Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Miksi risteilyalukset ovat yleensä valkoisia? Tässä kaksi tärkeintä syytä

Shutterstock artikkelin kuva
Risteilymatkat
Mitkä käytännön syyt tukevat laivojen maalaamista valkoiseksi?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 05.12.2019
facebook   whatsapp

Laivojen valkoiseen väriin on järkevä selitys

Jos alat miettiä asiaa, huomaat nopeasti, että suuri osa risteilyaluksista ja luksusjahdeista on valkoisia. Harva on kuitenkaan selvittänyt, mistä se johtuu.

Teknologiasivusto Technology.org selittää suosituimman värivalinnan takana olevan käytännön syyt. Teoriassa alukset voitaisiin maalata minkä tahansa väriseksi, mutta aurinkoa heijastava valkoinen pitää ne viileämpinä kuin tummat värit.

Risteilyhistorioitsija Allen E. Jordan vahvistaa teorian MSN:lle. Risteilyalukset liikennöivät usein trooppisilla alueilla suorassa auringon paahteessa. Valkoisen värin ansiosta jatkuvasti päällä oleva ilmastointi pääsee hieman vähemmällä.

Syy on siis sama kuin lentokoneilla, jotka ovat niin ikään yleensä valkoiseksi maalattuja.

Lisäksi valkoinen väri on myös imagon kannalta sopiva risteily-yhtiöille. Valkoinen näyttää puhtaalta ja raikkaalta sekä erottuu selvästi taivasta ja vettä vasten. Valkoisena hohtava alus on yleensä suoraan matkustajien risteilyhaaveista.

Aina valkoinen väri ei ole ollut käytännöllinen. Allenin mukaan vanhoissa hiiltä polttavissa höyrylaivoissa oli usein tumma runko, joka auttoi peittämään lian ja tahrat.

Tänäkään päivänä kaikki laivat eivät toki ole valkoisia, mutta vähintäänkin pohjaväri on yleensä valkoinen.

– Norwegian Cruise Lines alkoi lisätä laivojen runkoon taidetta jo parikymmentä vuotta sitten. Royal Caribbean International ja Virgin Voyages ovat kokeilleet aluksissaan sinisen ja harmaan sävyjä, kertoo Jordan.

Armeijan käytössä olevat laivat ovat puolestaan usein sinivihreitä. Väri ei tee aluksista näkymättömiä, mutta niiden siluettia ja etäisyyttä vaikeampi hahmottaa.

Lue myös: Vältä ensikertalaisen mokat risteilyllä – viisi vinkkiä, joita risteilykonkarit noudattavat

Lähde: MSN, Technology.org
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.