Kuva: Istockphoto
Miksi lentokoneet ovat lähes aina valkoisia?

Joko tiesit, miksi lentokoneet ovat lähes aina valkoisia? Taustalla monta syytä – tämän takia värillä on väliä

Suuri osa maailman lentokoneista on valkoisia. Värillä on väliä – ainakin jossain määrin.

Monta syytä säilyttää lentokone valkoisena

Kun ajattelet lentokonetta, ajattelet todennäköisesti automaattisesti valkoista lentokonetta. Suurin osa maailman matkustajakoneista onkin maalattu valkoiseksi. Mutta miksi?

Yksiselitteisin syy löytyy kuluista, kertoo brittiläinen uutissivusto The Telegraph. Lentokoneen maalaaminen vaatii sekä työvoimaa että maalia, joten siihen ei useinkaan ryhdytä jo pelkästään säästösyistä. Ylimääräinen maalikerros myös tuo koneeseen lisää painoa, ja jo pienikin lisäpaino kuluttaa runsaasti enemmän polttoainetta vuositasolla.

Valkoinen väri on kaikkein käytännöllisin myös siksi, että lentoyhtiöt myyvät usein koneita muille toimijoille. Valkoinen kone on helpointa saada kaupaksi.

Lisäksi lentokoneen vaalea väri heijastaa auringonvaloa ja pitää tutkitusti koneen viileämpänä kuin tumma pinta – samalla logiikalla myös matkailijat viihtyvät rantalomalla vaaleasävyisissä vaatteissa.

Lentokoneiden valkoista väriä puoltavat myös turvallisuuteen liittyvät seikat. Joidenkin tutkimusten mukaan valkoisen koneen näkyvyys saattaa olla parempi mahdollisten lintuparvitörmäysten ehkäisemiseksi.

Valkoisen värin uskotaan auttavan myös erilaisten halkeamien, lommojen ja öljyvuotojen havaitsemisessa. Jos lentokone joutuu onnettomuuteen, saattaa valkoinen väri sijainnista riippuen auttaa koneen löytämisessä.

Värikkäät lentokoneet eivät ole turvallisuusriski

Tietysti lentokentillä näkyy myös värikkäitä koneita. Kirjavat värit ovat olleet erityisesti halpalentoyhtiöiden tavaramerkki, mutta myös täyden palvelun lentoyhtiöt ovat käyttäneet värillisiä koneita.

Värimaailmansa puolesta helposti tunnistettavia lentoyhtiöitä ovat esimerkiksi Air Asia, Air New Zealand, Southwest Airlines, EasyJet ja Mango Airlines.

Värikkääksi maalatulla lentokoneella matkustavan ei kuitenkaan tarvitse huolestua, vakuuttaa The Telegraphin haastattelema Civil Aviation Authorityn asiantuntija. Lentokoneiden maalaamista varten ei ole asetettu turvallisuussääntöjä, eikä värikkäiden koneiden katsota olevan riskialttiimpia ilmassa.

Lentokonevalmistaja Boeingin mukaan yhden matkustajakoneen maalaminen kestää keskimäärin 4–7 päivää. Työtä tehdään ympäri vuorokauden, ja jokaisessa työvuorossa työskentelee noin 16 henkilöä kerrallaan.

>> Lue myös: Oletko huomannut, että lentokoneen istuimet ovat lähes aina sinisiä? Tässä selitys

Lähde: The Telegraph
Kuva: Istockphoto

Päivitetty: 16.1.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 3,50 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia