaa

Jättimäinen risteilyalus kapealla lahdella, jossa toisella puolella kohoaa vuoristo ja toisella puolella punatiilikattoisten talojen täyttämä pikkukaupunki.

Risteilylle Karibialle vai Välimerelle? Näin valitset sopivan ajankohdan risteilylomalle

Mikä tekee merestä turkoosin?

Miksi vesi on turkoosia tropiikin lomakohteissa? Tämän takia meret ovat eri värisiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja