Kuva: Shutterstock
Gili Trawangan

Tämä autoton saari on suosittu vaihtoehto Balille – 5 vinkkiä Gili Trawanganille

Rantaparatiisi vai parikymppisten bilesaari? Tällainen paikka on Balin kupeessa sijaitseva Gili Trawangan.

1. Rannat ja rentoutuminen kuuluvat Gili-saarille

Monet Balilla vierailevat matkailijat haluavat yhdistää lomaansa myös jonkun rauhallisemmista lähisaarista. Suosituimpien vaihtoehtojen joukossa ovat Gili-saaret eli Gili Trawangan, Gili Air ja Gili Meno, joille on helppoja veneyhteyksiä Balilta.

Kolmesta saaresta suurin ja vilkkain on Gili Trawangan eli tuttavallisemmin vain Gili T. Kävijäkunta on suurelta osin nuoria reppureissaajia ja kaveriporukoita, kun taas Gili Air ja Gili Meno ovat enemmän pariskuntien ja perheiden suosiossa.

Vaikka Gili Trawangania ei voikaan kutsua uneliaaksi saareksi tai löytämättömäksi paratiisiksi, tuntuu se Balin jälkeen leppoisalta lomakohteelta. Balilta tutut liikenneruuhkat loistavat autottomalla saarella poissaolollaan.

Monille loman ohjelmanumeroksi riittävät Gili Trawanganilla rannat. Saaren pienen koon takia rannoille ei tarvitse suunnata karttojen kanssa, vaan matkailijat voivat helposti kiertää koko saaren etsimässä itselleen sopivinta uima- tai auringonottopaikkaa.

Gili Trawanganilla on myös viihtyisiä rantaklubeja, joista voi vuokrata aurinkotuolin ja tilata ruokaa tai juomia auringonottopaikalle.

2. Vuokraa pyörä ja kierrä saari

Autottomaan saareen on helpointa tutustua vuokraamalla polkupyörä. Vuokraamoita löytyy helposti itärannikolla sijaitsevalta pääkadulta, ja halutessasi voit tehdä nopean pikakierroksen tai käyttää retkeen koko päivän pysähtyen tutkimaan saaren eri kolkkia.

Jos kyllästyt rantaviivan lomatunnelmaan, voi paikallista elämänmenoa seurata osoittamalla pyöränsä nokan kohti sisämaata. Saaren ympäri voi myös kävellä, sillä koko lenkin pituus on alle kymmenen kilometriä.

3. Kiipeä näköalapaikalle

Gili Trawanganin korkein kohta löytyy kukkulalta, josta käytetään yksinkertaisesti nimeä Gili Trawangan Hilltop. Koska saarella ei varsinaisesti ole nähtävyyksiä, on kukkulan näköalapaikka yksi kohde, jossa lähes kaikki kävijät haluavat vierailla.

Saaren lounaisosassa sijaitsevan kukkulan huipulle on helppo nousta parissakymmenessä minuutissa. Näköalapaikka on erityisen suosittu auringonlaskun aikaan. Muista tukevat kengät, sillä maasto ei sovi rantasandaaleille.

4. Kokeile sukellusta

Gili Trawangan on huippusuosittu sukelluskohde, jonne monet matkailijat suuntaavat suorittamaan sukelluskurssin. Pienellä saarella toimii useita kouluja. Suosituimpia sukelluspaikkoja ovat Shark Point ja Manta Point.

Matkailijan vinkit Gili Trawanganille
Kuva: Istockphoto
Gili-saarten kirkkaat vedet houkuttelevat sukeltajia ja snorklaajia.

Gili Trawanganin etuja sukelluskohteena ovat hyvä näkyvyys, lämmin merivesi, lyhyet etäisyydet sukelluspaikoille sekä mahdollisuus nähdä esimerkiksi kilpikonnia ja riuttahaita. Saaren kiireisin sukellussesonki sijoittuu kesään heinä- ja elokuun ollessa vilkkaimpia kuukausia.

5. Koe rantaravintolat ja yöelämä

Gili Trawanganin pääkadun kupeesta löytyy runsaasti rantaravintoloita, jotka esittelevät tarjontaansa markkinatyyliin. Voit valita itse haluamasi kalan tai merenelävät, jotka grillataan ja tuodaan pöytääsi. Illan pimetessä saari on tunnelmallisimmillaan.

Gili Trawanganilla ei myöskään turhaan ole bilesaaren leimaa – kyllä, täällä pääset halutessasi pitämään hauskaa aamuun saakka. Yöelämä on vilkasta, mutta rentoa. Saarella juhlia varten ei tarvitse pynttäytyä, vaan varpaat upotetaan hiekkaan korkokenkien sijaan.

Juhlat eivät lopu edes ramadanin aikaan, jolloin melukielto on ratkaistu silent disco -konseptin avulla. Ramadan-viikkojen aikana bilettäjät kuulevat musiikin kuulokkeiden kautta.

Saaren bilemainetta ei kannata kuitenkaan säikähtää. Jos et halua viettää lomaasi juhlien, on rauhallisten iltojen viettäminen saarella täysin mahdollista. Reppureissaajien saari on myös muuttunut lomakohteeksi, jossa on tarjolla tasokastakin majoitusta.

Lue myös: Indonesian upeimmat rantakohteet – mikä näistä saarista sopii sinulle?

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock ja Istockphoto

Päivitetty: 19.6.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia