Hyppää sisältöön

Ruotsinlaivan buffetin notkuvilla pöydillä on kääntöpuolensa – näin voit itse vähentää hävikkiä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 13.02.2019
Laivojen buffet-ravintoloiden hävikki ei ole vain laivayhtiöiden vastuulla, vaan myös matkustajien toimilla on suuri merkitys.

Matkustajat voivat itse vaikuttaa hävikin määrään

Ruotsinlaivojen buffet-ravintoloiden notkuvat pöydät herättävät rutkasti mukavia ajatuksia monipuolisista herkuista ja hiljalleen täyttyvästä mahasta, mutta kaikella herkuttelulla on myös kääntöpuolensa. Buffet-ravintoloissa on helppo kasata lautanen täyteen ruokaa, ja syödä omalta lautaselta vain sen verran, mitä jaksaa. Loput päätyvät roskiin kasvattamaan laivan jo ennestään suurta ruokahävikkiä.

Esimerkiksi Tallink Siljan kaikilla laivoilla on yhden illan aikana pääsääntöisesti kaksi kattausta Grande Buffet -ravintolassa. Se tarkoittaa laivasta riippuen 800–1 280 asiakasta iltaa kohden, jolloin ruoan määrä on valtava, ja se valitettavasti näkyy myös hävikin määrässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Jokainen meistä on osa ratkaisua ruoan ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Suurimmat ruoan ympäristövaikutukset syntyvät alkutuotannossa. Jos ruoka heitetään roskiin, kaikki ne ympäristövaikutukset ovat syntyneet turhaan, tiivistää WWF Suomen johtava ruoka-asiantuntija Annukka Valkeapää.

Laivoilla kertyvää ruokahävikkiä pyritään vähentämään esimerkiksi laittamalla buffet-ravintoloissa ruoat esille niin, että asiakas valitsee ensin ekologisempia ruokia, kuten salaatteja, vihanneksia ja muun muassa annoksia, joilla on muita pienempi hiilijalanjälki. Myös ravintoloiden tarjoiluvadit on vaihdettu aiempaa pienempiin, jolloin ruokaa lisätään vadeille tarpeen mukaan. Lisäksi buffet-lautastenkin koko on maltillinen, jolloin annoskoot pysyvät jollain tavalla järkevinä.

– Viestimme matkustajille on, että saa syödä, mutta älä ota enempää kuin jaksat syödä, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Näin matkustaja voi vähentää ruokahävikkiä laivalla

  • Kerää ruokaa pieninä annoksina ja hae ruokaa lisää useamman kerran.
  • Maistele buffetin eri vaihtoehtoja pieninä määrinä ja kokeile uusia makuyhdistelmiä.
  • Vältä erityisesti paljon ilmastoa kuormittavien tuotteiden, kuten lihan ja juuston, heittämistä roskiin.
  • Syö lautanen aina tyhjäksi.

Lähde ja kuva: Tallink Silja

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suklaalähde

Tältä näyttää Tallink Siljan uudistunut buffet – tarjolla yli 100 ruokalajia

Mitä tarkoittaa mannermainen aamiainen?

Selitys yleiselle hotellitermille: mitä mannermainen aamiainen tarkoittaa?

Suomen parhaat ravintolat

Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa – onko oma suosikkisi listalla?

Viking Cinderella

Viking Cinderella alkaa risteillä Helsingin ja Tukholman välillä – reitille neljä uutta ravintolaa ja kaksi uutta baaria

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja